Прохідний бал для вступу у медичні виші скасували через брак студентів

4692 0
Чимало студентів вступають у виші за кордоном, й через це можливий недобір в українських медичних університетах.
Фото: buki.com.ua

Фото: buki.com.ua

Цьогоріч в Україні спростили умови вступу для абітурієнтів на медичні спеціальності та скасували мінімальний прохідний поріг у 150 балів. Крім того, кожен університет самостійно визначатиме мінімальну кількість балів зі вступних випробувань, але не нижче 100. Доцентка кафедри пропедевтики педіатрії та медичної генетики ЛНМУ ім. Данила Галицького, лікарка-педіатриня Андріана Мальська таке рішення вважає вимушеним через війну в Україні та відтік студентів за кордон. Свою думку вона пояснила у коментарі Tvoemisto.tv.

Із її слів, чимало експертів критикують таке послаблення щодо вступу у медичні заклади, вважаючи, що медичні спеціальності – одні з найскладніших у навчанні та потребують особливої підготовки і знань. Зрештою, так є у світі.

Читайте також: Абітурієнтам скасували прохідний бар’єр для вступу на медичні спеціальності 

«Зараз в Україні війна. Можливо, у нас, на заході, побільшає вступників зі східних областей. Але треба теж враховувати, що Польща зробила безкоштовне навчання у медзакладах для українців польською мовою. Нещодавно була на стажуванні у Варшаві й бачила, що чимало студентів надсилають свої дані для вступу. Зважаючи на обставини, імовірно, ми матимемо менший набір студентів, ніж зазвичай. Думаю, що діти з заходу України будуть намагатися вступати за кордон, зокрема, до Польщі», – пояснює вона.

Андріана Мальська додає, що з власного досвіду знає, що деякі ректори польських вишів також планують переводити своїх студентів, які раніше навчалися в Україні. Чимало поляків вступали до нас через те, що це було простіше, а після третього курсу складали академічну різницю та переводилися додому. Крім того, у Польщі у медичних вишах здебільшого бракує студентів, оскільки частина з них їде на навчання в Німеччину, Англію тощо.

«Погоджуюся, що загалом через те, що скасували прохідні 150 балів для вступу, тенденція погана. Але, з іншого боку, ми втрачаємо багато дітей та молоді, які виїхали чи виїдуть за кордон. Звичайно, таке рішення може негативно вплинути на фаховість деяких студентів, які вступатимуть на таких умовах, а потім підуть у практику. Та разом з тим варто розуміти, що викладачі теж потребують роботи. Наприклад, викладачі з медичного університету в Харкові просяться до нас на роботу. Якщо немає студента – немає викладача. Навчальний заклад повинен виживати. Думаю, рішення аргументовано також і цим, щоб зберегти також економіку», – пояснює Андріана Мальська.

Читайте також: Якщо набирати будь-кого, то через 10 років нас можуть лікувати вкрай некваліфіковані люди

Не варто відкидати й той факт, що у процесі навчання чимало студентів «відсіюються» і не всі стають інтернами, йдуть у практику. Так само є випадки, коли не дуже успішні студенти таки зростають професіоналами, але це скоріш за все не правило, а виняток. Загалом нинішня ситуація, вважає викладачка, не зовсім хороша, тому навряд чи слід диктувати правила.

Нагадаємо, у 2022 році в Україні спростили вступні умови для абітурієнтів у медичні виші та скасували прохідний бар’єр у 150 балів на спеціальності «Медицина», «Педіатрія» та 130 балів – на спеціальність «Фармація, промислова фармація». Загалом зовнішнє незалежне оцінювання цьогоріч відбудеться у спрощеному форматі. Зокрема, оцінювати випускників будуть за допомогою мультипредметного тесту з української мови, історії України та математики. Як взяти участь у національному мультипредметному тесті, можна почитати тут.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!