Пил із Сахари у Львові. На кого це може вплинути та що кажуть алергологи

3929 0
1 і 2 квітня по території України поширився пил із Сахари, що зачепив і Львівщину. Tvoemisto.tv розповідає, скільки це ще триватиме та на що може повпливати.
Фото: GETTY IMAGES

Фото: GETTY IMAGES

Пилова хмара з Сахари

В Українському гідрометеорологічному центрі підтвердили запиленість повітря пустельним пилом, однак зауважили, що це не пилова буря. 

Для пилової бурі швидкість вітру має бути вищою за 12 м/с, а тривати це має 3 години й більше, пояснили у Центрі.

Як зазначили синоптики, ще 30-31 березня на територію України з південного заходу поширилося дуже тепле повітря африканського походження, а середня добова температура перевищила норму на 5-12 градусів.

Разом з цим теплом з північної частини Африки переноситься і пил, про що свідчать супутникові знімки. Цей пил створює ефект затуманеного неба, в приземному шарі може спостерігатися імла. Концентрації пилу не перевищують допустимої норми.

До слова, згідно з даними ЛУН та Saveecobot, станом на 18:55 2 квітня у Львові не фіксують погіршення якості повітря. 

Станом на зараз над Україною все ще переважають південні повітряні потоки, що й досі переносять пустельний пил, як зазначають в Укргідрометцентрі. Цієї ночі пил переміститься в бік росії.

Читайте також: Пил з Сахари накриє майже всю Україну. Що відомо

Із дощами ситуація покращиться. До 4 квітня опади пройдуть на більшій частині території країни, зміниться повітряна маса та якість повітря поліпшиться.

Додамо, що сьогодні у Львові погода погіршилася – у місті сильний вітер 25 – 28 м/с, місцями грози та град. На завтра, 3 квітня, прогнозують пориви західного вітру 15 – 20 м/с.

На що це впливає

У теплу й вітряну погоду люди з алергією страждають вдвічі більше. Якщо це стається ще й ранньою весною, як зараз, або ж влітку, то діють одночасно два фактори. Сильний вітер переносить разом з пилом і пилок рослин, через що стан людей, які схильні до респіраторних захворювань та алергічних реакцій, сильно погіршується.

«Від алергії страждає дуже багато людей. Алергія на побутовий пил, що на вулиці чи вдома, є цілорічною. Багато пацієнтів звертаються з такою проблемою у кожну пору року. Це чи не найпоширеніший вид алергії», – пояснила у коментарі >;Tvoemisto.tv лікарка-алерголог Другого ТМО Олена Карзова.

Натомість алергія на пилок рослин є сезонною, проявляється у період цвітіння. З середини лютого по квітень є активна алергічна реакція на пилок дерев. Від травня й до кінця літа на людей може діяти пилок різних трав, зокрема бур’янів чи злакових. У цю погоду вони почуваються гірше. 

«Усі реакції індивідуальні. Ті пацієнти, які реагують на пилок берези, так само можуть реагувати на яблука, морква та молоду картоплю. Ті, що мають алергію на амброзію, мають сильніше реакцію за тих, хто має алергію на тимофіївку. Але в глобальному не можна сказати, що на якусь конкретну рослину найчастіше стається алергія», – зазначила Олена Карзова.

Допомога при алергії та лікування

Алерген, тобто пил або ж пилок рослин, може потрапляти до організму людини через слизові оболонки та провокувати реакцію. Для чого, щоб хоч якось зменшити навантаження на організм потрібно одягати маску, аби менше пилу потрапило на слизову носа. Також необхідно промивати його спеціальними сольовими розчинами, які фізично вимивають алергени зі слизової. Ці засоби важливо комбінувати, адже ніс має найбільшу площу слизової, через яку потрапляють алергени. Не зайвими будуть і окуляри, наприклад сонцезахисні, та звичайні краплі для очей, адже через них також може потрапити пил. Ці заходи можуть покращити стан у вітряну погоду. 

Ось деякі з порад щодо профілактики алергії:

  • вживати сольові розчини, щоб промити слизові оболонки, якщо подразник потрапляє на них;

  • відчинені вікна завішувати вологими простирадлами, щоб стримувати пил, пилок;

  • під час походів на природу максимально уникати відкритих ділянок, брати засоби, які відлякують комах (креми, браслети);

  • встановити сітки на вікна;

  • максимально відмовитися від хімікатів у побутових засобах;

  • не загравати із самолікуванням — надмір медикаментів послаблює імунітет.

Головним симптомом алергії є немотивована закладеність носа. Тобто та, яка не пов’язана з іншими симптомами застуди чи вірусного захворювання. Якщо немає болю у горлі, температури, м'язової слабкості, але спостерігається закладеність носа та чхання, то це, ймовірно, алергія. Також про реакцію на алергени свідчить свербіння очей.

Читайте також: Молоко, пил і надмірна чистота. Чому в дітей виникає алергія

Якщо ви спостерігаєте ці симптоми, то варто звернутися до терапевта, який направить на здачу аналізів. У пацієнта візьмуть алергічні проби, які підтвердять ступінь алергії та її причину.

«Народні методи в основному використовують трави чи щось пов’язане з медом. Але якщо пацієнт має алергію на пилок і не знає про це, але лікується медом, то зрозуміло, що це погіршить ситуацію. З різними настоянками й трав’яними чаями та ж ситуація. Всі ці методи можуть погіршити стан людини. Усі сучасні протиалергічні засоби є абсолютно безпечні для організму», – пояснила алерголог.

Алергологи практикують методику специфічної імунотерапії. Вона використовується у всьому світі та затверджена офіційно. Це єдиний метод, який може не просто усунути симптоми, а й причину алергії. 

Після алергопроби у пацієнта визначають причинні алергени. У подальшому з них роблять суміш та розводять по концентрації: від меншої до більшої. Потім за схемою поступово їх вводять в організм пацієнта. Тобто привчають організм до алергену. Таке лікування займає близько 5 років, але має дієвий результат.

 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!