Що знайшла СБУ під час обшуків в церкві МП у Львові та де буде наступний наступ ЗСУ. Підсумки доби

1148 0
Нині 15 грудня та 295 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: 061.ua

Фото: 061.ua

Ситуація на фронті: Тимчасово окупований Мелітополь Запорізької області може бути «наступним важливим етапом» деокупації півдня України, про це пише The New York Times.

NYT зазначає, що Мелітополь є ключовим вузлом, і відновлення контролю над ним може допомогти українським захисникам повернути під свій контроль не лише всю Запорізьку область, а й решту сусідньої Херсонської області. Це потенційно може навіть відкрити шлях для витіснення російських військ назад до окупованого Криму.

Україна провела черговий обмін полоненими, завдяки якому вдалося повернути ще 64 українських захисників. Вони воювали на Донецькому та Луганському напрямках та брали участь в обороні Бахмута. Також вдалося повернути громадянина США Мурекезі Суеді, який допомагав українцям.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог зосереджує зусилля на наступі на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Намагається покращити тактичне положення на – Куп’янському, Лиманському та Запорізькому. На інших – стримує дії підрозділів Сил оборони України.

ЗСУ відбили атаки окупантів на Верхньокам’янське, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Веселе та Мар’їнку Донецької області.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 21 удар по районах зосередження ворога та 5 – по позиціях ЗРК.  Також уражено 2 пункти управління та склад паливно-мастильних матеріалів.

Читайте також: ППО збила всі дрони-камікадзе, які росія вранці випустила по Україні. «Молодці. Пишаюся», – сказав президент Зеленський;

А також: Захисника Маріуполя Михайла Діанова успішно прооперували у США. «Операція відбулась 13 грудня в Сент-Луїсі (США). Після реабілітації права рука Михайла повноцінно функціонуватиме», – йдеться у повідомленні Тернопільської ОВА.

Акцент дня: Цей вірус грипу є заразнішим і має особливі симптоми. Львівщина наближається до піку. Гострий біль у горлі, біль голови, раптове підвищення температури, сильний і виснажливий кашель, ломота в тілі та суглобах. У дітей – отити, сухий кашель, а в старших людей – порушення свідомості. Такими є симптоми вірусу грипу, який домінує у Львові та на Львівщині.

Tvoemisto.tv запитало епідеміологиню та пульмонологиню, чим цей вірус відрізняється від інших, які ще симптоми має та як розпізнати, грип це чи коронавірус.

Загалом із початку епідсезону на Львівщині лабораторно підтвердили 821 випадок грипу. Зі слів епідеміологині Наталії Іванченко-Тімко, із чотирьох штамів грипу, які циркулюватимуть в епідсезоні 2022/2023 в Україні домінує грип А.

«Зараз одночасно циркулюють і коронавірус, і вірус грипу. Але за результатами швидких тестів, які роблять сімейні лікарі у поліклініках, та лабораторних досліджень, тобто ПЛР-тестів, домінувальним є вірус грипу А», – каже вона.

Ключові події:

1. Папа Франциск закликав святкувати Різдво «скромніше», а заощаджене – відправити Україні. Під час загальної аудієнції Понтифік наголосив, що в Україні багато страждань, а люди потребують допомоги через сильний холод, відсутність лікарів та медичних закладів, голод тощо.

Читайте також: Українському народу вручили премію Сахарова «За Свободу думки». Відзнаку вручають за захист прав людини та дотримання міжнародного законодавства;

2. Європарламент схвалив надання Україні 18 млрд євро допомоги. Отримаємо гроші протягом 2023 року;

3. Обшуки СБУ в церкві МП у Львові. Що виявили правоохоронці. Зокрема:

  • фото документу щодо сприяння мобілізації російських громадян – «об обеспечении взаимодействия с военными комиссариатами рф»;
  • скрін переписки з звинуваченням натівців у війні в Україні;
  • паспорт громадянина України, який фізично вже кілька років не перебуває на території єпархії;

4. Київська область найближчим часом повернеться до планових відключень світла.

«Енергетики працюють у посиленому режимі, щоб у найближчий час вийти на планові відключення. Навіть попри ранкові обстріли. Відновлювальні роботи мереж тривають. Вони ускладнюються й погодними умовами», – пояснив голова Київської ОВА Олексій Кулеба;

На цю ж тему: У Києві скоротили обмеження світла. «... але ситуація все одно ще складна. Хороша новина – підключені додаткові потужності генерації, Україна сукупно отримала +1000 МВт», – пояснив генеральний директор YASNO Сергій Коваленко;

5. Суд заарештував готель «Дністер» у Львові. Що це означає. Печерський райсуд Києва частково задовольнив клопотання Офісу генпрокурора та наклав арешт із забороною відчуження на готелі у Києві, Львові, Одесі та Олександрії, якими, за даними слідства, володіє група VS Energy.

А також: Компанія, що впроваджуватиме е-квиток на Львівщині, відповіла на імовірний зв’язок з російським бізнесом. Стверджують, що валідатори марки Vendotek, які імпортували через білоруського посередника, закупляли для того, аби вивчати.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!