Київ

На Київщині планують створити новий музей Марії Примаченко

1216 0
Це буде споруда, де відвідувач ніби проходитиме від початку до кінця життя мисткині
«Звір гуляє», Марія Примаченко. Фото з відкритих джерел

«Звір гуляє», Марія Примаченко. Фото з відкритих джерел

У Києві презентували 3D-проєкт майбутнього музею Марії Примаченко в її рідному селі Болотня Київської області.
Про це повідомляє Укрінформ.
 
Проєкт анонсували під час презентації муралу в НДСЛ «Охматдит», виконаного за мотивами картин художниці.
 

«Це не просто музей - це мистецький комплекс, куди можна буде приїхати та пожити. Там будуть номери, готуватимуть страви Марії, зокрема млинці, суп із цвітної капусти та варення. Також там проходитимуть різні заходи й майстер-класи», - сказала очільниця Maria Prymachenko Family Foundation Анастасія Примаченко.

За задумом архітекторки Вікторії Якушиної, комплекс споруд метафорично відображатиме «шлях Марії» і будуватиметься у вигляді гриви - мотиву, який мисткиня часто втілювала у своїх картинах.

«Це буде споруда, де відвідувач ніби проходитиме від початку до кінця життя Марії. У кожній цій гривці буде чи картина, чи особиста річ Марії з певного часу. Кожен зможе пізнати її не просто як художницю, а як особистість. Наприкінці шляху відвідувачів уже очікуватиме її оранжерея», - зазначила Примаченко.

Також очільниця фонду додала, що частину грошей на втілення проєкту планують зібрати на фандрейзинговій платформі "ukrainianbeasts", однак вже тривають пошуки партнерів для фінансування побудови музею.

«Першим нашим кроком був продаж картини на аукціоні у Венеції у межах Бієнале. Ми продали роботу на аукціоні за 110 тис. євро. І завдяки цьому першому внеску розпочинаємо роботу», - зазначила Примаченко.

Вона підкреслила, що попри те, що с. Болотня знаходиться близько до кордону з білоруссю, від спорудження музею фонд не відмовиться. Оскільки, за її словами, саме так проявляється сила української душі: рухатися далі, незважаючи ні на що.

Нагадаємо, історико-краєзнавчий музей у селі Іванків на Київщині, де зберігалися картини Марії Примаченко, зруйнували війська рф 25 лютого 2022 року. Роботи мисткині вдалося врятувати.

Довідково

Марія Примаченко (1909-1997) – яскрава представниця «наївного» мистецтва, народна художниця України, лауреатка Національної шевченківської премії.

У творчості Марії Примаченко органічно поєдналися витоки українського живописного та поетичного фольклору. Художниця, спираючись на неперервність традицій і досвід кількох поколінь народних митців, виробила свій мистецький стиль, у межах якого – нескінченні варіанти декоративних, орнаментальних і жанрових композицій. В основі творчого методу мисткині превалюють дитяча безпосередність і простота відображення, дивна фантазія і незглибима народна мудрість.

Завдяки своєму таланту і копіткій щоденній праці Марія Примаченко досягла світового визнання та посіла одне з найпочесніших місць серед визначних майстрів «наївного» малярства поряд із Анрі Руссо, Ніко Піросмані, Іваном Генераличем, Никифором Дровняком.

Станіслав Нестеренко

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!