(Не)забуте Богом Рясне. Репортаж із найвіддаленішого закутка Львова

26006 14
Почувши «я з Рясного», львів’яни кивають головою з розумінням і співчуттям. Щоб розібратись, чому так, вирушаємо до найбільш ізольованого мікрорайону Львова.
Фото: Катя Старокольцева

Фото: Катя Старокольцева

На Привокзальній салон маршрутки №30 заповнюється пасажирами. Мікроавтобус болісно підстрибує на дірявій брукованій дорозі, долаючи – певно, не вперше за день – п’ятнадцятикілометровий маршрут із Нового Львова до найвіддаленішого й найменш популярного львівського мікрорайону. Навряд чи ви часто бували тут – якщо, звісно, не є одним із приблизно тридцяти восьми тисяч мешканців Рясного.

Ще півстоліття тому Рясне було селом. Його історична назва – Рясна-Польська, на противагу населеній українцями-русинами Рясній-Руській, розташованій неподалік, відразу за межею міста. У кінці шістдесятих тут почали будувати заводи, а вслід за ними й житло для їхніх працівників. Радянська влада мала на Рясне великі плани, а залишила по собі недобудовані сірі мікрорайони біля сірих заводів.  

Маршрутка їде до цього музею індустріалізації єдиною дорогою – вулицею Шевченка, вздовж кварталів приватних будинків і залізничних колій станції Клепарів. Нарешті зупинка «Рясне-1»: ломбард, секонд-хенд і продуктовий кіоск. Позаду будівництво, попереду – торговельний центр і багатоповерхівки. Від центру місцевого життя – великого супермаркету «Сільпо» – люди розходяться здебільшого пішки: так легше, адже асфальтове покриття на ряснянських дорогах здебільшого номінальне.

Над багатоповерхівками мікрорайону домінує місцевий хмарочос із написом «Електрон». Комплекс заводу, що виробляв легендарні радянські телевізори, збудували в кінці сімдесятих. У минулому найбільший виробник телевізорів у Союзі, тепер завод зосередився на електротранспорті та спеціальних автомобілях, а також пластмасі.

Неподалік відпочивають чоловіки – без горілки, але з бурхливими дебатами за круглим столом із написом Coca-Cola. Гуляють жінки з візками та школярі, що вертаються з уроків. У Рясному є три школи і транспортне училище.

У дворі біля школи чути голоси ластівок (чи, може, дітей), а літня жінка дивиться з ґанку кудись удалину. Посеред шкільного подвір’я – баскетбольний майданчик. Один із хлопців не може вирішити, чи хоче він бавитись, чи кататись, тож закидає м’яч у кошик, не злізаючи з велосипеда. Літні жінки в хустках, минаючи школу, зникають за воротами. Йду далі поміж хлопців у спортивних костюмах, що сидять навпочіпки, повз новобудови та переповнені смітники – звідси, здається, вивозити сміття не поспішають – і бачу вервечку людей, що переходять залізничну колію.

Залізниця ділить район на Рясне-1 і Рясне-2. Раніше цією гілкою часто курсували електрички та поїзди, тепер – хіба що товарняки. Під ногами щебінь та пилюка, над головою – дроти та сонце: у дощ тут брудно, вночі – темно. Кілька років тому активісти просили облаштувати тут безпечний освітлений перехід, створили групу в фейсбуці, писали звернення; влада наче й збиралася, проте все обмежилось розмовами. Тому пані на підборах, літні чоловіки з паличками, школярі з наплічниками в компанії курей із поближніх приватних обійсть переходять колію тією доріжкою, що є. Кури почуваються тут вільно: в Рясному, попри всю індустріальність, залишилось багато від колишнього села.

Минаємо разом із ними автозаправку й болота, йдемо через ліс фрагментарно заасфальтованою доріжкою й опиняємось у Рясному-2. На тутешніх багатоповерхівках іще більше супутникових антен – так багато, що подекуди вони майже закривають фасад. Тутешній центр громадського життя, як і в Рясному-1 – супермаркет, проте невеличкий, і людей у ньому небагато. 

Втім, нещодавно мешканців Рясного-2 об’єднала спільна справа: протест проти облаштування пресувальної лінії для сміття на території заводу «Сільмаш». Лінія мала переробляти двадцять відсотків сміття, яке продукує Львів, проте мешканці категорично заперечують, натомість, просять створити між Рясним і Білогорщею природний заказник.

А ще громада збирає гроші, щоб установити невелику сцену з навісом – громадський простір. Адже, крім декількох дитячих майданчиків, магазинів та зупинок транспорту, тут немає місць для спілкування. Діти гуляють на ґанку школи чи біля своїх будинків, бавляться на телефонах на лавці або сидять на гойдалках. Дорослі їдуть до центру міста, дивляться по телевізору супутникові каналу чи йдуть до місцевої наливайки.  Рясне – один із районів, де «в культурному плані немає нічого». Міська влада та урбаністи мають візію змін, і чогось у Рясному, може, й дочекаються.


Біля шинку бачу п’ятьох літніх жінок у хустках, що прямують кудись між багатоповерхівок. Чую, як звідти, куди вони йдуть, відлунює чоловічий голос. Він такий гучний, що сумнівів не залишається: хтось говорить у мікрофон із динаміком.


Хлопці у спортивних костюмах, чоловіки в кепках, жінки з візками та дітлахи на гойдалках на мить завмирають, почувши голос, а потім далі беруться до своїх справ. Йду на голос і виходжу на просторий майданчик біля кіосків і зупинки транспорту. Жінки у хустках губляться серед інших – на молитву зібралось не менше п’ятдесяти мешканців Рясного-2.

Одні стоять на колінах, інші тримають у руках свічки й молитовники. Біля каплички священик славить Божу Матір, підносячи руки догори. Люди хрестяться й перешіптуються.

Хлопець смикає за руку чоловіка років тридцяти, тягнучи його в бік каплиці.

– Тату, я теж хочу помолитися. Чому мені не можна підійти?

– Бо тут багато людей. Помолишся вдома, – відповідає батько й веде насупленого сина геть від натовпу.

Сонце сідає, освітлюючи рясним промінням сірі заводи. Вони стають рожевими. Згодом, коли сонце ховається за Рясною-Руською, кольори стін блякнуть. Залишається бетон – тло, на якому можна намалювати все, що завгодно. Аби фарби були.

 

Підготувала Катя Старокольцева,

фото авторки


Читайте також:
27 Червня, 2018 11:12
Надія Цілком згодна з кожним з попередніх коментарів. Добавлю від себе що окрім браку маршрутного таксі проблем взагалі ніяких! 1) покриття доріг супер - майже біля кожного будинку викладено бруківку ( і це вам не асфальт з ямами кожної весни) 2) сміття вивозиться регулярно, навіть більше того, всюди стоять спеціальні баки і металеві сітки для розподілення сміття по виду. 3) організавано парк з лавочками і освітленням ( біля ринку) доречі окрім Сільпо є ще АТБ, чималий ринок де великий вибір якісних товарів. 4) в Рясне є де піти і посидіти, є місця на будь який гаманець із демократичними цінами. Є і піцерії, кафе, ресторан, є можливість пограти на більярді, в декількох кафе по вихідним жива музика з гарним репертуаром,є тренажерний зал де хлопці можуть "потягати жилізо" у приміщенні колишнього дитячого садка є багато гуртків для дітей, йога для дорослих та навіть автошкола. На подвір'ї школи 92 часто проводяться фестивалі творчості. Так що зайнятися є чим будь-якій віковій категорії! І взагалі район настільки швидко розвивається що не встигаєш вслідкувати за змінами! Я горджусь що живу в Рясне і чимало моїх знайомих з інших районів мені заздрять.
27 Грудня, 2017 13:07
Посміхаюсь від прочитаного) Шановні читачі!
Не сприймайте цей "шедевр" так близько до серця!
Усі коментарі та доводи щодо неправдивості даної статті сприймаються цим автором як надмірна увага до її творчості, адже негативні відгуки для неї теж, у своєму роді, піар.
Мої хороші знайомі, які навчались у ШКОЛІ ЖУРНАЛІСТИКИ УКУ, дали зрозуміти, що такі "перли" від цієї Каті - не рідкість! Продовжувати коментарі щодо її особистості не буду. Хочу лише додати, щоб Ви були милосерднішими!
Людина приїхала з Дніпра у нове місто і вирішила розпочати шлях журналіста, усіма силами намагаючись виділитися. І незважаючи на те, що в УКУ вчать студентів бути об'єктивними і висвітлювати з чесністю всі події, з урахуванням усіх сторін справи та не бути однобічними, все ж трапляються ось такі горе-студенти.
Врахувати також потрібно емоційний стан автора - ніхто ж не знає звідки вона родом, де саме і у якому районі жила. Із тексту видно, що автор їхала з Привокзальної на маршерутці і настрій у неї депресивний. Можливо, вона з неблагополучної сім'ї із невеликим достатком, адже по фотографіях видно, що її цікавили лише старі сірі будівлі та місця, де є болото та сміття. У людини, яка виросла в повній та щасливій сім'ї, погляди зовсім інші: вона буде писати і про людей, які живуть у нових гарних будинках, навколо яких є розташовані повні дитячого сміху ігрові майданчики, та про людей, які їздять не тільки на автобусах, але й на власному авто. Уточнення про одяг - також вказує на те, що ця особа не відчуває впевненості у собі, а судить по людях згідно з їхнім одягом. Продовжувати аналіз не хочеться, бо цей автор, повірте, того не вартує.
Не хочу цитувати її слів про свою персону (хто захоче, зможе глянути на її профіль в ШКОЛІ ЖУРНАЛІСТИКИ УКУ; але, можливо, краще не дивіться, бо нічого хорошого там не знайдете), хочеться побажати, щоб хтось таки їй одягнув краватку, щоб порозумнішала і щоб підручник соціальної психології вона читала, а не лише ховала під подушкою.
А міському порталу Tvoemisto.tv бажаю дотримуватись свого гасла, яке говорить" "хочемо створювати тренди, писати і знімати про дійсно важливе та цікаве, часом незвичне, інколи вражаюче, але практично завжди позитивне та корисне" - це зовсім не те, про що ця стаття. Не розчаровуйте своїх читачів!
18 Квітня, 2017 01:16
Олег Жахлива стаття, авторка таке відчуття що прилетіла з іншої планети, якщо з такого ракурсу писати про Центр, Левандівку, Сихів, Топольну тощо... Весь Львів, можна описати як суцільний занедбаний смітник, з транспортними проблемами, розбитими дрогами, алкашами на кожному кроці, занедбаними колись потужними заводами... секон хендами і ларьками....
Я виріс в цьому районі, ходив в 92 школу, зараз життя закинуло мене за кордон як і мільйони інших Українців. Я знаю цей район, я знаю Львів... Він зовсім не такий.
Так погоджуюсь, проблем достатньо, як і в кожному великому місті як і в кожному районі.
Я з згадую, як розвивалось рясне, як ще не було 100 школи і ми вчились разом з рясне 2:))) Бігали з пацанами на торфовища, де колись було класне озерце. Я бачив як розрісся цей район, як він видозмінився, став кращим, я б сказав в певних моментах навіть європейським. Я радий, що моє дитинство і юність минули саме тут, і ще одне ми завжди рахували і будемо рахувати себе ЛЬВІВЯНАМИ, бо ми такими є і любимо своє місто від центру і до околиць, бо Львів справді чудовий всюди.
Авторці цієї статейки бажаю розуму, фаховості і позитиву.
Перечитав цей "екскурс" і так і пре негативом... Гидко.
12 Квітня, 2017 15:24
Андрій
12 Квітня, 2017 09:08
Мешканець Рясного Таке враження що стаття написана на замовлення Анрія Івановича, щоб показати що це не благополучний район і кращого місця для сміттєпереробного заводу не знайти. Катя, якщо ви особисто знаєте Андрюху Самосвала, то скажіть краще хай сміття забере, бо скоро не буде як на вулицю вийти
11 Квітня, 2017 21:20
Олеся З автором не погоджуюся.Як взагалі таку дурню можна написати....В Рясне-2 прожила 6 років.Гарний,зелений район,зовсім не сірий і депресивний,багато дітей.
11 Квітня, 2017 20:52
Тетяна І що вона хотіла цим сказати? Роздуми студентки-блогерши "Як я побувала у наааайвіддаленішому куточку Львова". Ти ще у Києві на Троєщині не була, де до центру міста їхати півтори години. А з Рясного пішки до центру за той час можна дійти.
11 Квітня, 2017 19:58
Ліля
Що це за "жахи на вулиці в'язів"? Що за стаття чи у якій депресії треба було бути журналісту, щоб таке писати. Все, з якогось дива, під однією рискою описано, села Рясне-Польська, Рясне-Руська, вулиця Шевченка (Рясне1), Величковського (Рясне-2).Чому ж не згадано про доброзичливих, хороших та свідомих людей, які населяють ці вулиці, які абсолютно не відрізняються від будь- якої іншої вулиці Львова. Чим, зокрема, наприклад, відрізняється вулиця Величковського від іншої? Напишу чим: мабуть, чіткою позицією людей на все, релігійністю населення маленької вулиці з 3-ма церквами, школою, включаючи наявність філій музичної та художньої, з безліччю гуртків, досягненнями учнів, вулиці з маленькою та достатньою інфраструктурою, із своєю "декретно- малюковою" атмосферою з великою кількістю усміхнених мамусь з колясками, що неквапливо прогулюються прилеглим лісом, низькою злочинністю, порівняно з іншими мікрорайонами, з людьми, які лю[***] природу, і на відміну від немісцевих "туристів", після шашличних посиденьок у лісі не дозволяють собі залишати сміття. Так, звичайно, все одно потрібно розвивати мікрорайони, покращити транспортну інфраструктуру, запустити пільговий транспорт та не дозволити занапастити екологію цих вулиць сміттям, яке насправді збирались тут захоронювати, адже сам директор цієї лінії у "Фактах тижня з Соколовою" зізнався , що вони не мали де захоронювати рештки сміття від пресування і сортування. Тому треба берегти і відстояти своє, а не додавати сірих фарб такими "писаннями", треба акцентувати на тому, як можна допомогти зробити краще не для влади, а для звичайних людей, які своїми податками цю владу утримують!
11 Квітня, 2017 17:52
Віта Стаття жахлива.
Не відповідає дійсності, абсолютно згідна з попереднім коментарем ,що проблема наразі одна - це транспортне сполучення, а сміття у всіх районах.
11 Квітня, 2017 17:28
Богдана Може автор щиро хоче що б так було насправді, тоді мені її просто жаль. Але більше нагадує на замовну статтю.Стаття абсолютно не відповідає дійсності. Питання: Кому це потрібно?
Найбільша проблема Рясне це транспортне - як добратись до центру. Все решта нічим не гірше будь-якого району Львова, а дещо навіть краще.
11 Квітня, 2017 16:02
Роман Я, як житель Рясне-2, просто вражений даною статею.
Тому хочу дещо підкоректувати в цій статті. За рясне 1 говорити сильно не буду, бо не живу там. А про свій район напишу.
1) Коли я кажу: "Я з Рясне", ніхто з співчуттям мені не киває головою. Багато моїх друзів з інших районів навіть позитивно відгукувались саме про Рясне 2.
2) Район не ізольований, а має сполучення громадським транспортом з усіма районами Львова. (Якість перевезення, стан доріг і відстань яку долає маршрутне таксі це інші питання).
3) На рахунок "найменш популярного львівського мікрорайону": Рясне активно розбудовується і скоро все зміниться.
4) Трішки про зупинку в Рясне-1: насправді там не все так сумно, як тут описано. Так, це все є і ломбард, і секонд хенд, але якщо роздивитись, то поруч є кафе, продуктовий кіоск не один, а декілька, квітковий магазин (2), 2 новобудови і це ще не все.
5) Всюди на рясне покладений асфальт. Якість залишає бажати кращого, як і у Всьому Львові.
6) Про електрон: Складається враження, що статтю писала жіночка, років сімдесяти. Телевізори "Електрон" - легендарні. А трамваї, автобуси, тролейбуси, екобуси, техніка для прибирання та інше - то таке.
7) Який сенс описувати людей, те за яким столиком вони стоять і як себе поводять? Чи те в якому одязі вони ходять? Чи дітей і те, чим вони займаються?
8) Не вивозять сміття. Серйозно? От тільки з Рясне не вивозять, в інший районах чистота й порядок.
9) На рахунок переходу: його облаштували. І освітлення є, і знаходиться він не під мостом. Не хочете йти по болоті, підіть по мості, де є світло (вночі Вам не буде темно), пішохідні переходи і велодоріжка, де немає щебені та пилюки і над головою дротів.
10) Як на мене протест проти сміттєпереробної лінії цілком логічний. Я ра[***], що завод такого типу має бути розташований за межами міста. (Рясне це Львів, якщо що)
11) Мені дуже цікаво як гуляють діти в інших районах, бо в рясне вони тільки сидять на гойдалках, бавляться на тефонах, чи гуляють біля своїх будинків, що "дуже дивно".
12) Де в нас "Місцева наливайка"?)) Аж самому цікаво)
13) Не буду грішити і не буду описувати молитви біля статуї Божої Матері.
Підсумок: Такі місця для фото ще треба було пошукати. Складається враження, що у авторки цієї статті якась внутрішня образа на Рясне, тому потрібно було його показати з найгіршого ракурсу. Друзі, мій пост не так для Вас, як для автора цієї статті.
11 Квітня, 2017 16:02
Роман Я, як житель Рясне-2, просто вражений даною статею.
Тому хочу дещо підкоректувати в цій статті. За рясне 1 говорити сильно не буду, бо не живу там. А про свій район напишу.
1) Коли я кажу: "Я з Рясне", ніхто з співчуттям мені не киває головою. Багато моїх друзів з інших районів навіть позитивно відгукувались саме про Рясне 2.
2) Район не ізольований, а має сполучення громадським транспортом з усіма районами Львова. (Якість перевезення, стан доріг і відстань яку долає маршрутне таксі це інші питання).
3) На рахунок "найменш популярного львівського мікрорайону": Рясне активно розбудовується і скоро все зміниться.
4) Трішки про зупинку в Рясне-1: насправді там не все так сумно, як тут описано. Так, це все є і ломбард, і секонд хенд, але якщо роздивитись, то поруч є кафе, продуктовий кіоск не один, а декілька, квітковий магазин (2), 2 новобудови і це ще не все.
5) Всюди на рясне покладений асфальт. Якість залишає бажати кращого, як і у Всьому Львові.
6) Про електрон: Складається враження, що статтю писала жіночка, років сімдесяти. Телевізори "Електрон" - легендарні. А трамваї, автобуси, тролейбуси, екобуси, техніка для прибирання та інше - то таке.
7) Який сенс описувати людей, те за яким столиком вони стоять і як себе поводять? Чи те в якому одязі вони ходять? Чи дітей і те, чим вони займаються?
8) Не вивозять сміття. Серйозно? От тільки з Рясне не вивозять, в інший районах чистота й порядок.
9) На рахунок переходу: його облаштували. І освітлення є, і знаходиться він не під мостом. Не хочете йти по болоті, підіть по мості, де є світло (вночі Вам не буде темно), пішохідні переходи і велодоріжка, де немає щебені та пилюки і над головою дротів.
10) Як на мене протест проти сміттєпереробної лінії цілком логічний. Я ра[***], що завод такого типу має бути розташований за межами міста. (Рясне це Львів, якщо що)
11) Мені дуже цікаво як гуляють діти в інших районах, бо в рясне вони тільки сидять на гойдалках, бавляться на тефонах, чи гуляють біля своїх будинків, що "дуже дивно".
12) Де в нас "Місцева наливайка"?)) Аж самому цікаво)
13) Не буду грішити і не буду описувати молитви біля статуї Божої Матері.
Підсумок: Такі місця для фото ще треба було пошукати. Складається враження, що у авторки цієї статті якась внутрішня образа на Рясне, тому потрібно було його показати з найгіршого ракурсу. Друзі, мій пост не так для Вас, як для автора цієї статті.
11 Квітня, 2017 15:55
Надія Говорили-балакати...Толку ніякого...
11 Квітня, 2017 14:41
Галина Який сенс цієї статті?Аби що....
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!