Сьогодні – 36 роковини Чорнобильської катастрофи. ЧАЕС відвідає гендиректор МАГАТЕ

1376 0
Команда МАГАТЕ «доправить життєво важливе обладнання» та «проведе радіологічні та інші оцінки» станції, яка впродовж п’яти тижнів перебувала під контролем російських військ.
фото: uapress.info

фото: uapress.info

Сьогодні минуло 36 років відколи в Україні відбулась найбільша ядерна техногенна катастрофа у світі. 26 квітня 1986 року у Чорнобилі, під час планового відключення реактора, що тривало 20 секунд, різко стрибнула напруга у четвертому енергоблоці АЕС, внаслідок чого відбувся тепловий вибух.

Читайте також: В Україні з'явився мобільний додаток про Чорнобиль з доповненою реальністю

Трагедія призвела до радіоактивного зараження в радіусі 30 км. Забруднена територія площею майже 160 тисяч квадратних кілометрів. Відразу ж після катастрофи загинула 31 людина, а 600 тис. ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.

Вважають, що найбільш розповсюдженою хворобою, викликаною викидом радіоактивних речовин в Чорнобилі, є рак щитовидної залози та лейкемія. Окрім того, говорять про збільшення кількості випадків вроджених патологій у дітей, а також про підвищення рівня дитячої смертності на забруднених територіях, хоча конкретних статистичних підтверджень цьому немає. Йшлося також про частішання випадків народження дітей із синдромом Дауна.

Також внаслідок аварії на ЧЕС постраждали 5 120 кв. км сільгоспугідь та 4 920 кв. км лісів. У 1986 році евакуювали близько 11 6000 осіб, виникла проблема будівництва додаткового житла для евакуйованих. У 1986-1987 роках для переселенців побудували приблизно 15 000 квартир, гуртожитків для понад 1000 осіб, 23 000 будівель, приблизно 800 закладів соціальної та культурної сфери. Замість відселеного міста Прип’ять для персоналу ЧАЕС побудували місто Славутич.

Читайте також: На Чорнобильській АЕС підняли прапор України

Експертна місія Міжнародного агентства з атомної енергії на чолі з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі 26 квітня побуває на Чорнобильській атомній електростанції.

«Присутність МАГАТЕ в Чорнобилі матиме ключове значення для нашої діяльності з підтримки України, адже вона прагне відновити регуляторний контроль над станцією та забезпечити її безпечну роботу», – зауважив Гроссі.

З його слів, найближчими тижнями відбудуться інші місії МАГАТЕ на цей та інші ядерні об’єкти в Україні.

Під час поїздки на ЧАЕС команда Міжнародного агентства з атомної енергії «доправить життєво важливе обладнання» та «проведе радіологічні та інші оцінки» станції, яка впродовж п’яти тижнів перебувала під контролем російських військ. Зокрема, на станцію доставлять різні типи обладнання для радіаційного моніторингу, включаючи прилади ідентифікації радіонуклідів та вимірювачі потужності гамма-дози, а також засоби індивідуального захисту. За словами Гроссі, наукові вимірювання та технічні оцінки дадуть можливість зрозуміти радіологічну ситуацію.

Також зазначається, що МАГАТЕ відремонтують встановлені на станції системи дистанційного моніторингу гарантій, які припинили передачу даних до штаб-квартири агентства у Відні після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Нагадаємо, що Чорнобильську АЕС російські війська захопили у перший день повномасштабного вторгнення – 24 лютого. 20 березня вдалося провести часткову ротацію персоналу станції та евакуацію осіб, які там перебували. 31 березня російські загарбники залишили станцію, а 2 квітня над ЧАЕС підняли український прапор. 

МАГАТЕ втратило зв'язок з атомною станцією 10 березня, його відновлено 19 квітня.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!