Інвестиції у завтра. Чому ІТ-освіту не можна ставити на паузу

5688 0
«Якісна ІТ-освіта – найкраща інвестиція в майбутнє та рушійна сила розвитку економіки»

Освіта – це не лише знання, навички та цінності, а й те, що допомагає будувати інтелектуальну еліту України, займатися високотехнологічними рішеннями та інноваціями. Сьогодні ІТ-галузь є однією з найдинамічніших на ринку, тож попит на ІТ-сервіси та послуги, який постійно зростає, стимулює появу інновацій та нових інструментів роботи. Що, звісно ж, вимагає постійного якісного навчання та розвитку, а ринок – кваліфікованих працівників.

Унікальним майданчиком цікавих освітніх дискусій минулого тижня став IT Ukraine Education Summit 2023, основним фокусом якого було обговорення стану ІТ-освіти та визначення ефективної стратегії збереження і професійного розвитку кадрового потенціалу в Україні. Одночасно в режимах офлайн та онлайн своїм досвідом і знаннями за 2022 рік та прогнозами й очікуваннями від 2023 року ділилися представники держави, бізнесу, навчальних закладів та експерти ІТ-індустрії, серед яких компанія EPAM.

Тvoemisto.tv поспілкувалося з віцепрезидентом із освітніх питань ІТ Ukraine Association та керівником освітніх програм EРАМ University Денисом Гриньовим і поцікавилося, що потрібно знати та які навички розвивати  джуніорам, які напрямки пропонує EPAM University, а також чого очікувати індустрії ІТ у 2023 році.

Український IT-бізнес найменше серед усіх індустрій постраждав від війни. Чи продовжує компанія EPAM інвестувати в освіту, нових фахівців, інноваційні проєкти?

Початок повномасштабної війни змінив уявлення людей про те, як під час воєнних дій можна працювати, навчатися. Компанія EРАМ не припиняла роботу навіть під час кризи та війни. Щоби зберегти країну, підготуватися до її щонайшвидшого відновлення після перемоги не переставала вкладати в освіту та програми підготовки молодих спеціалістів. Тобто, окрім фінансів, у нас є безліч програм із підтримки населення та студентів університетів.

Із початку повномасштабного вторгнення ми зрозуміли, що обстріли університетів, де є сервери з усіма даними про навчання, не припиняються. Тому, аби студенти мали можливість і далі навчатися, сервери потрібно було зберегти, перенести в безпечніше сховище. Завдяки зусиллям системних інженерів ЕРАМ і наших партнерів із Amazon Web Services понад 25 вишів (переважно зі східної, центральної та південної частини України) уже перенесли в хмарні сховища свої сервери для віддаленого навчання й зуміли зберегти критичні елементи інфраструктури. Нещодавно вдалося підрахувати, що в цих вишах навчається майже 180 тисяч студентів. Тож навіть якщо будівлі або серверні приміщення цих закладів постраждають через бойові дії, студенти зможуть продовжувати безперервне дистанційне навчання.

Ще одна програма, підготовлена в 2021 році, стосується початківців – junior-спеціалістів. Ще кілька років тому попит на ІТ-фахівців був такий шалений, що кількість відкритих позицій для джуніорів перевищувала кількість випускників університетів із ІТ-спеціальностей. Тому ми зробили ставку на початківців, бо зрозуміли, що це нова аудиторія. В пріоритеті були й світчери – люди, які мають досвід і знання в одній сфері, але вирішили змінити професію. Зокрема, компанія ЕРАМ почала розробляти програми для базового рівня, початківців, які не потребували жодних тестів.

Наскільки тепер зростає у початківців зацікавленість ІТ-галуззю?

Війна підштовхнула багатьох до зміни професії. Через втрату роботи або переїзд люди воліють здобути стабільний міжнародний фах. На нашу програму для початківців IT Fundamentals уже за перші два тижні зареєструвалися майже 18 тисяч українців. Ми не обмежували їхнє місцезнаходження, тому долучитися могли навіть ті, що виїхали за кордон. Серед усіх учасників майже 12 тисяч були активними студентами і майже 2 тисячі з них закінчили перший етап та перейшли на другий – спеціалізацію. Вони обрали свою спеціальність у ІТ, а ми відкрили їм доступ до навчання.

Нині зростання ІТ-галузі не таке велике, як торік, утім воно все-таки є. Ми рухаємося вперед, десятки випускників EPAM University щомісяця отримують позиції у нових проєктах. Так, бізнес змінився, і не лише в Україні, а й глобально, перебуваючи радше в режимі очікування, тому кандидатів набагато більше, аніж пропозицій від компаній прийти на роботу на рівні джуніора.

Крім того, ми закінчуємо всі свої попередні навчальні програми, до того ж сама компанія EРАМ робить великі внески й інвестує у допомогу державі.

Зараз триває складання НТМ, відтак розпочнеться вступна кампанія у навчальні заклади. Що радите обрати першим – освіту/виш чи професію?

Раджу вступати за покликом душі. А робити спроби можна ще задовго до вступу, наприклад проходити безкоштовні тести. Тоді легше зрозуміти – це твій шлях чи ні.

ЕРАМ University запустив проєкт Pre-Junior Program для старшокласників (9 – 11 класи), головна мета якого – допомогти підліткам здобути уявлення про технології та спробувати працювати в ІТ-сфері. Хочемо, щоби випускники шкіл робили усвідомлений вибір, а не вступали тільки тому, що це в тренді, чи тому, що так порадили батьки.

Ми даємо можливість учням дещо раніше наблизитися до ІТ-програм і навчання, щоби вони зрозуміли, наскільки потребуватимуть цього надалі.

Що порадите тим, котрі бачать себе в майбутньому у ІТ-сфері, але не знають, із чого почати?

Читати, робити спроби. Найскладніше завжди на початку кар’єри. Але раджу не лише опановувати теорію, а й реалізовувати невеликі проєкти. Якщо вас це надихає і вам це вдається – просувайтеся в тому ж керунку, якщо ж не надихає – раджу спробувати іншу спеціальність у ІТ.

Почати знайомство з ІТ можна в будь-якому віці?

Так, почати знайомство або змінити професію можна в будь-якому віці, незалежно від напряму освіти й наявності досвіду. Головне мати бажання та докладати зусиль до навчання, а ще знати англійську мову, бо без неї ніяк.

Які навички знадобляться студентам, які планують навчатися та працювати в ІТ-сфері?

Для всіх спеціальностей важливим і потрібним є lifelong learning – навчання впродовж усього життя. ІТ – одна з галузей, де навчання не закінчується сьогодні чи завтра, а є довготривалим.

Дуже важливими є бажання й уміння самонавчатися впродовж життя, а в перші роки й поготів. Також повинна бути мотивація до навчання. Якщо все це буде в синергії – бажання, вміння й мотивація, тоді професію в ІТ можна легше здобути.

Який він студент майбутнього, кого сфера ІТ потребуватиме після перемоги?

Студент майбутнього – це інженер, який вміє вирішувати проблеми. Зараз є інструменти штучного інтелекту, які допомагають швидко генерувати багато контенту. А джуніори – і розробники, і тестувальники – якраз і генерують контент. Звісно, часу на генерацію буде менше, але вони зможуть використовувати свої знання ширше. Це стик технологій, і мовиться зараз про full stack-інженерів, які знають front end, back end, хмарні технології.

Чи може замінити штучний інтелект спеціалістів рівня джуніор, тобто студентів-початківців, і що їм робити в цьому випадку?

Найближчими роками, навіть десятиріччями, навряд чи він щось зможе замінити. А проте в проєкті штучний інтелект допоможе замінити менш досвідчених людей на тих, які вміють використовувати машину для генерації та розв’язання завдань.

Гадаю, виникне потреба в інженерах, перед якими ставлять не просто завдання, а проблеми. І вирішувати їх вони можуть не самотужки, а з допомогою штучного інтелекту. Однак для цього потрібні знання, і не вузькоспеціалізовані, а, навпаки, широкоспеціалізовані, щоб люди розуміли, як правильно ставити питання та як їх використовувати.

Скільки напрямків підготовки пропонує EPAM University та які саме?

Загалом понад 25-ть: java, front-end (javascript), .net, software testing, test automation, devops, python, mobile (android, ios), security testing, big data, business analysis  та інші.

Як можна потрапити в команду ЕРАМ, що для цього знадобиться?

Для початку мусить бути бажання пройти безкоштовні тренінги на тренінг-порталі. Зараз там відкриті з десяток програм у форматі IT Fundamentals Self-Paced Program з автоматичною перевіркою задач, де не потрібне докладне спілкування з ментором.

Пройшовши відбіркові етапи, можна отримати запрошення на зовнішні лекції. Далі програми передбачають проходження співбесіди на проєкти фінального етапу у внутрішній лабораторії. Відпрацювавши свої знання і навички на тренувальних проєктах, можна пройти співбесіду на проєкт, отримати пропозицію і приєднатися до команди спеціалістів ЕРАМ.

Чому так важливо дбати про освіту, інвестувати у навчання навіть попри війну?

Можна бути і песимістом, і оптимістом. Я особисто є реалістом з оптимістичними поглядами. Освіту не можна ставити на паузу, бо навіть під час війни це найкраща інвестиція в майбутнє, рушійна сила розвитку економіки.

Щойно Україна переможе, як до нас почнуть надходити інвестиції. До цього ми всі маємо бути готові. Наприклад, готувати фахівців, які могли б кваліфіковано працювати, виконувати завдання. Отже, не маємо права зупинятися – мусимо продовжувати навчання.

Ольга Шведа

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!