Сьогодні – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

741 0
У Львові відбудеться арт-акція «Відкрите небо» від Влодка Кауфмана та ГО «Кримський дім у Львові».
Фото: ЛОВА

Фото: ЛОВА

Сьогодні, 18 травня, вшановують День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Саме у цей день розпочалась депортація кримських татар, які зазнали масових репресій з боку Сталінського режиму.

За три дні жорстокого терору з кримського півострова вивезли понад 190 тисяч кримських татар. Кілька десятків тисяч невинно репресованих померли від голоду та виснаження.

Читайте також: Історія повторюється. У чому феномен пісні «Ой, у лузі червона калина»

До Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу у Львові відбудеться арт-акція «Відкрите небо» від Влодка Кауфмана та ГО «Кримський дім у Львові».

Зокрема, подія відбудеться о 19:00 год. у Центрі Довженка, що на просп. Червоної Калини, 81.

За словами голови ГО «Кримськотатарський культурний центр «Кримський дім у Львові» Халіла Халілова, акцією хочуть донести до світу те, що ця війна – це не просто нищення нашого народу, міста, але й нищення цінностей цивілізованого світу.

Читайте також: У росії заявили, що Херсон має увійти до рф «так само легітимно, як Крим». В Україні відреагували

Відомий український артист-виконавець Влодко Кауфман та громадська організація «Кримський дім» у Львові підготували перформанс, головною темою якого є війна Росії проти України. Ця мистецька акція продемонструє зіткнення цивілізації та антицивілізації.

Арт-акція є частиною великого проекту ГО «Кримський дім у Львові», в рамках якої миті та місткині «висвітлюють» через мистецтво події війни в Україні з метою зафіксувати, показати трагедію світу та боротьбу кримських татар.

Геноцид, який відбувався у 1944 році повторюється і зараз. Починаючи з 2014 року та продовжуючи з  24 лютого 2022 року на тимчасово окупованих територіях України російських агресор знову вдається до методів примусової депортації, подібних до тих, що були колись.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!