Власник костелу 17 століття на Львівщині, проданого за 36 тисяч грн, хотів скасувати його статус пам'ятки

6649 0
Йдеться про Костел Пресвятої Трійці, що розташований у селищі Мегерів.
Фото: Фотографії старого Львова

Фото: Фотографії старого Львова

Восьмий апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення апеляцію Сергія Соболя щодо скасування статусу пам’ятки архітектури та містобудування Костелу Пресвятої Трійці 17 століття, що розташований у селищі Магерів на Львівщині. Про це стало відомо із Єдиного державного реєстру судових рішень. 

До цього, 27 червня, Сергій Соболь звернувся в Львівський окружний адміністративний суд із позовом до Львівської ОВА, в якому просив скасувати розпорядження голови Львівської ОВА Максима Козицького від 15.06.2020 року, згідно з яким Костел Пресвятої Трійці  внесено до переліку об`єктів культурної спадщини як пам`ятку архітектури та містобудування місцевого значення. 

Свої вимоги позивач обгрунтував тим, що в листопаді 2019 року за результатами аукціону уклав договір «Купівлі-продажу об`єкта малої приватизації групи інвентарних об`єктів у складі: будівлі колишнього костелу з прибудованою венткамерою, площею 564,8 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1», а право власності на цей об`єкт нерухомості він зареєстрував у січні 2020 року.

Також Соболь зазначив, що при підготовці документів на купівлю об’єкту Регіональне відділення Фонду Державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях, яке і займалось продажем, не повідомило, що він є, або колись був об’єктом культурної спадщини. Окрім цього, чоловік додав, що придбав групу інвентарних об`єктів у складі будівлі колишнього костелу з прибудованою венткамерою, а не Костел Пресвятої Трійці другої половини 17 століття, як пам'ятку архітектури місцевого значення. 

Та Львівський окружний адмінсуд відмовив у задоволенні позову, після чого Соболь звернувся в апеляційному порядку до Восьмового апеляційного адміністративного суду із тими ж доводами, пояснювши це тим, що суд попередньої інстанції прийняв рішення без повного з’ясування обставин. 

Читайте також: Львівська міська рада програла суд за будівлі у Митрополичих садах

Зазначимо, що Костел Пресвятої Трійці внесли до переліку об'єктів культурної спадщини на підставі облікової документації, яку виготовив Державний історико-архітектурний заповідник за замовленням фізичних осіб мешканців села Магерів. Цю ж документацію розглянула та прийняла констультативна рада, зазначивши, що об’єкт відповідає критерію автентичності, зберіг свою форму, розпланування та матеріальну структуру, отримані в результаті його будівництва, за винятком втрачених дахів і надбудови великої сигнатури (бані) по центру храму та змінених (збільшених по висоті) віконних прорізів. Також храм має високу архітектурну та естетичну цінність, як рідкісний в регіоні зразок поєднання стилів ренесансу і бароко, а також як зразок будівельних технологій XVII - ХVІІІ ст. 

В ході розгляду цієї справи не було знайдено підтвердження тому, що у відповідача (Львівської ОВА) були підстави для відмови в занесенні Костелу Пресвятої Трійці до переліку об`єктів культурної спадщини.

Таким чином колегія суддів Восьмого апеляційного суду погодилась із рішенням першої інстанції та відмовила Соболю у задоволенні скарги.

Нагадаємо, що Фонд держмайна продав із аукціону закинутий костел XVII століття за 36 тис. грн

Колишній костел розташований у смт Магерів на Жовківщині. Його загальна площа сягає 564,8 кв. м. Його початкова ціна становила 528,5 тис. грн. Втім аукціон проводили методом покрокового зниження стартової ціни. На аукціон подали три пропозиції: два приватні підприємці та Благодійний фонд «Спадщина.УА». 

Найдорожчу пропозицію подав мешканець Дніпра Сергій Соболь, який купив будівлю за майже 36,3 тис. грн. Згідно з даними Youcontrol, він займається роздрібною торгівлею, переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами.

Володимир Федорович

 ___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!