У ЦВК прокоментували можливість проведення президентських дебатів на стадіоні

2637 0
Там вважають, що такий формат закон визначає як передвиборчу агітацію, а не законні теледебати.

Учора, 3 квітня, у відеозверненні кандидат у президенти Володимир Зеленський запросив на передвиборчі дебати свого опонента і чинного главу держави Петра Порошенка на стадіон «Олімпійський» за присутності «усіх телеканалів та усіх журналістів». Пізніше того ж дня Петро Порошенко теж у відеозверненні відповів, що правила проведення дебатів прописані в законі, проте погодився зустрітися на стадіоні.

У ЦВК вважають, що позаформатні дебати мають оплачуватись із перевиборних фондів кандидатів. За словами заступника голови ЦВК Євгенія Радченка, такі дебати радше є формою передвиборчої агітації, повідомляє «Укрінформ».

«Швидше за все, кандидати на пост глави держави, які говорять про дебати на стадіоні “Олімпійський”, мають на увазі форму агітації, яка врегульована статтею 58 закону про вибори Президента щодо “проведення публічних дебатів, дискусій, прес-конференцій”. Такі дебати мають оплачуватися з виборчих фондів кандидатів», – каже він.

Нагадаємо, стаття 62 закону про вибори Президента каже, що теледебати проводяться в останню п’ятницю перед днем повторного голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше 60 хвилин за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів Президента України. Теледебати між кандидатами, ідеться в законі, відбуваються в студії (кімнаті) Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Євгеній Радченко додає, що до моменту прийняття ЦВК підсумкового протоколу про результати голосування 31 березня та оголошення другого туру агітація кандидатів на пост президента не дозволяється.

Читайте також: ЦВК порахувала всі голоси виборців: Порошенко і Зеленський виходять в другий тур

Керівниця громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська також вважає, що стадіонний формат дебатів – це радше агітаційний захід, за який мають платити кандидати. Окрім того, каже Ольга Айвазовська, формат дебатів визначають не кандидати, а мовник.

«Закон дає право кандидатам проводити агітаційній заходи, серед яких і дебати, виключно за кошти виборчого фонду. Всі мають право ходити на ефіри, дебатувати, сперечатись та доводити власну позицію, але якщо мова про формат стадіону, то видатки на нього повинні бути покриті офіційно самими ж кандидатами в однаковій пропорції. 
Формат дебатів на Суспільному визначатимуть не кандидати, а мовник, ведучі, які повинні бути рівновіддаленими від усіх, професійними. Правила встановлює незалежна медіаструктура, а не штаби кандидатів та креативні технологи. Я би також дуже рекомендувала ведучим утримуватись від будь-яких політичних заяв»
, – написала на своїй сторінці у Facebook Ольга Айвазовська.

Читайте також: Очікування та реальність. Кого і що обиратимуть українці в неділю

Вона додає, що у ситуації, що склалась, обидва кандидати мають піти на офіційні дебати і на стадіон, і в студію «Суспільного».

«Або ж бюджетними коштами потрібно оплатити "Олімпійський", де саме Суспільне організовуватиме змістовну частину», – вважає керівниця «Опори».

Разом з тим, ані представники Петра Порошенка, ані представники Володимира Зеленського наразі не звертались до Суспільного телебачення щодо проведення дебатів на НСК «Олімпійський», каже речниця НСТУ Вікторія Сидоренко.

«Наразі до нас представники штабів не зверталися. Ми самі намагаємося сконтактувати з ними та з Центральною виборчою комісією, адже правила проведення дебатів визначає ЦВК і здійснює оплату теледебатів», – каже вона.

Втім, голова НСТУ Зураб Аласанія запевнив на своїй сторінці у Facebook, що технічна можливість транслювати дебати з НСК «Олімпійський» є.

Читайте також: Якби українці читали Конституцію або Чому українські виборці завжди розчаровуються

«Згода обох кандидатів є, тепер залишається ЦВК, яка все це мусить погодити і, згідно із законом, оплатити з державного бюджету. Тож починаємо перемовини з усіма сторонами», – написав він.

Зазначимо, що державне підприємство НСК «Олімпійський» також не отримувало жодних офіційних заявок на проведення дебатів між кандидатами в президенти України. Керівництво стадіону зазначило, що у випадку, якщо така заявка надійде, то розглядатимуть її в робочому порядку та узгоджуватимуть з планом проведення заходів на стадіоні. На період 19-21 квітня на стадіоні вже є запланований захід.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!