На Львівщині затвердили план дій на випадок радіаційної аварії

4085 0
У ЛОВА затвердили рекомендації для мешканців, як діяти у разі радіаційного режиму.

У Львівській обласній військовій адміністрації затвердили положення про введення режимів радіаційного захисту та рекомендації щодо поведінки населення у разі виникнення радіаційних аварій. Про це йдеться у відповідному розпорядженні голови Львівської ОВА Максима Козицького від 1 вересня.

Читайте також: Вода, їжа та скотч. Що варто мати вдома, щоб захиститися від можливих наслідків радіаційної аварії 

«З метою забезпечення радіаційного захисту населення Львівської області зобов'язую затвердити Положення про введення режимів радіаційного захисту та рекомендації щодо поведінки населення Львівської області у разі виникнення радіаційних аварій», – йдеться у розпорядженні.

Так, на початковій фазі аварії основними невідкладними контрзаходами є укриття, евакуація, йодна профілактика та обмеження перебування мешканців на відкритому повітрі. Довгострокові контрзаходи, зокрема тимчасове відселення, переселення мешканців деактивізація території та радіоактивно забруднених будівель та споруд, обмеження вживання радіоактивно забрудненої води і продуктів харчування упродовж тривалого часу та інші, рекомендовано проводити, якщо:

  • за даними радіаційного моніторингу можна зробити надійний прогноз розвитку ситуації;
  • відповідальні за проведення довгострокових заходів організації мають для цього достатньо ресурсів (матеріально-технічні засоби, транспорт, запаси їжі);
  • проведення контрзаходу є виправданим та необхідним, і його користь перевищує збиток від дози;
  • є досить надійна науково-технічна експертиза, яка показує ефективність запланованих довгострокових контрзаходів.

 

Читайте також: Через ракетні удари на Львівщині почали частіше вимірювати радіаційний фон. Що потрібно знати

Згідно з розпорядженням очільника ЛОВА, керівники рай районних військових адміністрацій, голови місцевих громад мають забезпечити постійну готовність до введення у разі необхідності режимів радіаційного захисту.

Зазначимо, захистити себе та родину від впливу радіації можливо лише за умови дотримання кількох основних правил – перебувати в укритті, стежити за офіційною інформацію та виконувати вказівки органів влади. Головна епідеміологиня Львівщини, керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко повідомила Tvoemisto.tv, що потрібно робити у разі надзвичайної радіаційної небезпеки. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!