Що зміниться для львів'ян з 1 лютого

3396 0
Tvoemisto.tv пояснило, які зміни у лютому чекають на українців.
Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Мобілізація

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні тривають з 24 лютого 2022 року. Військовозобов'язаними вважаються всі чоловіки від 18 до 60 років, будь-хто з них може бути мобілізований, якщо не має відстрочки і придатний до завдань на службі. Депутати анонсують, що новий законопроєкт буде зареєстровано у Верховній Раді в перший тиждень лютого 2024 року. Поки не прийнято нового закону, діють звичні правила мобілізації. Детальніше про це читайте за посиланням.

Спецдозволи для прикордоння

Згідно з новими вимогами, всі особи, які проживають у прикордонній смузі на Львівщині, повинні отримати відповідний дозвіл для забезпечення безпеки та контролю за рухом в цій області. Також такий дозвіл потрібно буде зробити тим, хто приїжджає на роботу на територію неподалік державного кордону. Спеціальні дозволи будуть запроваджені Державною прикордонною службою України для перебування в прикордонній смузі орієнтовно з лютого. 

Карантин у школах 

Закладам освіти Львівщини рекомендували здійснювати моніторинг відсутності дітей зі з’ясуванням причини і у випадку відсутності більше 20% дітей з приводу захворюваності на грип та ГРЗ, ухвалювати рішення про перехід на віддалене навчання терміном від 7 до 10 днів.

Умовне фото

Безкоштовні консультації американських хірургів для дітей з вадами

У Львові в лікарні святого Миколая пластичні хірурги зі США, спільно з українськими колегами, проведуть консультації для дітей з вадами, деформаціями і новоутворами обличчя та тіла. Запис на консультації триватиме до 15 лютого. Щоб потрапити на прийом хірургів потрібно попередньо зареєструватися за посиланням.

Компенсації для людей на кріслах колісних за таксі 

У Львові почало працювати інклюзивне таксі. Його запустив український онлайн-сервіс Uklon та мережа АЗК ОККО за підтримки ЛМР. Місто компенсуватиме вартість проїзду для осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та користуються кріслами колісними. На одного пасажира планують передбачити до 800 гривень на місяць. У коментарі Tvoemisto.tv у пресслужбі ЛМР повідомили, що порядок компенсації буде передбачено програмою, яку розглянуть на сесії у лютому. Детальніше про таксі та як його викликати читайте за посиланням

Завершення реєстрації на два архітектурні конкурси  

У Львові до 1 лютого триває прийом заявок на архітектурний конкурс на Меморіал Героїв України та на простір імені Євгена КоновальцяЗаявки приймають до 17:00.

Могили Героїв України на Личаківському кладовищі / Фото: hromadske

Новий трамвай

У лютому в Львові очікують отримати п’ятисекційний низькопідлоговий трамвай «Електрон». Це буде десятий трамвай, який передадуть в межах контракту, що уклали у вересні 2020 року. Нещодавно місто отримало дев'ятий трамвай, який буде курсувати на Сихів.

Будівництво дитячого садка з початковою школою 

На вул. Гніздовського 75-А в лютому мають розпочати будівництво дитсадка із початковою школою. Його зобов'язався збудувати забудовник, який хоче на вул. Рудненській, 6 звести багатоквартирний житловий будинок із вбудованими приміщеннями громадського призначення та підземним паркінгом. 

Фінал нацвідбору на Євробачення

3 лютого судді та глядачі матимуть змогу обрати представника України на міжнародний пісенний конкурс Євробачення-2024. За право представити країну на Євробаченні, що пройде у Швеції, змагатимуться 11 учасників.

Фото умовне

Об'єднання університетів 

До кінця лютого в Україні планується провести п'ять або шість об'єднань університетів. Ця ініціатива спрямована на приєднання відносно слабких вищих навчальних закладів до більш потужних і стабільних. Метою є рятування студентів та викладацького складу в умовах кризових ситуацій, які існують у деяких закладах.

Завершення опитування щодо парків 

У Львові до 1 лютого триває щорічне опитування від управління екології та природних ресурсів ЛМР «Парки Львова 2023: як Вам зміни?». Мешканців міста запрошують поділитися власною думкою про найбільші потреби парків Львова та зміни, які вже відбулися. 

Юлія Кметик

_________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!