Коли у Львові завершать реставрацію фасадів історичної кам'яниці

758 0
Реставраційні роботи на об’єкті розпочали в 2020 році.
фото: лмр

фото: лмр

Реставрацію фасадів кам’яниці на вул. Вірменській, 21 у Львові планують закінчити цьогоріч. Про це повідомили у ЛМР.

«Минулоріч відновили фасади пам’ятки на рівні 2-3-го поверхів. Зокрема, було відреставровано цінні архітектурні елементи будівлі. Кам’яний фасад першого поверху та вхідну браму мають відреставрувати цього року», – зазначили в управлінні охорони історичного середовища.

Зауважимо, реставраційні роботи на об’єкті розпочали в 2020 році.

Читайте також: Відреставрували горельєфи на фасаді історичної львівської кам'яниці. Фото до і після 

«В 2021 році після розкриття фасаду та засідання експертної групи консультативної ради було прийнято рішення про коригування проєктно-кошторисної документації. Автором проєкту опрацьовано коригування ПКД. На проєктно-кошторисну документацію отримано позитивний експертний звіт та погодження Міністерства культури та інформаційної політики України, дозвіл ДІАМ. Далі, на час коригування проєкту, отримання всіх відповідних погоджень та у зв’язку з початком повномаштабної війни, роботи були призупинені. Відновили їх наприкінці травня минулого року», – пояснили в управлінні охорони історичного середовища ЛМР.

Реставрує пам’ятку підрядна організація ТОВ «СпецРеставрація».

Для довідки

Наріжний триповерховий житловий будинок № 21 на вул. Вірменській формувався протягом XVII - XIX ст., первісно, як одна споруда разом із будинком на вул. Лесі Українки, 24 (вул. Друкарська, 6а).

Колись камʼяниця з конскрипційним № 123 належала вірменській родині Ходзенкових (Ходзенковичів), її неодноразово перебудовували.

Головний фасад цієї пам'ятки виходить на вул. Вірменську. Між другим і третім поверхами є фриз, на якому - орнамент із зображенням рогів достатку, з яких виростають троянди. А в центрі - міфологічні герої Марс та Афіна, що тримають герб.

Під вікнами другого поверху встановлені три рельєфи з німфами, що відпочивають.

До слова, вулиця Вірменська є однією з найстаріших вулиць львівського середмістя. Ця назва вперше згадана в документах 1441 року.

Нагадаємо, що в грудні минулого року в управлінні охорони історичного середовища змінилася очільниця – нею стала Тетяна Балукова, архітекторка за фахом, яка кілька років працювала в ЛКП «Бюро спадщини», згодом – у Німеччині. Tvoemisto.tv поспілкувалося з нею про стратегію збереження історичного середовища, європейський досвід в Україні, відповідальність кожного за стан пам’яток архітектури, відновлення мозаїк, проблему реставрації будівель та інтеграцію сучасного в старовину у інтерв'ю.

Юлія Кметик
__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!