Чому нехтування гуманітарними науками знецінить Перемогу та у Львові хочуть ліквідувати третє ТМО. Підсумки доби

703 0
Нині 25 травня та 456 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Zn.ua

Фото: Zn.ua

Повітряна тривогаСигнал небезпеки пролунав о 01:27, відбій – о 05:33. Відбувся запуск іранських «Шахедів». На Львівщині без вибухів та «прильотів».

Уночі 25 травня сили української ППО знищили всі іранські баражуючі боєприпаси, які рухалися в напрямку Києва. Це вже дванадцятий напад на столицю в цьому місяці.

Ситуація на фронті: Президент Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки головнокомандувача. На ній розглянули питання щодо стану та забезпечення боєприпасами передових підрозділів та резервів. Також розпочато роботу над всеохопною концепцією розвитку авіації з урахуванням переходу на нові типи літаків.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. На цих ділянках фронту відбулось 28 бойових зіткнень.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 9 ударів по районах зосередження противника. Уражені 4 склади боєприпасів, станція радіоелектронної боротьби, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та ще 4 важливі цілі окупантів. Збиті 3 ворожі ударні БпЛА типу «Shahed» та розвідувальний дрон – «Орлан-10».

Читайте також: Нехтування гуманітарними науками після Перемоги знецінить саму Перемогу. Що спільного між війною і гуманітарними науками пояснює професор літератури, доктор філологічних наук, завідувач кафедри філології УКУ Олександр Пронкевич.

«Закономірно, що в українському суспільстві поширений гіркий жарт, що справжнім творцем української національної ідентичності є Володимир Путін. І не так вже він помилявся, коли розраховував на відверту підтримку або мовчазну колаборацію людей, сформованих радянською культурною міфологією, адже вони, поза сумнівом, зробили свій внесок в те, що в короткі терміни були захоплені значні території, повертати які тепер доводиться такою великою кров’ю. Це ще один наш провал в гуманітарній сфері.

Сподіваюсь, що війна переконливо довела суспільну користь гуманітарних наук, адже нехтування ними після Перемоги знецінить саму Перемогу».

Акцент дня: Пікнік на галявині та ніяких «подяк». Якими є випускні за кордоном. Святкові костюми для хлопців та вишукані сукні для дівчат, фотозони, відеоролики, ресторани, подарунки… Цього року, попри війну, для вихованців дитсадків Львова, а також для учнів не лише 11-их і 9-их, але й 4-их класів планують організувати випускні вечори. Натомість за кордоном не розуміють, навіщо це робити, обходячись переважно пікніком у саду чи на галявині біля навчального закладу. Чи є випускні у дитсадках і школах Польщі, Чехії та Німеччини, чи збирають там гроші батьки на «подяки» вихователям і вчителям, дізнавалося Тvoemisto.tv.

Ключові події:

1. ПЦУ перейде на новий календар. Православна церква України провела Архиєрейський собор, який затвердив її перехід на новоюліанський календар. Тепер дати святкування нерухомих свят зміняться. Тож вже з 1 вересня більшість християн України можуть почати відзначати релігійні свята по-новому. Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня. Так само змістяться й інші свята – такі як Покрова (1 жовтня), Водохреще (6 січня) і Миколая (6 грудня).

На цю ж тему: Як змінюються дати церковних свят за новим календарем;

2. Львівські депутати нині зберуться на сесію. Які питання будуть розглядати. На пленарному засіданні мають розглянути понад 300 питань.

Читайте також: В Києві триває будівництво Національного музею Голодомору-геноциду, вже монтують утеплення. Оскільки територія є охоронною зоною Лаври, проведення будівельних робіт було погоджено з ЮНЕСКО. Архітектор і автор проєкту Андрій Миргородський;

3. Україна повністю призупинила імпорт та експорт електроенергії. «Відсутність експорту електроенергії з України пов’язана з необхідністю покрити внутрішні потреби країни у споживанні протягом всієї доби та забезпечити резерви на вечірні години максимального споживання», – йдеться у повідомленні Укренерго.

Читайте також: У Львові планують ліквідувати третє медоб’єднання. Куди приєднають лікарні. Третє територіальне медичне об’єднання міста Львова, до якого входить 3-я міська лікарня на вул. Раппапорта і пологовий будинок №1 на вул. Мечникова, планують реорганізувати. Це пов’язано із тим, що у лікарні за останні два роки спостерігається перевищення суми витрат, тому воно є фінансово неспроможним. Окрім того, у 3 ТМО значно зменшилася кількість пацієнтів та пологів у порівнянні з тим же періодом минулого року;

4. У Львові відкриють вулицю на честь Любомира Гузара. Наступної середи, 31 травня, о 12:30 відбудеться урочисте відкриття вулиці колишнього глави УГКЦ Кардинала Любомира Гузара.

На цю ж тему: На Бандери у Львові хочуть встановити острівець безпеки й перехід. Чи не ускладнить це рух. Голова депутатської комісії транспорту, зв’язку та міської мобільності ЛМР Ігор Зінкевич вважає, що острівець безпеки створить ще одне перехрестя, яке впливатиме на затори на цій ділянці.

Читайте також: На Кортумовій горі у Львові ліквідують сміттєзвалище і створять оглядовий майданчик. На території також проводять роботи із рекультивації.

Та: У громадському транспорті Києва планують підвищувати тариф. Основною причиною є збитковість та дотаційність транспортної системи міста;

5. У Львові завершилась акція «Хочу посадити дерево». Яких дерев висадили найбільше та у яких районах. Найчастіше львів’яни обирали для висадки клен-яворів. Також у ТОП-5 ввійшли дуб, липа, клен та платан. Найменш популярними серед містян стали береза, граб, бук і бузок. Висадили і квітучі дерева – сакури, райські яблуні, горобини та магнолії.

Читайте також: Де поплавати у Львові. Добірка закритих басейнів. 

Tvoemisto.tv зібрало інформацію про шість закритих водойм у місті.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!