Київ

У Києві представили унікальну плиту доби Київської Русі, врятовану від «чорних археологів»

152 0
Фахівці відстежували артефакт два роки.

У Національному музеї історії України відбулася презентація унікального археологічного артефакту – рельєфу із зображенням святого Дмитра, який було врятовано від нелегального продажу та повернуто державі. Про це повідомляє Укрінформ.

«Ми сьогодні передаємо Національному музею історії України унікальну плиту періоду Київської Русі з зображенням святого воїна. Саме туди, де вона має бути. Там, де її збережуть справжні професіонали та гідно презентують серед експонатів музею. Щиро вітаю вас та всіх українців з порятунком важливої для нашої історії та історії нашого народу археологічної знахідки. І це стало можливо завдяки проактивній позиції та співпраці всіх сторін — співробітників музею, прокурорів та правоохоронців», - сказав генеральний прокурор України Андрій Костін.

За його словами, на сьогодні знищено або пошкоджено внаслідок дій ворога понад 900 пам’яток культурної спадщини.

Він наголосив, що навіть в умовах війни надважливо робити все для збереження наших пам’яток.

Т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зауважив, що ворог наразі знищує, вивозить та викрадає об’єкти культурної спадщини України. За його словами, необхідно максимально злагоджено та чітко забезпечити всі процедури та регламенти щодо збереження спадщини.

«Сьогодні справді не рядова подія. Ми з вами є свідками тих процесів, коли знаходяться та повертаються артефакти. Але сьогодні особливий момент, він свідчить про ту рису, яка сьогодні найважливіша для нас усіх. Ця риса називається - небайдужість… Саме небайдужість та бажання встановити справедливість для нас сьогодні є ключовими і найважливішими», - сказав Карандєєв.

Доктор історичних наук, генеральний директор Національного музею України Федір Андрощук зазначив, що врятована плита є унікальним об’єктом мистецтва та архітектури доби Галицько-Волинського князівства. За його словами, рельєф належить до часу адаптації Руссю елементів західноєвропейської романської архітектури, для якої характерні прикрашені скульптурою портали і декоративні фасади.

Пам’ятка була врятована від так званих «чорних археологів» завдяки спільним зусиллям правоохоронних органів і музейників. Відстеження артефакту, який фахівці побачили на інтернет-аукціоні, тривало два роки. Зрештою Луцька окружна прокуратура Волинської області зупинила продаж пам’ятки. Досудове розслідування здійснило Луцьке районне управління поліції ГУНП у Волинській області.

Нині триває процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом незаконного привласнення особою знайденого чи такого, що випадково опинилося у неї чужого майна або скарбу, які мають особливу історичну, наукову, художню чи культурну цінність.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!