У Львові планують реформувати Третє ТМО. Створили робочу групу

5241 0
Наразі в Третьому ТМО є 202 ліжка, які не заповнюються на 100%.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Третє територіальне медичне об'єднання міста Львова, до якого входить 3-я міська лікарня на вул. Раппапорта і пологовий будинок №1 на вул. Мечникова, не є рентабельним. Наразі в лікарнях недостатньо пацієнтів, а, отже, Національна служба здоров'я України виділяє замало коштів для оплати зарплати спеціалістам. Про причини цього та шляхи подолання проблеми повідомила під час дискусії 31 березня Tvoemisto.tv  очільниця ТМО Леся Кобецька.

Наразі в Третьому ТМО є 202 ліжка, які не заповнюються на 100%. Впродовж минулого року у стаціонарах заповнення було на 44,6%. За словами Лесі Кобецької, у 2022 році були проблеми з виплатами зарплати. Підприємство не було рентабельним. Тоді долучилася міська рада й розробила програму, яку затвердили на сесії міськради. Місто надало понад 28 млн гривень для виплати зарплат лікарям. 

Читайте також: Як отримати електронний рецепт на ліки. Пояснення НСЗУ

За минулий рік кількість пологів зменшилася, оскільки зменшилася народжуваність. За 2022 рік було понад 3 тисячі пологів, в порівнянні з 2021 роком ця кількість зменшилась на тисячу. За результатами січня і лютого 2023 року кількість пологів зменшилися, а та кількість персоналу, якому треба виплачувати зарплату, залишається тією ж. Третє ТМО проводили аналіз по ефективності для того, щоб зрозуміти, які лікарі є навантажені та ефективні.

«Зараз намагаємося оптимізувати роботу, щоб економити кошти. Також плануємо залучати благодійні кошти, розробляємо проєкти для залучення грантодавців. Наш напрям – акушерство і гінекологія. Ми маємо висококласних спеціалістів, які приймають в рік по 300 пологів, але є й такі спеціалісти, що на рік приймають 2 пологів. Розуміємо, що покращення найближчим часом не чекати, адже народжуваність не збільшиться», – повідомила очільниця 3ТМО.

У 2019-2020 роках все навантаження брали на пологові будинки на вул. Мечникова та Раппапорта, проте зараз активно запрацювали пологовий будинок обласної клінічної лікарні та Львівський обласний клінічний перинатальний центр, каже Леся Кобецька. Також через війну багато жінок виїхало або їдуть за кордон народжувати. Третє ТМО намагається працювати в напрямку розвитку надання спеціалізованої вторинної амбулаторної допомоги, бо жіночі консультації рентабельніші. На вул. Мечникова є близько 40 лікарів, які не працюють на повну ставку. Їх потрібно усіх утримувати, хоча це не ефективно. 

Керівниця управління охорони здоров’я ЛМР Марта Матюшко зазначила, що в управлінні охорони здоров'я ЛМР створили робочу групу, яка вирішує питання ефективності роботи лікарень Третього ТМО. Члени групи працюють над вирішенням шляху розвитку 3-ї міської лікарні на вул. Раппапорта і пологового будинку №1 на вул. Мечникова.

Водночас, незважаючи на зменшення народжуваності та недостатню заповненість лікарень Третього ТМО, у лікарні святого Пантелеймона на вул. Миколайчука, що входить до Першого ТМО, відкрили відділення гінекології та патології вагітності.

Нагадаємо, що Пологовий будинок №1 Львівського територіального медоб’єднання акушерства та гінекології отримав портативні інкубатори. Це обладнання дозволяє до восьми годин підтримувати комфортну температуру для малюків. Переглянути дискусію «Львів медичний. Як у місті та регіоні реформуються заклади охорони здоров'я» можна на YouTube та Facebook «Твого міста».

Для довідки

Територіальне медичне об'єднання акушерства та гінекології надає послуги спеціалізованої вторинної медичної допомоги амбулаторної. Медичне об’єднання створили з двох закладів: сіська лікарня №3 на вул. Раппапорта, яка має в своєму складі пологове відділення (гінекологія і неонатологія, поліклінічне відділення) і пологовий будинок №1 на вул. Мечникова. Ці заклади об'єдналися в одну юридичну особу. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!