Де і кому вручають повістки на Львівщині

38695 0
Tvoemisto.tv розповідає, кому і де можуть вручати повістки, які бувають повістки, та хто не підлягає мобілізації.
Умовне фото/Апостроф

Умовне фото/Апостроф

Із початком повномасштабного російського вторгнення в Україні оголошено загальну мобілізацію. По всій країні чоловікам призовного віку роздають повістки, що зобов’язує їх з’явитися у військкомат для наступного несення військової служби або ж підтвердження непридатності.

Кому і де можуть вручати повістки на Львівщині

Як зазначив у коментарі Tvoemisto.tv начальник Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Тіщенко, наразі проблем з мобілізацією в області немає, вона як і раніше продовжується.

«Повістки вручають тільки військовозобов’язаним чоловікам незалежно від місця перебування людини. У нас всі чомусь закон про військовий обов’язок і службу починають читати з повісток. Зараз з’явилось багато фахівців, які розповідають, яка має бути повістка, кому вона вручається – ці ж фахівці не читають, що з дня оголошення воєнного стану чи мобілізації громадянин віком від 18 років до 60 років зобов’язаний прийти у військовий комісаріат для уточнення своїх мобілізаційних даних – це його обов’язок, а у нас всі починають згадувати про права», – сказав він.

Читайте також: У ЗСУ пояснили, як зараз триває мобілізація в Україні

За його словами, військозобов'язані чоловіки не приходять до військкомату і не уточнюють свої дані протягом багатьох років. Також є призовники, які намагаються втекти від мобілізації, тому їм доводиться вручати повістки на вулицях.

«Ось оголосили мобілізацію, людина прийшла у військкомат, де перевірили його медичний стан, сімейний стан і його придатність до служби. Чоловіки по кілька десятків років не з’являються, не вносять зміни до даних. Повістка вручається у військкоматі людині – коли прибути, яка команда тощо. А те, як в нас громадяни втікають, то їм доводиться вручати повістки на вулицях, бо вони не виконують свій конституційний обов’язок», – додав Олександр Тіщенко.

Читайте також: Уряд оновив правила взяття на військовий облік. Що відомо

Так, вручати повістки можуть:

  • Військозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років. 
  • Немає правил, де та коли потрібно роздавати повістки.Чоловік призовного віку її може отримати перебуваючи в будь-якому місці – вдома, на роботі, в дорозі, на блокпості та у будь-який час.
  • Повістки вручають згідно з картотекою призовників. Там вказані всі, хто перебуває на військовому обліку та є придатними до військової служби. Якщо чоловік каже, що він непридатний, але упродовж 10 років не прийшов у військкомат і не сказав, що він хворий, то ми цього не знаємо. Є порядок, що у разі зміни сімейного стану, зміни стану здоров’я він зобов’язаний прийти у військкомат і про це попередити. Після вручення повісток кожного скеровують на проходження ВЛК, де визначають, чи людина придатна для військової служби.

 

Які можуть бути повістки

У будь-якій повістці мають бути вказані: ваші ПІБ, рік народження та адреса; місце роботи; вид повістки (уточнення облікових даних, проходження медкомісії, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (раніше – військкомат), призов на військову службу); дата, час та адреса – коли й куди необхідно з’явитися; уточнення щодо необхідних документів; назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника ТЦКСП.

Повістки можуть бути: для уточнення даних, на проходження військово-лікарської комісії, повістка-призов на строкову службу, мобілізаційне розпорядження.

Хто не підлягає мобілізації

Перша група

  • заброньовані на період мобілізації органами державної влади, державними чи приватними установами, підприємствами тощо. (бронь - це відстрочка призову на вимогу органів влади чи інших установ для людей, які забезпечують критичні потреби держави та громадян. Людина може бути заброньована не більше ніж на 6 місяців, але така опція доступна не для всіх. 11 березня Головнокомандувач ЗСУ заборонив бронювання військовозобов’язаних, які мають дефіцитні для ЗСУ військово-облікові спеціальності).

 

Друга група

  •  особи з інвалідністю або ті, кого медкомісія визнала тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров’я (до 2 місяців з необхідністю проходження повторної комісії). Водночас сюди не входять люди, обмежено придатні до служби.


Читайте також: Обов’язкової мобілізації жінок не буде до 2026 року

Третя група: чоловіки і жінки, які:

  • виховують дитину з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років;
  • утримують дитину з інвалідністю (з видами порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження); 
  • виховують повнолітню (до 23 років) дитину з інвалідністю I чи II групи;
  • утримують трьох і більше дітей до 18 років;

 

Четверта група

  • чоловіки і жінки, які одні виховують дитину/дітей віком до 18 років (також можуть бути призвані лише за згодою і за місцем проживання).

 

П’ята група:

  • жінки та чоловіки, які мають дружину (чоловіка) з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю I чи II групи;
  • Жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги тощо.

 

Шоста група

  • чоловіки і жінки, які є опікунами, усиновителями, прийомними батьками, піклувальниками, батьками-вихователями і утримують неповнолітніх дітей-сиріт та дітей, які були позбавлені батьківського піклування;
  • Люди, які займаються постійним доглядом за тими, хто потребує піклування (якщо інші не можуть взяти на себе цей обов’язок);
  • Сьома група: Жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину і чоловіка (дружину), що проходить військову службу;
  • Жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції (АТО/ООС) з 2014 року;


Сьома група:

  • Жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину і чоловіка (дружину), що проходить військову службу;

  • Жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції (АТО/ООС) з 2014 року;

  • 29 липня Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким військовозобов'язані, чиї родичі загинули під час повномасштабної війни з рф, також не можуть бути мобілізовані.

 

Восьма група

  • народні депутати України, Депутати Верховної Ради АР Крим;
  • працівники таких установ: військового управління, військових частин, установ, підприємств та організацій; ЗСУ; Міністерства оборони України; СБУ; Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України; Національної гвардії України; Служби зовнішньої розвідки України; Нацполіції; Державної прикордонної служби України; Нацгвардії України; Національного антикорупційного бюро України; податкової міліції; Управління державної охорони України; Державного бюро розслідувань; Державної виконавчої служби України.


Читайте також: Зараз темпи мобілізації на набагато нижчому рівні, ніж на початку війни, — Міноборони

Дев’ята група

  • студенти, які здобувають фахову передвищу та вищу освіту, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами;
  • наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь;
  • педагоги закладів загальної середньої освіти, якщо вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.


Нагадаємо, загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року і періодично продовжується указами президента. Уже декілька разів мобілізацію продовжували на 90 днів, востаннє – до 19 лютого 2023 року. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що продовження мобілізації в Україні залежатиме від перебігу війни.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!