Львівський IT-кластер закликав владу не приймати закон про мобілізацію в поточному вигляді

2218 0
Спільнота закликає врахувати зауваження і правки від ІТ-бізнесу до другого читання.
фото умовне

фото умовне

Львівський ІТ Кластер закликав владу переглянути пункти в законопроєкті про мобілізацію та врахувати зауваження і правки від ІТ-бізнесу до другого читання. Про це повідомив СЕО Львівського ІТ Кластеру Степан Веселовський. 

«Ми повністю розуміємо та підтримуємо впорядкування державою підходу до обліку військовозобов’язаних під час воєнного стану. Зміни мають бути впроваджені. Проте наразі текст законопроєкта №10449 фактично дублює попередній №10378, який викликав низку питань у спільноті. Його ухвалення паралізує розвиток економіки, найважливішої складової підтримки країни та війська», – йдеться у повідомленні. 

Читайте також: Оновлений законопроєкт про мобілізацію внесли до Ради

ІТ-спільнота пропонує переглянути наступні пункти в законопроєкті про мобілізацію:

  • Порядок бронювання військовозобов’язаних протягом місяця з дня опублікування закону.

  • Обовʼязок громадян реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста. Отримання повісток через такий електронний кабінет.

  • Обмеження осіб, що перебувають за кордоном, в отриманні консульських послуг за відсутності військово-облікових документів.

  • Встановлення необгрунтовано малих строків для уточнення облікових даних всім військовозобов’язаним особам в Україні, в тому числі тим, що вже є заброньованими.

  • Виключення відстрочки від мобілізації особам, які отримують другу вищу освіту. Як йдеться у повідомленні, для багатьох ІТ-спеціалістів профільна ІТ-освіта не є першою вищою освітою, а виключення аспірантів, які навчаються на контрактній основі з переліку осіб, що мають право на відстрочку,  підриває науковий потенціал держави.

  • Повторне проходження обстежень всіма особами, що визнані обмежено придатними для проходження військової служби та які отримали статус інваліда ІІ та ІІІ групи до кінця цього року.

Читайте також: Мобілізація в лютому. Кого з чоловіків можуть призвати

«Прийняття законопроєкту №10449 у поточному вигляді неприпустиме та становить загрозу для подальшої роботи ІТ-галузі в Україні, через протиріччя в його положеннях, високий рівень закладених корупційних ризиків на незбалансованість повноважень компетентних органів», – зазначили у заяві

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада у першому читанні підтримала оновлений урядовий законопроєкт №10449 щодо військової служби, мобілізації та військового обліку. Надалі законопроєкт відправлять на внесення правок до 21 лютого, після чого за нього голосуватимуть вдруге. 

Додамо, що урядовий законопроєкт про нові правила мобілізації та нововведення у службі зареєстрували в парламенті 25 грудня. Довкола нього відразу ж розгорнулися різні дискусії, після чого до парламенту внесли відразу чотири альтернативних проєкти. Головна ціль урядової ініціативи – спростити і зробити більш ефективною мобілізацію до війська в умовах, коли війна з росією затягується, а Україна потребує більше ресурсів. 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!