«Рівні умови для всіх». «Електрон» звернувся до Уряду через тендер на 100 автобусів для Львова

2483 0
При замовленні в українського виробника, податки сплачують Україні, а в іноземного – кошти працюють на розвиток інших держав.
Фото: Вікторія Ейсмунт

Фото: Вікторія Ейсмунт

Концерн «Електрон», підприємство якого бере участь у тендері на придбання для Львівського АТП-1 100 автобусів за кошти кредиту Європейського інвестиційного банку, звернуся до Верховної Ради з проханням невідкладно розглянути та прийняти у другому читанні низку змін до проєктів. Про це повідомляє пресслужба підприємства. 

«Враховуючи гучний суспільний резонанс і бурхливе обговорення питання щодо можливої закупівлі для Львова 100 автобусів МАЗ 203 білоруського виробництва і згадок в контексті заяв та обговорень продукції концерну, зокрема вартості автобусів марки «Електрон» та спроможності їх своєчасного виробництва», концерн виступає за рівні і недискримінаційні умови для учасників публічних закупівень і пропонує розглянути:

• проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні (№ 3476);

• проєкт Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні (№ 3477)

• зміни до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості» (№ 3739).

Читайте також: МАЗи розбрату. Чому Львів закупляв білоруські автобуси

«Щодо поданої на тендер пропозиції з виробництва автобусів, то це автобуси марки А185 «Електрон» нового покоління, що серійно виготовляють з 2016 року, і вони вирізняються серед більшості автобусів, що продають на ринку України. Так, ці автобуси дещо дорожчі, але їх ціна виправдана економічною ефективністю в експлуатації протягом так званого «життєвого циклу» з гарантією понад 15 років», – додають у пресслужбі «Електрону».

Автобуси А185 «Електрон» за технічним рівнем, – зазначають у концерні, – слід порівнювати з сучасними автобусами виробництва таких фірм, як МАN, MERCEDES, Solaris Bus & Coach, а не з МАЗ 203, що належить до попереднього покоління. Також на різницю в цінах між українськими та білоруським виробником впливає низка інших факторів.

У тендерній документації, за їхніми словами, перша партія 20 автобусів має бути поставлена не пізніше 30 тижнів з дати отримання постачальником авансового платежу і, починаючи з цього часу, щочотири тижні мають постачати по 20 автобусів. Виконання всього контракту загалом становить 47 тижнів, тобто менше одного року і, крім того, допускають дострокові поставки. У концерні додають, що мають всі виробничі можливості, аби витримати цей графік і своєчасно виконати контракт.

Читайте також: Коли у Львові з'являться 100 нових низькопідлогових автобусів

Там також нагадують, що при замовленні в українського виробника, податки сплачують Україні, а в іноземного – кошти працюють на розвиток інших держав.

«За цим контрактом, українським підприємством було б сплачено до місцевого та державного бюджетів України понад 100 млн грн податків і понад дві сотні працівників мали б зайнятість і гідну заробітну плату протягом року», – зазначали у пресслужбі.  

Нагадаємо, що у Львові знову розгортається дискусія про закупівлю автобусів. Міський голова Андрій Садовий на своїй фейсбук-сторінці раптом написав, що Європейський інвестиційний банк, що кредитує Львів для закупівлі 100 низькопідлогових автобусів, буцімто вважає, що пропозиція білоруського МАЗу є найбільш прийнятною.

Львів раніше вже закуповував МАЗи, що Андрієві Садовому неодноразово закидали опоненти під час минулорічної виборчої кампанії, тож він у своїх виступах наголошував на співпраці з українськими виробниками. Детальніше читайте за посиланням


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!