Майстриня з Львівщини допомогла створити найбільший тризуб з дідухів. Його привезуть до Львова

860 0
Тризуб створив поранений на війні десантник із 95-річною майстринею з соломоплетіння.
Найбільший тризуб з дідухів. Фото: Дар

Найбільший тризуб з дідухів. Фото: Дар'я Григоренко/Суспільне

У Києві 25 грудня на території Національного музею народної архітектури та побуту зафіксували новий рекорд України — найбільший тризуб із дідухів. Його змайстрував поранений на війні десантник, командир відділення в 80-й окремій десантно-штурмовій бригаді Ярослав Кучма. А допомагала йому 95-річна майстриня з соломоплетіння Пелагея Живко з Львівщини. Про це повідомило Суспільне.

За замірами представників Національного реєстру рекордів України, композиція із дідухів перевищує 7,4 метри. А це на понад метр вище, ніж попередній рекорд, розповіла очільниця реєстру Лана Вєтрова. 

Читайте також: У Львові встановили різдвяного Дідуха. Фото

«Попередній (дідух-рекордсмен — ред.) теж зроблений військовослужбовцем з Хмельницької області, який зараз на пенсії — 6,3 метри. І сьогодні ми маємо новий рекорд, також зроблений руками військовослужбовця. Ми маємо максимальний габарит 7 метрів 41 сантиметр. Чому саме ця номінація так приваблює наших рекордсменів: у цій композиції об'єднуються наші традиції, наша сила і наша воля до перемоги», — розповіла Суспільному Лана Вєтрова.

Після отриманого мінно-уламкового поранення на фронті Ярослав Кучма тимчасово втратив здатність ходити. У госпіталі чоловік почав розробляти проєкт майбутнього дідуха-рекордсмена. І саме Ярослав піднявся до його верхівки, аби виміряти довжину при фіксації рекорду. 

«Дідух — це підтримка старих українських традицій. Так як я був в шпиталі на лікарняному ліжку, у мене було дуже багато часу сконструювати, спланувати, розрахувати. Вже коли я був виписаний і вже міг ходити на своїх ногах, почав процес виготовлення. В загальному у мене це зайняло десь два місяці», — розповів Ярослав.

Створювати тризуб з дідухів Ярославу допомагали брат, інші бійці, а також 95-річна майстриня з соломоплетіння Пелагея Живко з Львівщини. Жінка пережила п'ять війн, депортацію та ув'язнення і смерть батька в Сибіру.

«Бабуся мені казала: як би росія нам не забороняла, як би не переслідувала, я щороку робила тризуб. Що б росія не робила, ми як нація існуємо. І що важливо, щоб ми в такий нелегкий час війни не шукали в собі зневіру», — каже онука Пелагеї Живко Олена.

Читайте також: Для храму на Львівщині вишили ексклюзивні ялинкові прикраси

Вона служила разом з Ярославом Кучмою у 80-й бригаді. Ідею створити найбільший в Україні тризуб з дідухів з'явилася ще до його поранення.

«Ярослав його (тризуб — ред.) зварив, вигинав залізо власними руками. І після цього бабуся показувала, як обплітати, і ми всі разом протягом трьох днів його обплітали. Це було непросто, тому що кожне стебельце пшениці треба було чистити, збирати в снопки, дідухи. Треба було робити баланс, щоб були ячмінь, жито, пшениця, тобто тут є своя мистецька лінія, є свої традиції», — каже Олена Живко.

На території Національного музею народної архітектури та побуту найбільший в Україні тризуб з дідухів буде до 5 січня. Опісля його перевезуть до Львова.

Нагадаємо, Tvoemisto.tv розповідало, що 1 грудня на Львівщині встановили рекорд України – головну міську ялинку у Жовкві прикрасили вишитими 150 кульками дружина військовослужбовця 63-ї бригади. Рекорд засвідчили представники Книги рекордів України, зазначивши, що це є також рекордом світу. Галина Ковальська розповіла, що працювала над прикрасами більше року, поки чекала чоловіка з війни. Згодом ці іграшки вкрали

Юлія Кметик
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!