На Львівщині археологи знайшли кольорову плитку середньовічної церкви

1208 0
Окрім керамічної плитки археологи знайшли цвяхи ХІІ століття, пів сотні арбалетних стріл та середньовічні поховання.
Фото: Гал-інфо

Фото: Гал-інфо

На Львівщині у місті Буськ археологи під час розкопок знайшли близько тисячі кольорових керамічних плиток, якими була викладена долівка середньовічної церкви, пів сотні арбалетних стріл та шістнадцять середньовічних поховань. Про це Tvoemisto.tv розповів керівник археологічної експедиції, працівник Інституту археології Львівського національного університету імені Франка Петро Довгань.

Читайте також: Археологи відкопали у центрі Львова старовинну криницю. Фоторепортаж

«У 2015 році ми знайшли церкву. А цьогоріч продовжували досліджувати долівку церкви. І знайшли викладену плитку різними кольорами: коричневу, жовту, зелену. Її викладали просто на глиняній землі. Тепер ми маємо точні розміри тої церкви, де вона була. Цими фігурними плитками була викладена не просто підлога, а певний візерунок», – розповідає археолог Петро Довгань.

Також археологи знайшли у 2015 році укріплення та вал, який оточував замок або вежу XIV століття та знайшли поховання людей на трьох рівнях. Перші християнські храми з прицерковними кладовищами на заході України почали будувати з середини ХІІ століття.

«Сам цвинтар, могильник є тришаровим. От при перших похованнях XII ст. у покійників лежав біля голови, в ногах або на грудях камінь. В похованнях XIII ст могли лежати біля голови плитки керамічні з тої викладки долівки», – розповідає Петро Довгань.

За словами археолога, цьогоріч знайшли цікаве поховання, у якому біля голови померлого був камінь і так звана криця. Криця – це напівфабрикат залізної руди, з якої коваль згодом виковував якісь речі.

Цьогоріч археологи знайшли ще шістнадцять середньовічних поховань і помітили цікавий факт щодо дитячих поховань. Є така версія, що новонароджених нехрещених дітей ховали біля самої церкви під скатом даху храму.

Археологи під час розкопок окрім керамічної плитки знайшли цвяхи ХІІ століття, срібне кільце, яке жінки одягали біля скроні, пів сотні арбалетних стріл, дерев’яні наконечники/

Анна Чистякова

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!