Голови ОВА зможуть розпоряджатися радянськими пам'ятниками. Як це працюватиме і що планують на Львівщині

1038 0
Закон, який це дозволяє, набере чинності 27 липня.
Фото умовне/Львівська ОВА

Фото умовне/Львівська ОВА

З 27 липня набуває чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімів». Він дозволяє керівникам обласних військових адміністрацій видавати розпорядження про демонтаж об’єктів радянської пропаганди та перейменування вулиць на території окремих громад у разі їх бездіяльності. Водночас, як пояснив у коментарі Tvoemisto.tv директор департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА Юрій Горун, у законі криються певні умови та особливості.

«Цей закон дає можливість головам ОВА своїми розпорядженнями демонтовувати пам'ятники та об'єкти, які пов'язані з комуністичним тоталітарним режимом. Але це не відбудеться одразу. Такий демонтаж голова ОВА зможе здійснювати орієнтовно аж у квітні 2024 року. Це пов'язано з тим, що, відповідно до нового закону, перших 6 місяців такі повноваження мають органи місцевого самоврядування. Тобто цей закон зобов'язує їх здійснити демонтаж чи перенесення таких пам'ятників з публічних місць», – пояснює Юрій Горун. 

Читайте також: На Львівщині у деяких громадах завершили процес декомунізації

Він зазначає, що якщо за пів року органи місцевого самоврядування такого рішення не приймають, то наступних 3 місяці голова громади може одноосібно видати такий документ, який зобов'яже зробити демонтаж об’єкта. 

Якщо ж закон проігнорує і голова громади, не видаючи ніяких рішень за встановлений період, то тільки тоді повноваження з цього питання перейдуть до обласної адміністрації. 

Важливо підмітити, що в разі переходу повноважень до голів обласних адміністрацій, відповідно до документу про демонтаж, який він видасть, процес супроводжуватимуть правоохоронні органи. І якщо хтось перешкоджатиме виконувати це рішення, то правоохоронці реагуватимуть на це. 

Також Юрій Горун пояснив, що план дій стосовно процесу декомунізації складати ще рано, адже тільки за останні дні демонтували більше 4 пам’яток комуністичного режиму. Обласна адміністрація не завжди отримує інформацію вчасно, бо деякі громади доносять її тільки через певний період. 

Читайте також: Чому не варто перейменовувати Красне на Львівщині і Запоріжжя 

Загалом в адміністрації сподіваються, що якщо проблемні об’єкти і будуть, то «їх можна буде порахувати на пальцях однієї руки».

«Наше завдання – до кінця цього року позбутися найпроблемніших пам'ятників, які будуть в громадах. Безпосередньо для цього і створена робоча група у адміністрації. Ми будемо виїжджати у кожну громаду окремо, спілкуватися з головою, місцевими мешканцями і пояснювати їм, якщо вони, на жаль, не розуміють, чому це пам'ятник має бути демонтований», – підсумував він.

Нагадаємо, з початку 2023 року на Львівщині у 7 громадах завершили процес декомунізації. За цей період демонтували близько 100 пам’ятників радянських часів. На початку року робоча група виявила близько 180 пам'ятників радянської доби. З часом у громадах довиявили ще понад 80 таких обʼєктів. Усі вони мають елементи та символізм злочинного режиму. 

Володимир Федорович 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!