Які обмеження зняли у Львові та коли запрацюють міські фонтани. Головне за добу

1933 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Alexander Aashiesh for unsplash

Фото: Alexander Aashiesh for unsplash

Послаблюють карантин. Львівщина офіційно перейшла з «червоної» зони одразу у «жовту». За словами медиків львівських лікарень, це стало можливим завдяки тому, що ситуація із коронавірусом не те, що вирівнялася, а й покращилася.

Читайте також: У Львові обмежили дію пільг у транспорті. Львів’яни вимагають скасувати це рішення

Зокрема, у Львові дозволили працювати торговим центрам, усім магазинам, закладам культури, (театри, кінотеатри, музеї, галереї), закладам громадського харчування.

Дитячі садки у Львові відновлюють теж роботу у звичному режимі. Школи також є готовими з 5 травня прийняти учнів 5-11 класів. Нині 90 шкіл із 127 у Львові мають великодні канікули.

Від нині діятимуть пільги на громадський транспорт з 11:00 по 16:00.

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували у Києві (869), Полтавській (651), Донецькій (588), Одеській (580) та Запорізькій (552) областях.

Читайте також: Садовий розповів, які карантинні обмеження будуть на Великдень

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 353 осіб (311 – напередодні). Разом 127 801. В Україні коронавірус виявили у 7 915 осіб (5 062 за попередню добу). Загальна кількість 2 038 248 пацієнтів.

Туреччина на локдауні. C 29 квітня по 17 травня в Туреччині вводиться повний локдаун через спалах Covid-19. На міжміські поїздки вимагатимуть попередній дозвіл, а громадський транспорт будуть заповнювати максимум до половини. Навчання в усіх освітніх установах, включно із дитсадками, призупинять. Іспити – відкладуть.

Військові витрати. РФ увійшла у п’ятірку країн з найбільшими військовими витратами і досягли 61,7 млрд. доларів. Як йдеться у звіті Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), зростання відбувається другий рік поспіль.

Читайте також: Львівщина отримала нову партію вакцин «Pfizer» та «Astrazeneca». Деталі

Україна піднялася на одну сходинку у цьому рейтингу і наразі посідає 34 місце. На оборону було спрямовано 5,9 млрд доларів, що на 11% більше, ніж минулого року.

Байден – Путін – Зеленський. Зустріч президентів РФ і США Путіна і Байдена планується в літні місяці, але точна дата і країна проведення поки не визначені.

Президент Зеленський заявив, що наразі все йде до того, що зустріч з президентом РФ Путіним відбудеться. Він додав, що «головне – це суть, про що, а де, коли – це вже деталі».

Наразі Білий дім має намір відправити держсекретаря Ентоні Блінкена в Україну у травні. За інформацією CNN, це свідчить про те, що Вашингтон підтримує українську державу.

Читайте також: Працівники Центру екстреної допомоги пікетуватимуть Львівську ОДА

Дисертація Киви. Троє чоловіків у чорному одязі, які відмовлялися представлятись і пояснювати, на кого вони працюють, блокували вхід до аудиторії, у якій захищав кандидатську дисертацію нардеп Ілля Кива. Водночас захист кандидатської дисертації Киви пройшов успішно. Члени комісії проголосували одностайно: 13 – за, 0 – проти. Тепер рішення, чи стане нардеп Кива кандидатом наук із державного управління, – за відомством, яке очолює міністр Шкарлет.

Львівський науковець Олександр Ябчанка спалив свій документ про наукове звання, протестуючи через захист дисертації Киви. «Закликаю інших кандидатів та докторів наук вчинити аналогічно і не йти на компроміси із совістю», – зазначив він.

Читайте також: У Львові вперше провели трансплантацію нирки дитині. Фото

Букерівська премія. Міжнародна Букерівська премія оголосила цьогорічний короткий список із 6 претендентів. Перелік номінантів опублікували на офіційному сайті премії. Це:

  • Девід Діоп «Вночі вся кров чорна» (At Night All Blood is Black);
  • Маріана Енрікес «Небезпека куріння в ліжку» (The Dangers of Smoking in Bed);
  • Бенджамін Лабатут «Коли ми перестаємо розуміти світ» (When We Cease to Understand the World);
  • Ольга Равн «Співробітники» (The Employees);
  • Марія Степанова «На згадку про пам’ять» (In Memory of Memory);
  • Ерік Вуйярд «Війна бідних» (The War of the Poor).

Львівські фонтани – Шевченківський гай. Львівські фонтани запускають в роботу. Із огляду на погодні умови наразі фонтани у центральній частині Львова працюватимуть лише впродовж дня, а на ніч їх вимикатимуть. Так, плануюють, що фонтани на пл. Ринок працюватимуть з 09.00 по 21.00, фонтани на вул. Коперника – «Водолій» і «Криниця з левами» з 10.00 по 21.00.

Читайте також: За тиждень Великдень. Як волонтерки у Львові напекли пів тисячі пасок для військових

У «Шевченківському гаю» до Великодня облаштовують фотозони. Традиційних гаївок і майстер-класів у музеї цього року не планують.

5 рецептів пасок із давніх переписів. Хтось полюбляє святкову випічку із магазину, а хтось не зраджує перевіреним рецептам своїх бабусь. Tvoemisto.tv пропонує кілька рецептів, які дійшли до наших днів зі старих переписів. Більше – тут.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!