Нещасний випадок чи лікарська помилка. На Львівщині триває суд щодо смерті 12-річного Романа Кулака

20590 0
Хлопчик помер через сім днів після перших ознак болю.
Фото: svoboda.te.ua

Фото: svoboda.te.ua

Майже 2,5 роки спочатку у Жидачівському, а тепер у Миколаївському районному суді, розглядається справа щодо смерті 12-річного тернополянина Романа Кулака.

Батько Володимир Кулак увесь цей час намагається добитися справедливості і покарання для лікарів Жидачівської районної лікарні, які, за його словами, не змогли поставити сину правильний діагноз і надати необхідну медичну допомогу, а захист підсудного хірурга райлікарні Юрія Михайлюка визнати лікаря невинним та дозволити продовжити йому працювати у лікарні.

Читайте також: На Львівщині 23-річний хлопець помер від апендициту. Родичі звинувачують лікарів

Батько Романа Володимир Кулак розповідає, що його сина не стало 27 червня 2017 року. У момент коли дитині раптово погіршало (20 червня), він перебував на канікулах у бабусі і дідуся – в селі Мазурівка Жидачівського району Львівської області. Дитина скаржилася на раптовий сильний, гострий біль у животі, хлопець не відчував лівих ноги і руки. Бабуся викликала швидку, адже батько перебував у відрядженні в Німеччині, а мати була на роботі в Тернополі.

Медик, яка забирала хлопця у Жидачівську центральну районну лікарню, діагностувала тепловий удар. У лікарні сказали, що харчове отруєння, хоча усі симптоми свідчили про заворот кишківника. Діагностували отруєння, бо малолітнього хлопця поклали у доросле інфекційне відділення.

За словами Володимира Кулака, наступного ранку, 21 червня, дитину перевезли в Львівську обласну дитячу лікарню ОХМАТДИТ. Там терміново розпочали операцію. Під час розрізу лікарі побачили жахливий некроз. Спочатку хлопцеві видалили 30 см тонкої кишки, потім решту тонкої кишки та частину товстої кишки. У перший день операція тривала увесь день. Роману підключили апарат штучного дихання, ввели у медикаментозний сон. Через некроз почав прогресувати сепсис. 27 червня дитини не стало.

Читайте також: Суд звільнив від в'язниці водія, який насмерть збив відомого львівського дизайнера

Як зазначив Володимир Кулак, за висновком судмедекспертів Львівського бюро судово-медичних експертиз, причина смерті заворот тонкої кишки.

11 травня цього року відбулося чергове судове засідання у цій справі. Наступне буде всередині червня. Батько каже, що справу затягують, деякі засідання не відбуваються через неявку адвокатів та самих обвинувачуваних.

Загалом обвинувачуваних двоє – хірург та інфекціоністка Жидачівської районної лікарні. Останню звільнили з посади ще в січні 2018 року. Хірург Юрій Михайлюк продовжує працювати, хоча, як каже Володимир Кулак, суддя раніше 7 разів ухвалами по 2 місяці відстороняв від роботи.

«Наприкінці грудня вже мали перейти до допитів обвинувачуваних, але все щось відтягується стороною захисту – то є їхні додаткові свідки, то запрошують різних експертів і патологоанатома, які в суді всі свої висновки підтвердили», – каже Володимир Кулак

За його словами, він нікого не хоче посадити у в’язницю, а лиш вимагає одного – покаяння винних та щоб більше такі лікарі не працювали.

«Є висновки судово-медичної експертизи, які доводять, що сину не надали адекватної допомоги, не було зроблено діагностики. Моя дитина мала жити. Так, сина вже не повернути, але тепер мені важливо, щоб такі лікарі більше нікого не покалічили і не вбили. Хочу, щоб вони покаялися», – наголосив тато Ромчика.

Читайте також: У Львові відкрили кримінал через смерть 25-річного онкохворого, якого виписали із лікарні через карантин

Адвокат обвинувачуваного хірурга Юрія Михайлюка Олег Мицик у коментарі Тvoemisto.tv розповів, що суд дуже ретельно розглядає справу і аж ніяк не затягує.

«Насправді судові засідання у цій справі призначаються дуже часто. Кілька разів вони зривалися, але через об’єктивні на те причини. Сильно вплинув й карантин, адже тривалий час засідання взагалі не відбувалися», – каже Олег Мицик.

Адвокат запевняє, що справу слухають довго, бо понад рік витратили на допити ніби то не дотичних до справи: то шофера швидкої, то медсестри, яка везла в лікарню, то на безперервні відсторонення лікаря. Каже, що на останньому без перестанку наполягає Володимир Кулак. І хоч кілька разів справді його підзахисного відсторонювали від викоанння обов’язків (забороняли вести лікарську практику), зараз суд дозволив Юрію Михайлюку працювати.

Олег Мицик каже, що його підзахисного звинувачують у тому, що він не надав медичну допомогу пацієнтові, наприклад, не призначив рентген обстеження, хоча, показів до цього не було.

«У тієї дитини була настільки суперечлива симптоматика, що визначити точний діагноз було неможливо. Дитину оглядали кілька лікарів. Справжні симптоми в дитини проявилися пізно вночі, які стали підставою для скерування в дитячу лікарню ОХМАТДИТ. Тим не менше Володимир Кулак у всьому звинувачує Юрія Михайлюка. Казав, що не дасть йому працювати. Він має покаятися і звільнися», – додав адвокат.

За його словами, вони вже подали клопотання про визнання недопустимими судово-медичні експертизи з формальних причин. Відтак, має бути призначена інша експертиза.

Зараз справа у смерті 12-річного Романа Кулака виходить на завершальну стадію. Наступне засідання має відбутися вже 16 червня.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!