Київ

За 3,5 роки Мінкульт розглянув лише 30 об'єктів у Києві з понад півтори тисячі на надання охоронного статусу

1562 0
У Київраді скаржаться на кволу роботу Міністерства культури в питанні захисту пам'яток Києва.
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

У 2020 році Департамент охорони культурної спадщини КМДА передав на розгляд Мінкульту більше півтори тисячі об'єктів у Києві, аби ті визначили чи мають надані об'єкти культурну цінність та внесли до відповідного реєстру. За цей час міністерство розглянуло лише 30 об'єктів. Про це повідомила депутатка Київради Вікторія Муха.

За її словами, робота Міністерства є важливою для того, щоб не добросовісний власник, не міг в судовому порядку скасовувати накази, які видає місто.

«У 2021 році, місто за 3,5 роки (на той момент) подало до Міністерства культури більше півтори тисячі об'єктів на розгляд, щоб Міністерство прийняло рішення: чи є дана будівля пам'яткою, чи має вона бути пам'яткою, чи має цінність, чи ні, щоб бути включеною в реєстр. Із поданих понад півтори тисячі за 3,5 роки Міністерство розглянуло 23 об'єкти в одному наказі, в іншому – два. Тобто ця кількість була меншою за 10%. Минулого року (2022 року – прим.) Мінкульт прийняв рішення про включення до реєстру лише 27 об’єктів. За попередні більш ніж півтори тисячі подано і за минулий рік місто, незважаючи на воєнний стан, подало понад 100 об’єктів», – каже депутатка.

Часто недобросовісні власники на свій розсуд хочуть перебудувати, збільшити розмір будівлі або її знести, тому вони свідомо нехтують статусом об'єкта культурної спадщини, і як відбулося, забудовник в судовому порядку оскаржив наказ про внесення «Будинку з комахами» до переліку об'єктів культурної спадщини.

Узагалі цими питаннями у столиці опікується Департамент культури охорони культурної спадщини, проте за останній час вони усе, чим можуть завадити – це приписи, їх за останній час забудовнику «Будинку з комахами» було надано чотири. Але більших повноважень Департамент не має, виключно вимагати усунення порушень.

Тому за словами депутатки, у Київраді мають підготовані зміни до законодавства у сфері охорони спадщини:

«За ініціативи міського голови Віталія Кличка ми підготували зміни до законодавства у сфері охорони культурної спадщини, яке є застарілим, ми просили місцевим органом охорони культурної спадщини, містам, міській владі можливість у випадку, якщо бачимо, що власник не дбає про будівлю, шкодить та руйнує, надати більше повноважень, щоб місто могло викуповувати подібні об'єкти примусово і зберігати їх для прийдешніх поколінь», – зазначає Вікторія Муха.

Нагадаємо, 2 травня Мінкульт вирішив внести «Будинок з комахами» до реєстру пам'яток. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!