Чи будуть у Львові жінки кермувати автобусами та чому Червонограду слід повернути історичну назву. Підсумки доби

1809 0
Нині 19 жовтня та 603 доба героїчного протистояння російській агресії.

Ситуація на фронті: Українські морпіхи просунулися на окупованому березі Дніпра, росіяни стурбовані можливістю «більш масштабної української операції» на окупованій Херсонщині, про це йдеться у звіті фахівців Інституту вивчення війни (ISW).

Геолокаційні кадри, опубліковані 18 жовтня, вказують на те, що українські сили просунулися на північ від Піщанівки (14 км на схід від Херсона і 3 км від річки Дніпро) і в Пойму (11 км на схід від Херсона і 4 км від річки Дніпро).

За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося близько 80 бойових зіткнень. Українська авіація завдала 15 ударів по районах зосередження противника та 3 – по його ЗРК. Підрозділи ракетних військ уразили 2 пункти управління, ЗРК «Тор», радіолокаційну станцію «Зоопарк-1М» та 11 ворожих артилерійських засобів. Також нашими захисниками знищено російський літак Су-25 та 5 розвідувальних БпЛА.

Сили оборони України мають частковий успіх південно-західніше Вербового Запорізької області на Мелітопольському напрямку.

Окупанти у ніч на 19 жовтня атакували Україну 6 ударними БпЛА «Shahed-136/131», три з них вдалося знищити.

Читайте також: Ракети ATACMS, які Україна отримала від США. Які нові загрози вони можуть створити для росіян. Це найбільш далекобійна зброя, яку отримувала Україна. Проте наразі їхня кількість не є великою.

Та: На Львівщині у кожній кластерній та надкластерній лікарнях будуть реабілітаційні відділення. Кожен пацієнт зможе отримати відповідну стаціонарну послугу.

Акцент дня: Львову бракує водіїв, або Чи почнуть жінки кермувати автобусами. Щороку у Львові зростає кількість пасажирів громадського транспорту, особливо восени через школярів та студентів. Тоді, здається, мало б бути більше автобусів, трамваїв і тролейбусів. Але, як підтвердив керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило, місто відчуває критичну нестачу водіїв. Однією з причин цього є недостатня оплата їхньої праці. До того ж чимало чоловіків-водіїв пішли захищати Батьківщину. Наразі в АТП-1, яке обслуговує львівські автобуси, не вистачає 135 водіїв. Tvoemisto.tv поспілкувалося з водійкою трамвая Анною Лазоряк про особливості її роботи і про те, за яких умов жінки могли б кермувати ще й автобусами.

Ключові події:

1. Суд оголосив вирок п’ятьом беркутівцям, які розстрілювали людей під час Революції Гідності. Деяких з них звільнили з-під варти в грудні 2019 в рамках обміну полоненими з росією.

Читайте також: У холдингу «!Фест» відреагували на обшуки БЕБ. Обшуки в офісах тривали понад 16 годин. У компанії зазначили, що справа проти них відкрита уже декілька місяців і правоохоронці проводили слідчі дії в закладах та офісі уже давно. Проте «!Фест» дізнався про це лише зараз.

Та: З офісу львівського холдингу вилучили 8 млн грн, – БЕБ. Впродовж цього часу 25 детективів та 6 співробітників оперативної підтримки відпрацювали 2000 кв м території, на якій розташований офіс, та будівлю, що має 5 поверхів та 7 окремих виходів;

2. Буча хоче використати у відбудові досвід Хіросіми. Загалом Хіросіма очолює неурядову організацію «Мери за мир», яка об’єднує понад 8000 міст у 166 країнах і регіонах. До її складу входять низка українських міст, у тому числі Київ та Буча.

Читайте також: На Львівщині поляки збудують новий завод та створять робочі місця. Жовківська громада для цього надасть в оренду орієнтовно 10 гектарів.

Та: У Львові проведуть капітальний ремонт Центру Довженка. На це виділили 1,5 млн грн;

3. Христинопіль! Чому місту Червоноград слід повернути історичну назву. На Львівщині активно дискутують про нову назву для теперішнього Червонограда, адже місто увійшло до переліку населених пунктів, які Нацкомісія зі стандартів державної мови пропонує перейменувати. В «чорному списку» Червоноград опинився, бо назва не відповідає лексичним нормам нашої мови. Вона сформувалася під впливом російської імперської політики. Завідувачка Червоноградської філії КЗ ЛОР «Львівський музей історії релігії» Галина Гриник пояснює, чому місту варто повернути історичну назву.

Читайте також: Софійський собор відреставрують за понад 79 млн грн. Серед джерел фінансування державні та благодійні кошти, а також спеціальний фонд.

Та: На Хрещатику руйнують старовинну будівлю. Реакція департаменту охорони культурної спадщини. Ця будівля одна із останніх вцілілих після підриву Хрещатика в 1941 році;

4. Фонтани у центрі Львова припиняють роботу. Відучора уже не працюють 5 стаціонарних і 4 питних фонтани. Натомість у Личаківському і Залізничному районах їх закриють до кінця тижня.

Читайте також: Коли в львівському Парку культури закривається сезон атракціонів. «Містечко атракціонів» не можна буде відвідати після 29 жовтня.

Та: У Києві тимчасово обмежать рух транспорту на мосту Метро. Із 11:00 до 20:00 19 жовтня.

На цю ж тему: Які вулиці тимчасово закриті для проїзду у Львові. Перелік. Станом на 18 жовтня для проїзду частково перекрито 5 вулиць;

5. Звідки взялась Щекавиця. Історія одного старокиївського простору. Про київську гору Щекавицю українці несподівано заговорили минулого року. Пригадуєте, як путін погрожував застосувати проти України ядерну зброю? У відповідь дотепники запропонували провести прощальну оргію на Щекавиці. Ідея щодо оргії сподобалась українцям, її обговорювали у соцмережах, висміюючи у такий спосіб погрози російського диктатора. Але сьогодні пропонуємо поглянути на Щекавицю та вулиці прилеглі до неї очима фахівця. Історик, перший заступник голови Ветеранського об’єднання Українська Гельсінська спілка Олександр Ткачук розкриває значення цього простору для України.

Читайте також: Київська облрада створила заказник «Орхідейні луки». Під охорону взяті заплавні луки біля села Бишів під Фастовом.

Слава Україні. Гарного Вам дня!



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!