Реформування екстреної допомоги. До яких пацієнтів не виїжджатиме «швидка»

10086 0
Бригади «швидкої» не виїжджатимуть на випадки, в яких допомогу може надати сімейний лікар.
Фото: Юлія Огоновська

Фото: Юлія Огоновська

В Україні реформують екстрену медичну допомогу та поділять виклики на чотири категорії. Що зміниться для львів’ян Тvoemisto.tv дізнавалося у в.о керівника центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрія Васька.

За його словами, в країні оновили протоколи надання екстреної допомоги та правила виклику бригади екстреної допомоги. Фінансування ектренки збільшать на близько 30%.

Читайте також: «Не маємо права захворіти», – медик швидкої допомоги розповіла про виїзди на Covid-19

«Для людей зміниться те, що буде чітка дефініція, які стани підлягають виклику, а в яких станах швидка може не виїжджати. Категорії пацієнтів, які негайно підлягають виклику швидкої, лишаються ті, що й колись. Просто колись була дефініція «неекстрений виклик», коли де-факто на швидкі були покладені невластиві їм функції», – розповів Андрій Васько.

Якщо стан пацієнта не загрожує його життю і допомогу можна отримати на первинній ланці, то бригади не виїжджатимуть.

«Якщо у пацієнта просто температура 38, то  раніше до нього могла виїхати швидка із запізненням на годину. Сьогодні цю норму відмінили і пацієнт або сам їде або викликає до себе лікаря. Але якщо його стан загрожує життю, то бригада негайно скеровується. Також, якщо у людини підвищений тиск, але без неврологічного дефіциту та серцевих ознак, то її лікує і консультує сімейний лікар», – розповів Андрій Васько.

Він зазначив, що обласний центр екстреної допомоги очікує від МОЗ на автомобілі «швидкої допомоги», які пропорційно між регіонами мають розподілити до кінця року.

«Ці автомобілі критично нам необхідні, ми потребуємо заміну близько 60-ти, а це більша половина нашого рухомого складу. У добу в нас виїжджає 110 бригад, з них 60% підлягають списанню, які закуповували ще до 2010 року», – розповів Андрій Васько.

Крім того, у центрі завершують аудит, щоб почати закупівлю обладнання для укомплектування машин.

Читайте також: «Одягнути маску легше, ніж потім хворіти і переживати». Медсестра « швидкої» про пережитий Covid-19

Перша заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Садов’як зазначила, що дві третини пацієнтів не отримують вчасно першу допомогу. Із 6,8 млн викликів на рік 4,7 є невчасними, наголошує посадовиця. Тому у МОЗ напрацювали нові алгоритми надання екстреної меддопомоги за чотирма визначеними категоріями.

Категорія 1 – це критичний стан хворого, який вимагає негайного реагування, втручання, реанімаційних заходів, як-от у випадку клінічної смерті, обструкції дихальних шляхів, виникнення політравми. При цій категорії високі показники смертності. Час до першого контакту з хворим має становити менше 10 хвилин.

Категорія 2 – екстрений виклик, до якого відносяться потенційно серйозні стани, які можуть вимагати швидкої оцінки, невідкладної допомоги на місці або невідкладного транспортування. Небезпека залишається критичною. Час до першого контакту має становити до 20 хвилин.

Категорія 3 – не екстрені стани, які не несуть загрози для життя та здоров'я пацієнта, приміром, при загостреннях хронічних захворювань. Показники смертності при цьому низькі або нульові. Ці виклики скеровуватимуть на первинну ланку, а при можливості на виклик виїде бригада, яка не задіяна на викликах для категорій 1 та 2.

Категорія 4 – непрофільні виклики. Реагування відбувається без виїзду бригади екстреної меддопомоги. Пацієнт може отримати консультацію телефоном або його скерують на надання допомоги сімейним лікарем.

Читайте також: Розбиті ліки і стрес. У Львові стався інцидент із бригадою швидкої допомоги

Раніше лікарка швидкої медичної допомоги Юлія Огоновська розповіла в інтерв'ю Тvoemisto.tv, що «швидка допомога», на щастя, перестала бути поліклінікою на колесах.

«Люди уже менше зловживають «швидкою». Ми вже не відпрацьовуємо сімейними лікарями. Коли вже ситуація направду важка, тоді звертаються на «швидку». А раніше було багато непрофільних викликів, тисків, хронічних хвороб. Людям було легше викликати швидку, аніж самим звертатися у лікарню. Такі виклики насправді виснажували, бо ми не є сімейними лікарями. Ми вчилися надавати невідкладну допомогу. Тепер же виклики стали більш профільними», – розповіла лікарка.

Додамо, що на Львівську область є 110 машин швидкої допомоги.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!