Як виявити причини сезонної алергії та відрізнити її від Covid-19. Пояснення

1570 0
Часто виникає чхання, закладеність носу, свербіж, сльозотеча, почервоніння. І, щоб почати правильне лікування, необхідно виявити алерген.
Фото: Accent Allergy & Sinus Center Gainesville, FL

Фото: Accent Allergy & Sinus Center Gainesville, FL

Третина населення планети страждає від сезонної алергії. Ви можете гуляти далеко від місця, де росте алерген, однак пилок рослин настільки поширюється, що уникнути його дуже складно. Пилкові алергени – найчисленніші, нараховують близько 100 видів. У Центрі громадського здоров’я МОЗ пояснюють, що саме викликає алергію та чи можна її побороти.

Симптоми сезонної алергії і як відрізнити від коронавірусної інфекції

Із початком цвітіння в багатьох людей проявляється алергія на пилок рослин (поліноз). Її симптоми – нежить, свербіж очей, гортані тощо – легко переплутати з ознаками гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ), зокрема Covid-19. Часто виникає чхання, закладеність носу, свербіж шкіри, сльозотеча, почервоніння, кашель. І, щоб почати правильне лікування, необхідно виявити алерген.

Читайте також: Міфи та факти про гастрит і як правильно харчуватися. Поради експертів

Ключові відмінності сезонної алергії – для неї не характерне підвищення температури і симптоми знімаються протиалергійними засобами. Якщо у людини поліноз, вона має уникати контактів зі специфічними алергенами і проконсультуватися з лікарем щодо протигістамінних ліків та імунотерапії. Пандемія Covid-19 на це не впливає.

Які рослини викликають алергію?

Перелік досить широкий, але серед «найпопулярніших»: амброзія, медова трава м'яка, тимофіївка лучна, костриця, житня трава, стоколос, пажитниця багаторічна, мітлиця, пахуча трава звичайна, китник лучний.

Як виявити причину алергії?

Це питання допоможе вирішити алерголог та молекулярна діагностика. Її проводять навіть під час вживання антигістамінних препаратів, якщо вони життєво необхідні для вас. Якщо ж препарати не приймаєте – спеціалісти рекомендують прик-тест.

Читайте також: Без цукру, без хліба немає обіду. Як змінити меню у львівських школах

Коли дослідження виявить причину алергії, лікар може призначити АСІТ терапію.

Чи зменшується кількість пилку після дощу?

Ні, дощова погода лише збільшує прояв алергії, сезонної астми чи набряку, оскільки алергенність білкової структури підвищується.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!