М замість Г: яку вулицю і як перейменують у Львові

4418 0
Згідно з законом про декомунізацію, до 21 листопада має завершитися процес перейменування вулиць з радянськими назвами. Львів пережив бум перейменувань після здобуття Україною незалежності, однак і зараз у місті є вулиці-претенденти на зміну назв. Заступник начальника управління культури ЛМР Михайло Мороз у коментарі Tvoemisto.tv розповів, які львівські вулиці підпадають під цю категорію, та пояснив, що очікує на львів’ян, які там мешкають або прописані.
фото: www.mironovka.in.ua, www.volynnews.com, ukraineallaboutu.com

фото: www.mironovka.in.ua, www.volynnews.com, ukraineallaboutu.com

За словами Михайла Мороза, вже цього тижня збереться Науково-консультативна рада при управлінні охорони історичного середовища. Під час засідання сформують та проаналізують перелік львівських вулиць, які підлягають перейменуванню.

Читайте також: Перейменування вулиць Львова: як це було і є

«Виглядає, що у Львові під перейменування зараз підпадає лише одна вулиця – Григорія Петровського. Щодо інших вулиць, а саме – Володимира Комарова, Петра Козланюка та Дмитра Карбишева, то вони, згідно з вимогами закону, не підпадають під обов’язкове перейменування. Однак, не виключено, що комісія може розглянути один із варіантів й також рекомендувати котрусь із цих вулиць для перейменування», – розповів Михайло Мороз. «Найімовірніше, рішення буде таке: комісія повідомить, що ці вулиці теж доцільно перейменувати, а далі відбудуться громадські обговорення», – додав він.

Читайте також: Як перейменовували вулиці Львова. 3 цікаві історії

Щодо вулиці Петровського, то доля цієї вулиці вже вирішена: назву вулиці на честь партійного діяча «Г. Петровського» змінять на назву вулиці на честь науковця «М. Петровського». «Логіка така, аби було якнайменше змін. Тому вирішили прізвище залишити тим самим. – каже Михайло Мороз і додає:  Наприклад, генерал Карбишев, як би до нього не ставилися, не займав високих посад в комуністичній партії, не працював у радянських органах держбезпеки. Тож перейменування вулиці, названу на його честь, не є обов’язковим».

За словами Михайла Мороза, на багатьох табличках із назвою цієї вулиці зараз вказано лише прізвище, без ініціалів («вул. Петровського»), тому їх так і лишать, інші – замінять на нові.

«Зміна документів не є основною проблемою. Так, для офіційних паперів важливими є й ініціали. Із часом документи доведеться поміняти, але це не варто робити прямо зараз. Жодних проблем із цим не буде», – каже він й радить ознайомитися з матеріалами про перейменування на сайті Інституту національної пам’яті.

Читайте також: Закон про декомунізацію: чи демонтують щось у Львові?

Нагадаємо, відповідно до прийнятого закону про заборону комуністично-тоталітарного режиму та його символіки, органи місцевого самоврядування мали провести перейменування об'єктів топоніміки (населених пунктів та вулиць) до 21 листопада, тобто в 6-місячний строк. Якщо цього не станеться, очільник міської, сільської чи селищної ради має протягом трьох місяців прийняти одноосібне рішення про перейменування.

Підготували Ігор Саджениця, Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!