Історія успіху. Розробник, що допоміг Львову зекономити 18 млн₴

12486 2
ІТ-шник мало не з народження Зеник Матчишин ще в 10-му класі створив свою першу програму, якою користуються й досі. А тепер його система енергоефективності uMuni допомогла Львову заощадити понад 18 млн лише за перші сім місяців використання. За словами розробника, найкраща мотивація – переконання, що Україна може домінувати на світовому ринку технологій. Зеник Матчишин розповів Tvoemisto.tv, звідки виникла ідея uMuni та як створити успішний стартап.
фото: LVbs

фото: LVbs

 

Зеник Матчишин, 32 роки, розробник системи енергоефективності uMuni, навчається на MS in Technology Management Львівської бізнес-школи УКУ

Довідка. uMuni –  «розумна» система оптимізації витрат на енергоресурси, яка розрахована передусім на підприємства, офісні будівлі, муніципалітети. Керівники таких установ за допомогою системи можуть швидко збирати дані про споживання ресурсів у будівлі, глибше аналізувати ефективність їх використання та швидше реагувати на аномалії. Система працює в ручному та автоматичному режимах.

Вільний час присвячує сім’ї, вивчає східні культури та полюбляє фантастику.

Зараз читає «Zero to One» («Від нуля до одиниці») Пітера Тіля.

У музиці не має особливих вподобань, слухає рок, синкоп, альтернативі напрямки.

Любить фільми, в яких складно передбачити сюжет. Зокрема стрічки азіатського режисера Такеши Китано.

Освіта – системний аналіз та управління в ЛНУ ім. Івана Франка. Зараз вчиться на програмі MS in Technology Management у Львівській бізнес-школі.

Про шлях в IT

Мав 8 років, коли батько показав, як натискати кнопку «Enter». Мені це сподобалося. І з такого юного віку я завжди за комп’ютерами.

Про першу роботу

Перші гроші заробив ще в школі. У 10-му класі створив систему обліку міжнародних транспортних перевезень. Здається, програмою користуються до сьогодні. Вона відносно проста, але допомогла замінити папери, збільшити швидкість обробки інформації.

Читайте також: Історія успіху: Тимофій Александронець

Про ідею проекту uMuni

Проект започаткували в травні 2014-го року на хакатоні Smart Energy Hackathon, організованому Львівською бізнес-школою УКУ та Greencubator.. Це такий майданчик, де можна створювати енергетичні проекти. В мене, як львів'янина, було відчуття, що деякі речі в цій сфері в місті можна робити краще. Енергоменеджмент у Львові, мені видається, є з 2006-го року. Але влада вже дійшла до технологічного порогу, після якого старатися – мало, треба мати якісь інструменти, механізми. Тож на хакатоні і зародилася ідея проекту uMuni. Це система енергоуправління на рівні міста, на рівні країни.

Вона допомагає збирати і систематизувати дані про енерговитрати та пов’язані з ними речі: процеси в будівлях, заміну техніки тощо. Наприклад, можна вказати тарифи та типи лічильників у приміщеннях, щоб проводити збір даних з них з різною періодичністю. Або занести в систему інформацію про індивідуальне опалення чи пластикові вікна. Отримувати актуальні дані можна щогодини чи щодня. Це скорочує час реакції.

uMuni для енергоменеджера– це те саме, що бухгалтерська система для бухгалтера. Тобто без неї можна обійтися, але доведеться вести весь облік на папері, що значно довше.

Читайте також: Історія успіху: Олег Никулишин

Про назву uMuni

Фокус проекту спочатку був на муніципальних речах. Тому uMuni розшифровується як «your municipality». Зараз увесь львівський муніципалітет асоціюється з будівлею міської ради в центрі міста. Але насправді – це величезний механізм з великою кількістю людей і процесів. Ідея в тому, щоб все це трохи наблизити до людей як в масштабах міста, так і в масштабах країни. Звідси й назва – ваш муніципалітет.

Про досягнення uMuni

За 7 місяців використання системи Львів зміг зекономити 18 мільйонів гривень. Мені складно сказати, який відсоток із тих 18 мільйонів – наша заслуга, але він суттєвий.

Місто використовує проект з грудня 2014-го року, а з літа 2015-го вже всі будівлі комунальної власності є в нашій системі. До того ж, ми проводимо пілот з мережею на 100 магазинів, Львівською обласною державної адміністрацією, Львівводоканалом, Київською міською державною адміністрацією Деснянського району. Тривають переговори з керуючою компанією про використання системи на ще двісті будівель, а також із одним ринком. І починаємо підготовку до пілоту з банком.

Читайте також: Історія успіху: український бізнес у Китаї

Про мотивацію

В ІТ є технологічні цикли. І кожні 4-5 років йде радикальна зміна всього. Наразі домінують західні речі. Мене мотивує думка про те, що коли буде йти захід на новий технологічний цикл, ми можемо бути не в ролі спостерігачів, а в ролі тих, хто домінує на ринку, вносить свій продукт. І я хочу, щоб рішення з України були домінуючими на всіх наступних таких циклах.

 

Про секрети успішного стартапу

Перше – первинний досвід в стартапі не здобувається. Щоби починати власну справу, треба вже розуміти, що це та навіщо, мати уявлення про роботу з людьми, управління проектами, побудову задач. Тобто цілий букет. І це треба здобути в іншому місці.

Друге – фінансовий ресурс. Гроші звідкись самі не беруться. Треба їх або накопичити і потроху витрачати. Або взяти. Але думати: «Я почну ідею, а потім знайду гроші», не варто.

Читайте також: Історія успіху: Святослав Щур про "coffee to go" у Львові

Особистий розвиток і відкритість до інших – це теж дуже суттєво. Адже коли ви створюєте продукт, якого ще нема, 90% речей, які ви будете чути, такі: «Такого нема, бо це нікому не треба» або «Це вже є, то чому ти це робиш?» До цього треба бути готовим. Треба для себе зрозуміти, чому саме ви це робите. І, використовуючи це як компас, рухатися далі.

Про плани

Реальність така, що тарифи на електрику виростуть на 270%. Газ теж плавно ростиме. Такого сюрреалістичного соціалізму, який був двадцять останніх років, вже не буде. Тому доведеться адекватніше ставитися до енерговитрат. І це стосуватиметься не тільки муніципалітетів, а всіх. Тобто uMuni буде розширюватися на всю Україну.

Читайте також: Чотири поради для досягнення успіху від Андрія Гундера

Проект «Історія успіху» створений спільно з Львівської бізнес-школою.

 

 

 

 

Спілкувалась Яна Гончарова


Читайте також:
28 Грудня, 2015 07:05
zenyk Дякую за пряме запитання.
Система не геніальна :)
Коротка відповідь: місто вичерпало потужності попереднього рішення, і потребувало ще кращого.
"безплатно і в максимальному функціоналі" не дуже відповідає дійсності. Там була перша версія рішення, яке є платне і з першої версії серйозно просунулось уперед.
Енергоменеджмент це тільки частина функціональності uMuni, підказка була в списку клієнтів де йдуть пілоти. Щоб краще передати призначення, опишу які додаткові речі присутні у системі:
- система побудована поверх Big Data архітектури, тобто вона може працювати як з місячиним даними, так і з хвилинн даними і спокійно справляється з мільйрдами записів. Тобто вона на таких об'ємах не буде "тормозити". Немає потреби в окремому сервері під кожного клієнта чи глибокому налаштуванню. Можна почати користуватись за хвилину після реєстрації. Це фундаментальна відмінність, яка уможливлює використання з дійсно великою кількістю даних, що технологічно просто не можливо для всіх попередніх рішень. Причому це не тільки для Водоканалу. Багато комерційних клієнтів дуже просили саме таку можливість.
- система підтримує розумні лічильники, інтеграцію по REST/FTP/EMAIL, інтеграцію з пристроями збору даних та інтеграцію з іншими системами. По суті uMuni в деяких випадках використовується як ЛУЗОД рішення і в найближчому майбутньому може використовуватись як АСКОЕ рішення
- це повністю веб базоване рішення, на відміну від багатьох Windows базованих систем (включаючи ту, про яку ви згадували) - для роботи не треба Windows машину, інсталювання, оновлення і т.д. Все доступно всім і централізовано.
- система розрахована на використання у великій кількості обєктів, модель безпеки та доступу побудована на спрощеному доступу до великих груп обєктів та користувачів.
- є облік нерухомості (орендарі, використання, документи, вартість, призначення, ....), не тільки будівель
- є дуже деталізований паспорт будівлі та облік техніки, який привязаний до аналітики по споживанню та використовується для експрес енергоаудиту
- присутні інструменти поведінкових змін, які дозволяють використовувати поведінкові механіки на великій кількості обєктів, включаючи опціональний сценарій відкриття даних для енергетичного smart city. наприклад дитячий садочок може мати свій окремий сайт де відкрита частина даних з можливістю порівняння
- система не привязана до держваних органів, комерційні клієнти також нею користуються
- кабінет користувача/орендаря/мешканця, можна зайти у систему як орендар і мати доступ до своєї сторінки
- глибока аналітика: кластеризація, автоматичне визначення аномалій, регресійний аналіз, аналіз мережі, прогнозування та аналіз споживання по пристроях
- автоматична реакція при досягенні певних подій на рівні будівлі та рівні портфоліо
- мобільний клієнт для збору та доступу до даних
Ціна системи для комерційних користувачів вказана на сайті. Для всіх бюджетних організацій є окрема індивідуальна ціна. По суті ми відштов[***]ось від можливостей, щоб уникнути корупційних ситуацій і дати високотехнологічне рішення максимально широкій кількості користувачів. Сама ціна в більшості випадків є нижчою чим найближчий вітчизняний аналог. Система надається по моделі підписки, тобто всі користувачі завжди матимуть найновішу, найактуальнішу версію.
Ми закінчили пілот з Львовом тільки наприкінці літа 2015 року, а зараз сфокусовані на закінченні комерційних пілотів, тому по суті майже не піарились. Після закінчення пілотів будемо більше світитись.
Думаю вам, як енерго менеджеру, система буде в допомозі. Принаймні, наразі, ніхто після пілоту, ще не відмовився.
На відміну від решти рішень, uMuni дуже активно розвивається, і новий функціонал додається на базі відгуків реальних користувачів майже кожного тижня.
Коли розроблялась система, ми рівнялись в першу чергу на західні "дорогі" системи. І хочемо зробити доступний сервіс з функціоналом західного, або навіть подекуди крутіше, за ціною українського.
P.S. В команді проекту працює 7 людей різних спеціалізацій, і ми дуже стараємось, щоб uMuni була функціональною та корисною для наших клієнтів
24 Грудня, 2015 17:08
Sposterigach Я не знаю цієї системи і ніколи раніше її не бачив. МОже вона і геніальна. Але чому ні слова про те, що місто користувалось схожою програмою з 2009 року (я навмисне її не називаю - справа не "в фірмі")? І саме ця програма започаткувала осмислений енергоменеджмент у ЛМР. Саме дякуючи цій програмі завгоспи бюджетних будівель навчились щодня вносити покази лічильників... І ще: програма надавалась місту безкоштовно. З промоційною, звичайно, метою, але безплатно, причому в максимальному функціоналі. А скільки коштує uMuni? Ну і ще: я багато років працюю в енергоменеджменті. Є багато вітчизняних програм: FEATU, Енергоплан, Енергобаланс... Є купа відомих західних продуктів (значно дорожчих, але дуже ефективних). Так от про uMuni я чую вперше, чесно. Це не значить, що ця прога погана, просто виникає дуже багато питань...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!