Відреставрували горельєфи на фасаді історичної львівської кам'яниці. Фото до та після

984 0
Під вікнами другого поверху розміщені три рельєфи з німфами.
Вірменська, 21/Львівська міська рада

Вірменська, 21/Львівська міська рада

У центрі Львова відновили фасад кам’яниці №21 на вул. Вірменській. Ця вулиця є однією з найстаріших у Львові, документально відома ще з 1441 року. Про це повідомили в управлінні охорони історичного середовища ЛМР.

Будинок № 21 на вулиці Вірменській є пам'яткою архітектури . Він складається з трьох поверхів, існує з XVII по XIX століття і спочатку був частиною однієї споруди разом із будинком на вулиці Лесі Українки, 24 (вул. Друкарська, 6а). Раніше цей будинок належав родині Ходзенкових (Ходзенковичів), його кілька разів перебудовували.

Фото до та після реставрації/Управління охорони історичного середовища ЛМР

Головний фасад будинку обличчям до вулиці Вірменської оздоблений фризом, на якому виконаний орнамент з рогами достатку, з яких виростають троянди, та зображенням міфологічних героїв Марса та Афіни, які тримають герб. Також під вікнами другого поверху розміщені три рельєфи з німфами.

Читайте також: Що відомо про скульптуру святого Яна з Дуклі

У 2019 році була розроблена проєктно-кошторисна документація на реставрацію фасадів за замовленням управління охорони історичного середовища Львівської міської ради. Роботи з реставрації фасадів розпочалися у 2020 році. Наразі у 2023 році завершили відновлення фасадів на рівні 2-3 поверхів, включаючи реставрацію цінних деталей. Планується завершення реставрації каменю на рівні першого поверху у 2024 році.

Нагадаємо, що в грудні минулого року в управлінні охорони історичного середовища змінилася очільниця – нею стала Тетяна Балукова, архітекторка за фахом, яка кілька років працювала в ЛКП «Бюро спадщини», згодом – у Німеччині. Tvoemisto.tv поспілкувалося з нею про стратегію збереження історичного середовища, європейський досвід в Україні, відповідальність кожного за стан пам’яток архітектури, відновлення мозаїк, проблему реставрації будівель та інтеграцію сучасного в старовину у інтерв'ю.

Наталія Вареник

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!