Київ

У селі на Київщині УПЦ МП спробувала вчинити провокацію у церкві, яка торік перейшла до ПЦУ

980 0
22 квітня громада ПЦУ зібралася біля церкви, щоб вирішити питання набуття прав користування спорудою.
Церковну літературу УПЦ МП російською мовою висипали в іграшковий «Мерседес»
Скриншот / Ярослав Бондаренко

Церковну літературу УПЦ МП російською мовою висипали в іграшковий «Мерседес» Скриншот / Ярослав Бондаренко

У селі Требухів Київської області 22 квітня відбулися сутички між вірянами УПЦ МП та ПЦУ. Останні за допомогою болгарки змогли зайти в Покровський храм, який зусиллями громади перейшов від УПЦ МП до ПЦУ торік у серпні.

Опинившись у храмі, активісти знайшли десятки книг церковної літератури російською мовою – православні календарі, молитовники та Біблію. Зокрема, активіст Ярослав Бондаренко опублікували відео, як церковні книги УПЦ МП висипають до іграшкового «Мерседеса».

Православна громада Требухова офіційно перейшла з УПЦ МП в ПЦУ у серпні 2022 року, але відтоді жодного разу не проводили богослужіння в місцевому храмі, адже віряни УПЦ МП фізично їх не допускали.

Так, ПЦУ на Великодень правила службу на вулиці, тому що до храму їх не впустили. Разом із тітушками УПЦ МП тримала оборону і категорично відмовлялась звільнити приміщення.
 
Наразі після того, як ПЦУ набула права користування спорудою, спеціальна комісія оглядала церкву і проводить перепис майна.
 
Якщо до самої церкви віряни ПЦУ потрапили відносно спокійно, то до трапезної і ще одної прибудови на території храмового комплексу доступ був ускладнений тим, що прихильники московського патріархату закрилися там зі своїми дітьми.
 
Місцеві зафіксували, як представники московської церкви забирають унітаз з церковного будиночка. Відповідне відео з'явилось у місцевому пабліку 23 квітня. 
 
Селяни стверджують, що храм заснував уродженець Требухів - Михайло Галаган - український громадсько-політичний діяч, публіцист, член Української Центральної ради, посол УНР в Румунії й Угорщині. Його батько (Михайло Галаган) був православним священником і походив із заможної козацької родини, а мати належала до роду дрібних шляхтичів.
 
В УПЦ МП звинуватили активістів у «вчиненні наруги над Біблією та іншими церковними книгами». «Кощунники винесли з храму Святе Письмо та іншу церковну літературу, назвали ці книги сміттям, завантажили їх в дитячу машину і продовжили говорити різні блюзнірські слова стосовно цих книг», – йдеться у відповіді Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП.

 

Нагадаємо, у Києві, з початку повномасштабної війни, лише дві із 263 парафій Московського патріархату перейшли до Православної церкви України. Ситуація на Київщині дещо краща - за 5 років існування ПЦУ туди перейшло 158 парафій МП, що складає 24% всіх церков МП на Київщині, яких у 2018-му було 658. У 2023-му такий перехід здійснила 31 церква Московського патріархату (станом на 20-те квітня), а за весь 2022-й таких церков було 108


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!