Київ

«Не можемо на ці гроші купити Patriot», – нардеп про виділення 574 млн грн на добудову Музею Голодомору в Києві

999 0
Нардеп вказує, що виділені гроші Україна отримала від міжнародних донорів і тому вони можуть бути витрачені тільки на цивільні потреби.

Виділені Верховною Радою України 573,9 мільйона гривень на добудову Музею Голодомору не можна віддати на потреби ЗСУ. Про це заявив народний депутат і голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв в ефірі «Радіо. Свобода».

За його словами, 574 млн – це гроші міжнародної макрофінансової допомоги, які Україна отримала від міжнародних фондів та які можуть бути витрачені лише на цивільні потреби.

«Ці гроші взагалі-то не наші. Не наших платників податків. Жодна копійка з цих грошей не може йти на потреби фронту», – сказав народний депутат.

Він роз'яснив, що всі гроші, які збираються в Україні, йдуть на фронт, а міжнародні донори оплачують цивільні потреби.

Потураєв заявив, що ці кошти було дуже важко знайти, і тепер, коли вони є, їх спрямують на будівництво музею до 90-тих роковин трагедії.

«Ми повинні робити символічні речі, тому що це і є ідеологія. Ідеологія, яка наповнює нашу перемогу», – зазначив Потураєв.

 

Нагадаємо, Національний музей Голодомору-геноциду почали будувати у 2008 році на схилах Дніпра біля Києво-Печерської лаври. У 2010 році для відвідувачів відкрили першу частину – меморіал, а друга частина має бути власне музеєм. Їх будують за проєктом польської архітектурної студії Nizio Design та української компанії Project Systems LTD. Архітектор Мирослав Нізьо, засновник студії Nizio Design, також працював над Музеєм історії польських євреїв POLIN та Музеєм Варшавського повстання.

Національний музей Голодомору-геноциду мали б добудувати до 90-ї річниці трагедії з дня трагедії, однак проєкт зупинили через війну. За планом, музей зможе одночасно приймати 1,5 тисячі відвідувачів.

У проєкті передбачено пішохідний місток, який з'єднуватиме музей із паркінгом на Дніпровському схилі. В приміщенні майбутнього музею будуть розташовані зали з постійними експозиціями та змінною експозицією, три конференц-зали, науково-методичний центр, великі фондові сховища, бібліотеки, освітні класи, екскурсійне бюро, медпункт, кафе та гардеробна.

Нагадаємо, 15 грудня 2022 року Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу. Резолюція висловлює солідарність із народом України та вшановує пам'ять мільйонів людей, які загинули внаслідок цілеспрямованих дій сталінського режиму щодо організації штучного голоду.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!