Померла зв’язкова командирів УПА Катерина Щерба. Її поховають у Львові

1184 0
У будинку свого батька, Василя Бережанського, вона допомагала лікувати хворих та поранених повстанців.
Катерина Щерба

Катерина Щерба

На 95 році померла зв’язкова командирів УПА, зокрема Романа Шухевича, Омеляна Польового і Дмитра Карпенка. Вона допомагала повстанцям на Франківщині протягом 1943-1945 років. Згодом, переїхавши до Львова, працювала вчителем української мови та літератури, пишуть в ЛМР.

Після здобуття Україною незалежності Катерина стала однією з перших членкинь Громадської організації «Львівське крайове братство ветеранів національно-визвольної боротьби (Львівське братство ОУН-УПА)». У будинку свого батька, Василя Бережанського, вона допомагала лікувати хворих та поранених повстанців.

Чин похорону Катерини Щерби розпочнеться завтра, 12 травня, о 13:00 год, в капличці на вул. Пекарська, 52. Її поховають на Личаківському цвинтарі, на полі Почесних поховань 86А.

Довідка

Катерина Щерба («Олеся») (31.03.1929-10.05.2023), уродженка села Виспа Івано-Франківської області. Мати Катерини була активісткою «Союзу українок», батько – постійним головою місцевої філії Товариства «Просвіта». Навчалася у Рогатинській гімназії, згодом вступила до учительської семінарії в Рогатині.

Протягом 1943-1945 років була зв’язковою командира УПА Романа Шухевича («Тура»), командира 13-ї воєнної округи УПА «Лисоня» Омеляна Польового («Остапа») та Дмитра Карпенка («Яструба») – курінного сотні окремого призначення «Сіроманці». Для того, щоб допомагати повстанцям пані Катерина, ще коли навчалася в Рогатині і була зв’язковою Романа Шухевича, пройшла курси медсестер. Вона неодноразово бувала на Золотій поляні, де стояв вишкіл партизанського відділу «Сіроманців». 

Читайте також: На Львівщині померла зв'язкова УПА

Одного разу Катерину Щербу мало не арештували. Уникнути цього їй допомогли люди. Задля безпеки, залишаючись у підпіллі, вона часто змінювала міста, переїздила, міняла квартири. Потім вийшла заміж і змінила прізвище. Переїхала до Львова і так загубилася для НКДБ. Закінчила Львівський університет. Спершу вступила на німецьку філологію, потім перевелась на українську.

Протягом свого життя працювала вчителем української мови та літератури у місті Львові. Після здобуття Україною незалежності стала однією з перших членкинь Громадської організації «Львівське крайове братство ветеранів національно-визвольної боротьби (Львівське братство ОУН-УПА)». Чоловіком Катерини Щерби був заступник голови Львівського крайового братства ветеранів ОУН-УПА, педагог та громадський діяч Іван Щерба.

Нагадаємо, що 3 квітня у віці 94 роки померла зв’язкова УПА Марія Григор. Вона була членкинею Бориславської станиці ОУН ім. Нечая, в’язнем мордовських політичних таборів. 

________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!