Київ

У Києві розробляють стратегію збереження Голосіївської Вежі. Її нещодавно визнали об’єктом культурної спадщини

798 0
70-річній Голосіївській водонапірній башті попри охоронний статус може загрожувати знесення.
Фото: «Мапа Реновації»

Фото: «Мапа Реновації»

Громадська організація «Голосіївський шлях» та Офіс Трансформації Максима Бахматова підписали меморандум про співпрацю для збереження Голосіївської вежі. Про це активісти ГО «Голосіївський шлях» повідомили у Facebook.  

Зазначається, організації протидіятимуть намірам ТОВ «Голосіївські вежі» звести житловий комплекс (по вул. Горіхуватський шлях, 11), а також потенційній загрозі знесення самої вежі, яка завдяки Департаменту охорони культурної спадщини КМДА (ДОКС) та тиску громади стала об’єктом культурної спадщини Києва.

Нагадаємо, торік восени фірма ТОВ «Голосіївські вежі» активно намагалася поновити зведення ЖК. Згодом забудовник обніс парканом земельну ділянку (на вул. Генерала Родимцева, між будинками 9 та 11), а за парканом опинилась і 70-річна Голосіївська водонапірна башта  цінний зразок промислової архітектури середини XX ст. Коли жителі району поцікавилися про її долю, представник забудовника повідомив там будуть проводитись демонтажні роботи, нібито через те, що вежа перебуває в аварійному стані.

Раніше у «Мапі Реновації» пояснювали цінність Голосіївської водонапірної вежі. За словами активістів, вежа має потенціал та могла б стати новою точкою тяжіння київської громади та туристів. Оглядовий майданчик – башта знаходиться на найвищій точці Голосіївського лісу, звідси відкривається чудовий панорамний краєвид на Київ, простір для виставок та інсталяцій.

Відомо, що архітектори почали розробляти передпроєктні пропозиції концепції ЖК із пристосуванням водонапірної вежі.

Додамо, 14 лютого 2023 року Голосіївська водонапірна вежа отримала статус об’єкта культурної спадщини Києва, що захистив її від зносу та будівництва на місці вежі ЖК «Голосіївські вежі». Детальніше про її архітектурну цінність читайте у нашому минулому матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!