На Львівщині підготували проєкт капітального ремонту дороги від Львова до Рави-Руської. Що зміниться

6674 0
Розглядається, що фінансування на ремонт дороги виділить ЄБРР.
Фото умовне: ЛОВА

Фото умовне: ЛОВА

У Львівській області розробили проєкт капітального ремонту ділянки дороги міжнародного значення Львів – Рава-Руська на замовлення Служби відновлення та розвитку інфраструктури. Очікується, що фінансування на ремонт дороги виділить Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

З метою дотримання політики банку у питаннях взаємодії з зацікавленими сторонами Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Львівській області публікує у загальному доступі проєктні рішення майбутнього ремонту. Їх підготували з врахуванням попередніх консультацій із зацікавленими сторонами, а також на основі незалежного звіту залученої зі сторони банку компанії консультанта. Також, як повідомлялось раніше, Служба відновлення та розвитку інфраструктури Львівської області розробила та запровадила механізм подання та розгляд скарг та пропозицій зацікавлених осіб. Існує кілька варіантів, як можна надіслати зауваження, скарги чи пропозиції у ході реалізації проєкту.

Деталі проєкту

Ділянка капітального ремонту підпадає під програму «Проєкт ЄБРР. Реконструкція дорожніх коридорів України. Капітальний ремонт дороги М-09 Тернопіль – Львів – Рава-Руська (на Люблін) (км 129+807 – км 191+877)». Передбачається, що реалізація проєкту покращить пропускну спроможність існуючих транспортних сполучень, транспортну доступність у регіоні та зменшить логістичні витрати, а також забезпечить швидке та систематичне покращення вантажних перевезень у напрямку Україна – ЄС. Оскільки проєктна дорога відіграє важливу роль у сполученні між Україною та Польщею і, зокрема, з польськими портами на Балтійському морі, це сприятиме соціально-економічному розвитку регіону та країни, зокрема в період післявоєнної відбудови, а також сприятиме інтеграції України з ЄС.

Для проведення оцінки впливу на довкілля та соціальне середовище та попередньої оцінки безпеки дорожнього руху ЄБРР долучив підприємство з іноземними інвестиціями «Білфінгер Тебодін Україна», яке надало звіт із рекомендаціями для їх врахування при розробці проєктної та тендерної документації.

Для досягнення відповідності вимогам фінансування з боку ЄБРР консультант надав рекомендації, зокрема щодо:

  • забезпечення належного рівня безпеки дорожнього руху;
  • зменшення впливів шумового забруднення;
  • захисту біорізноманіття та водних екосистем;
  • зменшення вразливості до наслідків зміни клімату;
  • запобігання ризикам погіршення економічного стану;
  • створення додаткових переваг для місцевих громад і забезпечення змістовних консультацій із зацікавленими сторонами.

 

Для визначення існуючої інтенсивності руху у лютому 2023 року були проведені візуальні обліки інтенсивності руху дорожніх транспортних засобів біля перехресть з вулицями і дорогами та біля їх примикань. Згідно з виконаним обліком руху дорожніх транспортних засобів, існуюча інтенсивність руху у транспортних одиницях, в залежності від перерізу, складає 5158-15475 авт/добу та відповідно 10446-22746 авт/добу у приведених до легкового автомобіля.

Зараз на існуючій ділянці автомобільної дороги склалися несприятливі умови проїзду автомобільного транспорту: мала пропускна спроможність, затори, низький рівень безпеки та зручності усіх учасників дорожнього руху.

Враховуючи аналіз даних інтенсивності руху автотранспорту в районі тяжіння та поліпшення експлуатаційних характеристик дороги внаслідок капітального ремонту, щорічний приріст інтенсивності руху прийнято 2%. Згідно з  виконаним розрахунком, перспективна інтенсивність руху у транспортних одиницях на 2036 рік складатиме 6672-20019 авт/добу та відповідно 13513-29424 авт/добу у приведених до легкового автомобіля.

Зважаючи на перспективну інтенсивність та з огляду на те, що одним із найнебезпечніших видів ДТП є лобове зіткнення, консультант рекомендує при влаштуванні поперечного профілю за схемою 2+1 із зупиночною смугою з боку однієї смуги руху передбачати розділення транспортних потоків дорожнім огородженням.

Згідно зі звітом про науково-технічний супровід проєктування капітального ремонту (Звіт No106-23 ДП «ДерждорНДІ»), влаштування двосторонньої бар’єрної огорожі при розділенні зустрічних транспортних потоків у поєднанні з амортизаційними пристроями (на початкових та кінцевих ділянках огорожі) зменшує ризик лобових зіткнень та значно підвищує рівень безпеки дорожнього руху.

Основні проектні рішення, із врахуванням рекомендацій консультанта, були подані, розглянуті та схвалені на засіданні секції 5 «Проєктування автомобільних доріг і мостів» науково-технічної ради ДП «ДерждорНДІ».

Зокрема, проєктом передбачено влаштування:

  • трьох смуг руху (профіль 2+1) із укріпленими смугами, зупиночною смугою з боку однієї смуги руху, напрямним острівцем із двобічним дорожнім огородженням на розділенні зустрічних потоків та узбіччям (ділянки із розрахунковою швидкістю 90 км/год);
  • третьої смуги руху для каналізування лівоповоротних напрямків (де це дозволяє існуюча забудова та смуга відведення) з укріпленими смугами та узбіччям (ділянки із розрахунковою швидкістю 60 км/год);
  • велосипедної інфраструктури в межах агломерації м. Львів і с. Малехів, а також за межами населених пунктів шириною – 2,5 м, а в межах інших населених пунктів – як суміщені вело-пішохідні зони шириною – 1,5 м;
  • належної пішохідної інфраструктури, зокрема, між автобусними зупинками та місцевими дорогами в населених пунктах;
  • продовження, розчищення існуючих, а в окремих місцях і заміна водопропускних труб;
  • трьох кільцевих транспортних розв’язок в одному рівні;
  • нових автобусних зупинок із автопавільйонами та туалетами (за межами населених пунктів)
  • застосовані рішення щодо біорізноманіття та водних екосистем
  • застосовані рішення щодо шумозахисту.
При проектуванні враховано рекомендації консультанта щодо влаштування трьох біопереходів для земноводних та плазунів на ділянці дороги через лісовий масив між селами Пили та Воля Висоцька. Також враховано рекомендації по влаштуванню шумозахисних екранів і очисних спорудах поблизу водних об'єктів.
 
Наразі тривають консультації з громадами та завершується розробка проєктної документації.

В рамках проведеної оцінки впливу на довкілля та соціальне середовище та попередньої оцінки безпеки дорожнього руху розроблено плани екологічних та соціальних заходів, реалізація яких сприятиме подільшій мінімізації виявлених ризиків та наслідків еколого-соціальних впливів на етапі виконання робіт з капремонту та експлуатації дороги. 

Впровадження Проєкту є важливим початковим кроком у розвитку регіональної дорожньої інфраструктури, що має продовжуватися подальшими проєктами у середньостроковій та довгостроковій перспективі для посилення зменшення впливів на населені пункти та збільшення пропускної спроможності доріг регіону. Майбутні плани розвитку передбачають будівництво дорожніх обходів, включаючи обхід м. Рава-Руська та Північний обхід Львова, що дозволить перенаправити транзитний транспорт за межі населених пунктів, зменшуючи рівень шуму, забруднення повітря та ризики дорожньої безпеки.

Партнерська публікація 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!