На Львівщині працюють над створенням нового природного парку на понад 16,5 тисяч гектарів

1753 0
Наразі проводять оцінку тамтешнього стану природи.
Фото Львівський національний університет

Фото Львівський національний університет

На Львівщині працюють над створення нового природного парку «Опілля», розмір якого сягатиме понад 16,5 тисяч гектарів. Територія розташована у Стрийському та Львівському районах області. Про це Tvoemisto.tv розповіла одна з засновниць проєкту, професорка та наукова кураторка гербарію Львівського національного університету Лідія Тасєнкевич. 

«Оскільки флора малого Опілля була абсолютно не вивчена, то моя аспірантка 10 років працювала там, збираючи матеріал і, фактично, дуже досконало вивчила ботанічну частину, а це визначальна частина в будь-якій екосистемі. Хоч територія Опілля і дуже завантажена людьми, антропогенно змінена, та ми вирішили, що треба зберегти хоча б те, що було. Таким чином виникла ідея створення більшої установи, ніж заказники, чи невеличкі пам'ятки природи», – розповіла дослідниця. 

Таким чином науковці обрали кластерну систему – різні ділянки об’єднані під однією адміністрацією. На їхню думку саме в такий спосіб вийде зберегти якомога більшу частину природних ділянок. 

«Ми об'єднали в нашому клопотанні всі існуючі заказники, додали інші території, які варто взяти під охорону і таким чином виникла площа парку розміром 16 790 гектарів – це буде парк середніх розмірів», – пояснює пані Лідія Тасєнкевич. 

Окрім працівників університету Франка до проєкту доєдналися і інші науковці:

«Зараз ми формуємо роботу з різних мистецьких та наукових львівських працівників. Навіть в підготовці клопотання, окрім науковців університету, задіяні були представники департаменту екології ЛОВА, управління водних ресурсів та річок, бо там є величезна частина Західного Бугу та Дністра, які треба зберегти. Також участь брав комунальний регіональний заклад «Стільське горбогір'я», – зазначила науковиця. 

Створення цього проєкту займе декілька років. Та як пояснила керівниця гербарію, держава зберігає обов'язок в межах ратифікованого Україною Монреальського протоколу, де було прийнято глобальну рамкову угоду про те, що в усіх країн-підписантів має бути доведена до 30% площа заповідних зон. 

«Зараз ми оцінюватимемо стан природи – це буде і геологія, і зоологія, і ботаніка, і гідрологія – таке комплексне наукове дослідження. А вже наступний етап, через роки 2, я так думаю, розпочнеться адміністративне упорядкування. Тобто призначається дирекція, починають відводити території з господарювання. Я знаю, що не завжди місцеві адміністрації та установи, у чиєму підпорядкуванні є природні території, охоче погоджуються віддавати їх, бо це вже зменшить економічний ефект», – підсумовує Лідія Тасєнкевич. 

Читайте також: У Національному природному парку на Львівщині незаконно вирубали дерева

Також вона додала, що сумна історія вже спіткала дендрарій Радів, що теж на Львівщині. У цьому випадку, попри статус заказника та охорону держави, 200-річний буковий ліс просто знищили. Саме тому професорка підкреслює важливість цього проєкту для природи Львівщини. 

Нагадаємо, що на території історико-культурного заповідника «Стільське городище», що в селі Дуброва на Львівщині, зробили насип, бетонні сходи та встановили фігуру Божої Матері.

Володимир Федорович
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!