Окупанти спалили музей в Іванкові, де були роботи художниці Марії Приймаченко

2168 0
Марія Примаченко – українська народна художниця в жанрі «наївного мистецтва», лауреатка Національної премії України ім. Тараса Шевченка.
фото: ukrainky.com.ua

фото: ukrainky.com.ua

Під час наступу росіян в Іванкові на Київщині згорів історико-краєзнавчий музей, де серед великої кількості цікавих експонатів та тематичних експозицій зберігалося близько 25 робіт відомої української художниці Марії Приймаченко. Про це повідомили на офіційному каналі Верховної Ради України.

«Збройний наступ Росії на Україну знищує численні об'єкти цивільного характеру та об'єкти культурної спадщини в Україні. Незліченні історичні та архітектурні пам'ятки та археологічні об'єкти перебувають під загрозою артилерійських обстрілів та неконтрольованого руху важких військових вантажівок», додає також директорка Вишгородського історико-культурного музею Влада Литовченко.

Читайте також: У боях за Україну загинув випускник львівського ліцею

Марія Приймаченко народилася і похована у с. Болотня Іванківського (зараз – Вишгородського) району Київської області.

Для довідки

Марія Примаченко – українська народна художниця в жанрі «наївного мистецтва», лауреатка Національної премії України ім. Тараса Шевченка. Заслужена діячка мистецтв УРСР, народна художниця України. Створила понад 800 картин, 650 робіт мисткині зберігаються у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (Київ). У 1937 році на міжнародній виставці у Парижі Марія Примаченко отримала золоту медаль. У 1966 році за серію картин «Людям на радість» Марії Примаченко вручили Державну премію УРСР ім. Т. Г. Шевченка.

У 1970 році отримала звання заслужений діяч мистецтв УРСР. У 1988 році – народний художник України. 2009 рік – за рішенням ЮНЕСКО – визнано роком Марії Примаченко.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!