Абітурієнтам скасували прохідний бар’єр для вступу на медичні спеціальності

2548 0
Кожен університет самостійно визначатиме мінімальне значення кількості балів зі вступних випробувань, але не нижче 100 балів.
фото: santiamhospital.org

фото: santiamhospital.org

У 2022 році порядок прийому абітурієнтів на навчання на медичні спеціальності спростили, а прохідні бали – зменшили. Так, зокрема скасували підвищені вимоги до мінімального значення кількості балів зі вступних випробувань – 150 балів на спеціальності «Медицина», «Педіатрія» та 130 балів – на спеціальність «Фармація, промислова фармація».

Як повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров'я, окрім того, у правилах прийому кожен університет самостійно визначатиме мінімальне значення кількості балів зі вступних випробувань, але не нижче 100 балів.

Читайте також: Тривалість проходження тесту на ЗНО продовжили до 120 хвилин

«Війна в Україні та дистанційне навчання, з яким через Covid-19, а потім і воєнний стан стикнулися школярі, позбавили майбутніх абітурієнтів можливості якісно підготуватися до вступу. Тисячі цьогорічних абітурієнтів вже стали вимушеними переселенцями, багато з яких покинули територію України. В майбутньому це може призвести до істотного дефіциту медичних кадрів в окремих регіонах України. Зокрема, кількість потенційних абітурієнтів вже значно скоротилася у Харківській, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській, Одеській, Миколаївській областях», – заявив очільник Міністерства охорони здоров'я Віктор Ляшко.

За його словами, зараз МОЗ докладає максимум зусиль, аби створити найбільш сприятливі умови для підготовки медичних фахівців та зберегти наявних студентів, які навчаються на медичних спеціальностях. Зважаючи на це, Міністерство вже направило до МОН лист з пропозицією запровадити особливий порядок вступу на медичні спеціальності на час воєнного стану.

МОЗ пропонує:

  • проводити вступ для здобуття ступеня бакалавра, магістра на основі повної загальної середньої освіти на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров’я», як на  місця державного замовлення, так і на місця за кошти фізичних та/або юридичних осіб, проводити за результатами національного мультипредметного тесту;
  • не встановлювати підвищені вимоги щодо мінімального значення кількості балів із вступних випробувань  (конкурсного балу) для вступу на основі повної загальної середньої освіти для спеціальностей 221 «Стоматологія», 222 «Медицина», 226 «Фармація, промислова фармація», 228 «Педіатрія» галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

 

Читайте також: Три львівські виші ввійшли до рейтингу найкращих університетів країн Європи і Середньої Азії

Додамо, загалом до сфери управління МОЗ належать 15 університетів та 2 академії. Можна обрати з 9 спеціальностей: «Медицина», «Педіатрія», «Стоматологія», «Медсестринство», «Медична психологія», «Технології медичної діагностики та лікування», «Фізична терапія, ерготерапія», «Фармація, промислова фармація», «Громадське здоров’я». Ознайомитись з детальною інформацією можна на офіційних ресурсах цих закладів освіти у рубриці «Вступна кампанія 2022». Список закладів за посиланням.

Нагадаємо, що цього року зовнішнє незалежне оцінювання відбудеться у спрощеному форматі. Зокрема, оцінювати випускників будуть за допомогою мультипредметного тесту з української мови, історії України та математики. Як взяти участь у національному мультипредметному тесті, можна почитати тут.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!