Останній із Шухевичів в Україні про родину та Львів та чому важлива Друга Свята вечеря. Підсумки доби

1075 0
Нині 19 січня та 330 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Трагедія в Броварах: У Броварах розбився гвинтокрил ДСНС. Внаслідок авіакатастрофи загинуло керівництво МВС. За словами голови Нацполіції Ігоря Клименка, на борту перебували міністр Денис Монастирський, перший заступник міністра Євгеній Єнін та держсекретар Юрій Лубкович.

Заступник керівника ОП Кирило Тимошенко повідомив, що гелікоптер летів з керівництвом МВС у справах «в одну з гарячих точок, де зараз бойові дії». Згодом стало відомо, що він прямував у Харків.

Відомо про 14 загиблих, з них 1 дитина. 9 перебували на борту гвинтокрила. Поранення отримали – 25 людей з них 11 дітей.

Уряд поклав виконання обов’язків міністра МВС на очільника Нацполіції України Ігоря Клименка.

Читайте також: Трагедія у Броварах. Усе найважливіше в один клік. 19, 20 та 21 січня оголошені Днями жалоби у громаді.

Ситуація на фронті: США готуються оголосити про один з найбільших пакетів військової допомоги Україні, в якому, як очікується, не буде танків – Вашингтон наразі не готовий задовольнити це прохання Києва. Поки що США ухиляються від надання Україні своїх танків Abrams, хоча Велика Британія та інші союзники готуються надати танки, які можуть мати вирішальне значення у війні.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Білогорівку Луганської області та Терни, Верхньокам’янське, Соледар, Сіль, Красну Гору, Бахмут, Кліщіївку, Олександро-Шультине, Курдюмівку, Водяне, Мар’їнку, Побєду і Парасковіївку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 18 ударів по районах зосередження противника та 3 – по позиціях зенітно-ракетних комплексів окупантів. Також уражено 3 пункти управління, 1 склад боєприпасів та 2 інші важливі об’єкти ворога. Збито гелікоптер Ка-52 та БпЛА «Мерлін-ВР».

А також: Канада передасть Україні 200 бронемашин Senator. Вони оснащені найсучаснішими, найкращими у своєму класі технологіями, і на них можна легко встановити озброєння.

Акцент дня: Львів уже має «інфаркт». Інтерв’ю з останнім із Шухевичів в Україні про родину, місто та його зручність. Філіп Шухевич – троюрідний брат Героя України, члена Української Гельсінської групи, дисидента і народного депутата України Юрія Шухевича. Він є останнім із Шухевичів в Україні, тому сам себе називає патріархом. Філіп Шухевич народився в Брюсселі, є громадянином Бельгії. Українського паспорта інженер та експерт з урбаністики не має, але вважає себе львів’янином, бо живе у нашому місті 13-ий рік. А загалом в Україні вже понад 31 рік. Містобудування та інфраструктуру вивчав у Колумбійському університеті, в Бельгії та Нью-Йорку проєктував автомагістралі й перехрестя, займався питаннями енергетики. Користь міг би принести і Львову. Про те, що відбувається на вулицях Львова, говорити не хоче. Каже, боїться бути надто критичним.

«Однозначно, що всі Шухевичі – неординарні люди, всі мають сталевий характер. Усі часто спілкуються по телефону, зустрічаються. Мій рідний брат зараз у Гаяні, що в джунглях на північному сході Південної Америки. Ната Шухевич – донька другого брата, яка є матір’ю чотирьох дітей і займається біотехнологіями, живе в Малаві, що на південному сході Африки. Вона налагодила передачу гуманітарної допомоги українцям, які постраждали у війні.

Мені важливо, аби люди знали про різних Шухевичів, про те, як багато вони зробили для України».

Ключові події:

1. Чому важлива «Друга Свята вечеря»? Тему народження Христа у Вифлеємі відділили від його хрещення в Йордані і перенесли на 25 грудня, щоб язичники не святкували Сатурналії та свято Непереможного Сонця (Sol Invictis). Відтоді маємо два однаково важливих і урочистих свята – Різдво і Богоявлення, які в нашій традиції є майже ідентичними з огляду на церковні обряди і звичаї. Єдине, що відрізняє свято Богоявлення від Різдва – це обряд освячення води.

На цю ж тему: Храми Львова запрошують на святкові богослужіння з нагоди Богоявлення. Розклад. Духовенство міста кличе на спільну молитву.

А також: Мешканцям Львівщини рекомендують утриматися від купання на Водохреще. Це пов’язано із воєнним станом та постійною небезпекою ракетних обстрілів;

2. Місія МАГАТЕ розпочинає роботу на Чорнобильській АЕС. Це зменшить ядерну небезпеку під час війни проти України;

3. Поліція затримала водія вантажівки, який скоїв ДТП із 28 постраждалими. Як попередньо встановили правоохоронці,водій вантажного автомобіля «МАН» з напівпричепом, виїжджаючи на головну дорогу, не надав перевагу в русі маршрутному автобусу БАЗ, внаслідок чого сталось зіткнення.

На цю ж тему: Стало відомо, у якому стані постраждалі внаслідок ДТП із маршруткою біля Львова. Шістьох потерпілих довелося невідкладно прооперувати, після чого троє з них залишаються у важкому стані;

4. Київ впритул наблизився до стабілізаційних графіків. За словами гендиректора Yasno Сергія Коваленка, у Києві дотепер дефіцит залишається значним, а обсяги споживання становили 952 МВт вдень. На завтра НЕК дає обмеження у 938 МВт вдень, це означає, що відключення будуть зачіпати й світло-сірі зони графіку.

Читайте також: Київ обговорює з ЄБРР можливість побудови лікарні швидкої допомоги на правому березі. «Зустрівся в Давосі з президенткою ЄБРР Оділь Рено-Бассо та першим віцепрезидентом Юргеном Рігтерінком. Обговорили подальшу співпрацю банку з Києвом», – повідомив Віталій Кличко.

5. Перше медичне об’єднання Львова хоче придбати готель «Власта». Будівлю планують використовувати як житло для людей, що приїжджають на лікування із інших міст;

Читайте також: В Україні створили чат-бот, у якому можна дізнатися про безоплатні послуги в лікарнях. Скористатися сервісом можна у Telegram та Viber.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!