Фото: Ерам

Фото: Ерам

Зустрічаємо Героїв. Як ІТ-компанія ЕРАМ підтримує і допомагає адаптуватися ветеранам

13440 0
Нині в ІТ компанії ЕРАМ працюють більше 30 ветеранів, ще майже 300 спеціалістів мобілізовані. Компанія потрапила до списку 25 найкращих роботодавців для ветеранів від Forbes Україна.

Після війни кількість ветеранів в Україні і членів їх родин зросте більш ніж у чотири рази – до п’яти мільйонів. Повернутися до звичного життя навіть кваліфікованим спеціалістам, ефективним лідерам та вмотивованим працівникам без  підтримки буде важко. «Люди понад усе» – як ключовий пріоритет від перших днів війни й донині застосовують у команді ЕРАМ, яка є однією з найбільших ІТ-компаній Львова та України. Тут не лише дбають про повернення своїх працівників до мирного життя, надаючи їм підтримку, виплачуючи компенсації, а й розробили чіткий план, який допомагає впоратися з викликами і знаходити ефективні рішення для успішної реінтеграції ветеранів.

Тvoemisto.tv зустрілося з директоркою з управління талантами «ЕPАМ Україна», Наталією Колядко та запитало, як війна вплинула на компанію, її корпоративну культуру, з якими труднощами і страхами зіштовхуються ветерани при поверненні з фронту в ІТ-сферу та як компанія уже підтримує колег, які побували на війні.

Читайте також: «У резюме буде графа «працюю з ШІ». Як діє штучний інтелект та чому він зачепить кожного

Скажіть, яка кількість ваших працівників зараз воює, захищає Україну та скільки ветеранів є у ІТ-компанії?

Із 10 тисячі працівників компанії ЕРАМ воюють майже 300. Із фронту повернулися більше 30 із них.

Хто вони – теперішні ветерани, які працюють у ІТ-галузі, що про них кажуть замовники?

Наші ветерани – це різні люди з різною спеціалізацією та різними можливостями. Завдання компанії – досягти безбар’єрності, організувати роботу та навантаження таким чином, щоб ветерани справлялися з поставленими завданнями продуктивно, могли бути собою та мали можливість проявити себе.

Ветеранів не потрібно залишати в соціальній ізоляції, навпаки – завжди підтримувати з ними контакт, залучати до навчання, організовувати гнучкий графік роботи. Має бути баланс зрілості, партнерства, здорових стосунків, тоді професійно зростатимуть усі.

Читайте також: Інвестиції у завтра. Чому ІТ-освіту не можна ставити на паузу

Які труднощі, страхи мають ветерани після повернення з війни до роботи в ІТ?

Незалежно від того, чи є в них посттравматичний стресовий розлад – ПТСР, чи немає, часто ветеранам важко виконувати завдання великого обсягу чи підходити до справи творчо. У війську вони мали чіткі накази, мусили швидко на все реагувати, адже від того залежало їхнє життя.

Також зазвичай ветерани переживають, що вони як спеціалісти можуть втратити кваліфікацію, що їхні компетенції можуть стати неактуальними. Особливо, якщо ми говоримо про ІТ сферу, де все дуже швидко змінюється та розвивається. Тож ветерани просто бояться «випасти» з технологічного контексту. Також є страх утворення прірви між тим, що вони знали раніше, і тим, що знатимуть, коли повернуться.

Як саме підтримуєте своїх працівників, які воюють, і тих, які вже повернулися?

Під час війни ми всі є учнями, які мають вчитися один в одного, як краще діяти. Вважаємо, що спілкуватися, піклуватися про ветеранів треба не після війни, а вже зараз, даючи їм відчуття спокою. Саме тому ми розробили масштабну програму підтримки ветеранів та постійно доповнюємо її. Вона передбачає фінансову підтримку, психологічну та інформаційну допомогу нашим колегам - ветеранам та містить зовнішні соціальні проєкти з нашими партнерами - Міністерством ветеранів, медичними реабілітаційними центрами, громадським ветеранським сектором тощо.

В першу чергу,   ми почали проводити вебінари, зустрічі з фахівцями, які знаються на психології військових і ветеранів. Слухаючи їх, ми нарощуємо знання, черпаємо корисні поради для адаптації ветеранів.

Колегам, які на війні, продовжуємо виплачувати компенсацію, тобто підтримуємо їх фінансово в повному обсязі. Також наші працівники – не лише ветерани, а й мобілізовані – мають необмежений безкоштовний доступ до психологічної підтримки від нашого партнера Wellbeing Company. З цією компанією ми співпрацюємо вже понад два роки, тож кожен спеціаліст ЕРАМ при потребі може звернутися до них та анонімно отримати необхідну підтримку.

Близькі ветеранів також можуть отримати послуги сервісу психологічної підтримки. Крім того, діють терапевтичні групи підтримки, для наших колег, чиї рідні перебувають на фронті​.  В таких групах також можна отримати допомогу кваліфікованих психологів.

Загалом зі своїми працівниками ми завжди у контакті, взаємодіємо з ними аби вони могли дбати про себе та свої сім’ї. Проте до ветеранів у нас особлива увага. Якщо ветерани після повернення  із війни, ще не готові приступити  до проєктної роботи, даємо їм оплачувану відпустку на відновлення, але не більш ніж 60 днів, щоб таки повернути ветерана у робочу атмосферу та, щоб людина не втрачала соціальний контакт.

Також створили в компанії лист до колеги ветерана, у якому розповідаємо, що відбувалося в компанії, поки його не було, що ми як компанія зробили для нашої перемоги, поки він захищав нас на полі бою. Здавалося б, банальна річ, але вона працює.

Окрім того наші колеги сформували путівник для ветеранок та ветеранів, а також колег, які перебувають на фронті. Він містить перелік  існуючих ресурсів на рівні державного сектору, громадських та благодійних організацій, а також безпосередньо в компанії​. У ветеранів також є можливість долучитися до підтримки своїх колег ветеранів​. У межах довготривалої стратегії компанії щодо створення безбар’єрного середовища у нас триває адаптація офісів.

До речі, саме через таку проактивність в темі реінтеграції військових компанія ЕРАМ потрапила до списку 25 компаній найкращих роботодавців для ветеранів за версією Forbes Україна.

А як компанія ЕРАМ підтримуватиме ветеранів після перемоги?

Робитимемо все те, що й зараз, не чекаючи на допомогу держави. Наприклад, поки в країні думають над обов’язковим відпочинком для ветеранів чи іншими бенефіт-програмами, у нас це вже працює. І ми далі працюємо над розвитком програм для ветеранів і, водночас, працюємо з менеджерами, щоб вони також були обізнані як працювати та адаптовувати ветеранів. Тож в компанії проводяться освітні вебінари з теми реінтеграції військових і колеги можуть ділитися цими записами із своїми рідними та близькими. Із ветеранами в Україні працюватиме кожен, тож кожна компанія вже зараз має задуматися, як краще це зробити.

Чи можуть долучитися до ІТ-компанії ЕРАМ і здобути новий фах ветерани війни, які є новачками в цій галузі?

Тут у нас немає обмежень, адже ми не оцінюємо кандидата за наявністю чи відсутністю досвіду. Однак для того, щоб долучитися, треба мати базові навички та знання англійської мови.

Що пропонує компанія ветеранам  IT-курси, перекваліфікацію, ще щось? Як узагалі відбувається підготовка і навчання?

Наша компанія спільно з Міністерством у справах ветеранів започаткувала проєкт, у фокусі якого освітні ініціативи для ветеранів/ветеранок та членів їхніх родин. Участь у навчальних програмах безкоштовна і має на меті ознайомити українських ветеранів та членів їхніх сімей з кар’єрними можливостями в ІТ, а також допомогти опанувати одну із сучасних професій в межах переходу від військової служби до цивільного життя.Загалом інтеграція ветеранів, спеціалістів різних особливих груп є частиною корпоративної політики ЕРАМ, різноманіття рівності та залучення. Але рівність полягає не в однаковому ставленні, а в тому, щоб різні групи фахівців із різними потребами мали однакові можливості для входження в компанію.

Ольга Шведа

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!