Стало відомо, коли люди з протипоказами до вакцинації від Covid-19 зможуть отримати довідку

4379 0
Якщо людина перенесла хворобу, не має гострих симптомів, у неї відновився організм, то вона може одразу йти і робити щеплення.
Фото: Freepik.com

Фото: Freepik.com

Із 8 листопада українці, які мають протипоказання до щеплення проти коронавірусу, зможуть отримати довідку про це і уникнути карантинних обмежень у червоних зонах чи під час подорожей Україною. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю УП.

«Зараз законодавство передбачає довідку для тих, у кого є протипоказання… (Її ще не видають – ред.), але будуть з 8 листопада. У нас там є зірочка, де написано, що за обґрунтованих причин людині видається інший документ», – каже він.

Читайте також: Вакцини від Covid-19 змінюють наші гени. Топ-10 міфів про вакцинацію від коронавірусу

Ляшко уточнив, що є загальні протипоказання, які зазначені в наказі, і є протипоказання, які записані в інструкції виробника вакцини – як то сильна алергічна реакція на перше щеплення або алергія на один з компонентів вакцини. Водночас міністр додав, що в Україні «частенько звідкись з’являється ще низка міфічних протипоказань». Найпоширеніше з них – коли люди думають, що перенесений коронавірус є протипоказанням до вакцинації, й починають відтермінувати її на 6-8 місяців.

Очільник МОЗ зазначив – якщо людина перенесла хворобу, не має гострих симптомів, у неї відновився організм, то вона може одразу йти і робити щеплення. Бо за той час, поки вона чекає «міфічних 6 чи 9 місяців», шанс померти «в 11 разів більший, ніж у вакцинованих».

Водночас міністр не відповів, чи можна буде довідка про протипоказання до Сovid-щеплення у «Дії».  

Читайте також: Вакцинація на Львівщині «просіла» після закінчення запасів Moderna

Нагадаємо, що Кабінет міністрів прийняв постанову, за якою з 8 листопада в Україні відсторонятимуть від роботи працівників освіти і посадовців, які не мають щеплень проти Сovid-19. У МОЗ повідомляли раніше, що на час відсторонення за працівником не зберігається заробітна плата. На роботу працівник чи держслужбовець зможе повернутися лише за умови вакцинації від Сovid-19.

Напередодні головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомляв про те, що тим, у кого є медичний відвід і реальні протипокази для вакцинації від коронавірусу, видаватимуть медичні довідки встановленої форми. Перелік абсолютних медичних протипоказів для кожної людини буде різним, що оцінюватиме лікар.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!