Україна

СБУ викрила двох братів із Харківщини, які коригували ракетний обстріл села Гроза

1006 0
Брати виїхали на територію росії і там працюють на користь ворога.
Колаж із фото СБУ

Колаж із фото СБУ

Українським правоохоронцям вдалось викрити зрадників, які коригували ракетний удар російської армії по кафе у селі Гроза на Харківщині 5 жовтня. Тоді загинуло 53 людини. Про те, хто навів обстріл на місце скупчення людей, повідомили у пресцентрі Служби безпеки України.

«Зловмисниками виявились двоє місцевих жителів – 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації регіону перейшли на бік рашистів. За це фігуранти отримали «посади» у лавах окупаційного «управління внутрішніх справ військово-цивільної адміністрації Харківської області». Там одного з них призначили «водієм конвойної групи», іншого – «інспектором дорожньо-патрульної служби», – йдеться у повідомленні. 

Напередодні деокупації Дмитро та Володимир Мамони разом із родинами втекли до росії. Там вони продовжили співпрацювати з ворогом. Зокрема, виконуючи вказівки росіян, вони дистанційно формували власну мережу інформаторів на підконтрольній Україні території.

«Для цього «втемну» залучали до підривної діяльності своїх родичів, сусідів та знайомих з деокупованих міст та селищ Харківщини. Під виглядом дружніх розмов та листувань у месенджері зрадники випитували у людей відомості про дислокацію Сил оборони та масові заходи на території регіону», – кажуть в СБУ.

Слідство зʼясувало, що від початку жовтня 2023 року брати почали збирати інформацію про заплановане перепоховання загиблого українського захисника у селі Гроза. Дізнавшись точну адресу та час проведення мирного заходу, Володимир Мамон передав ці дані російським окупантам.

Російська армія використала цю інформацію і здійснила прицільний удар із застосуванням оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер М».

Слідчі Служби безпеки склали обом фігурантам підозри за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб).

Крім того, злочинні дії Володимира Мамона додатково кваліфіковані за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (пособництво у вчиненні порушень законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

За словами, правоохоронців, зараз триваютьі заходи для встановлення їхнього місцезнаходження та покарання.

Нагадаємо, 5 жовтня в обід російська армія обстріляла село Гроза Купʼянського району на Харківщині. Удару задали по кафе, в якому відбувався поминальний обід після перепоховання українського захисника. Загинуло 53 людини, серед них – дитина, ще шестеро були поранені.

Додамо, СБУ викриває зрадників, які допомагають ворогу коригувати удари по території України.

Наприклад, відомо про такі випадки:

В'язень однієї із тюрем намагався коригувати атаки росіян по Львівщині та виправдовував війну

На Львівщині затримали російського агента, який збирав дані для ракетних атак 

СБУ викрила чоловіка, який коригував вогонь по Яворівському полігону

На Львівщині затримали чоловіка, який намагався здати ворогу позиції блокпостів ЗСУ 

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!