Фото: REUTERS

Фото: REUTERS

Два роки тому на Львівщині загинуло щонайменше 60 військових. Кого за це судять

3736 0
Два роки тому окупанти випустили понад 30 ракет над Львівською областю. Попри те, що частину з них українська ППО збила, внаслідок атаки загинуло щонайменше 60 військових, ще понад 300 осіб отримали поранення. Олександра Косторного звинувачують у тому, що він був корегувальником на Міжнародний центр миротворчості та безпеки на Львівщині. Журналіст Tvoemisto.tv відвідує судові засідання та розповідає, у чому звинувачують колишнього службовця КДБ.

Яворівська трагедія

Незадовго після початку повномасштабного вторгнення, а саме 13 березня, війська рф здійснили обстріл Міжнародного центру миротворчості та безпеки, який розташовувався на Яворівському полігоні, що за 20 кілометрів від польського кордону. Тоді окупанти загалом випустили понад 30 ракет, і хоча частину їх українська ППО збила на льоту, за попередніми даними внаслідок атаки загинуло 35 військових, понад 100 залишились пораненими, а безліч оголосили безвісти зниклими. Кількість загиблих із часом лише збільшувалась: за останніми даними, оприлюдненими на судовому засіданні, наразі до 64 осіб.

Культурний центр ім. Пушкіна та похід по гриби

Наразі єдиним обвинуваченим у справі щодо обстрілу Яворівського полігону є 73-річний Олександр Косторний, якому інкримінують ч.1 ст. 111 (державна зрада). Сам підсудний є корінним львів’янином. Раніше служив у Комітеті державної безпеки CРCР, а також залишається керівником громадської організації «Російське товариство імені О. Пушкіна», яке, згідно з аналітичною платформою YouControl, діє дотепер. Це так зване товариство функціонує з 1994 року.

Дислокувалося «Російське товариство імені О. Пушкіна», на вул. Короленка, 1а (наразі вул. Тараса Бобанича) у Львові. Як з’ясувала спеціальна комісія Львівської облради, жодних підстав щодо перебування там це товариство не мало. Після судових процесів та апеляцій «Російське товариство імені О. Пушкіна» в травні 2017 року таки виселили звідти, будівлю відреставрували і відкрили в ній «Будинок воїна».

Також додамо, що у сусідстві з вказаною будівлею був розташований Святогеоргіївський катедральний собор. Тепер він перейшов із УПЦ МП до ПЦУ (докладніше про цей храм і те, за кого там молились, Tvoemisto.tv вже розповідало).  

Саме діяльність цього центру та служба Косторного у КДБ СРСР привернула увагу правоохоронців, як розповів Tvoemisto.tv прокурор Андрій Никеруй, що веде цю справу в суді: «Є матеріали оперативного підрозділу. Ми ж знаємо, що він був очільником місцевого Товариства імені Пушкіна. Це певний елемент російської присутності. Та ще й колишній працівник КДБ. Були підстави вважати, що він може бути причетний і, скажімо так, попали пальцем у небо, але попали».

Згідно з даними розслідування у його телефоні слідчі знайшли шість контактів із російськими номерами: це Алєксандр Свистунов, Віктор Барановський, «Лидия», «Ольга продюсер россия», Юлія Акчуріна та ще один невстановлений контакт. Наразі, окрім пропагандистки Акчуріної та проросійського політика Свистунова, ці особи залишаються анонімними.

Останній із 2014 року проживає в анексованому Криму, а також заснував дві заборонені в Україні партії – «Русский блок» та «Руський рух України».

На персональному комп’ютері Косторного також знайшли файли із записами розмов, датованими ще 2015 роком, з ініціалами Свистунова «А.Г.». Згідно з ними Косторний отримував завдання з проведення мітингів на заході України. Також підсудний 4 березня надіслав знімки вже згаданому Свистунову, які зробив у 2021 році в рибальському господарстві на Яворівщині, на них зображена карта території полігону.

Окрім цього, Косторний спілкувався з таким собі Ігорем Водолазовим. Від нього 4 березня 2022 року на телефон підсудного надійшли три вхідні дзвінки, відтак текстове повідомлення в месенджері Telegram від «Водолазова И» з наступним текстом: «А.Г.».

Згодом слідчі зʼясували, що Ігор Водолазов є уродженцем Казахстану та громадянином рф, якого насправді звуть Юрій Водолазький. За даними слідства він служить оперативним співробітником дев’ятого управління Департаменту оперативної інформації П’ятої служби фсб рф.

Також Косторний відправив Водолазову карту Яворівського військового полігону, на якій видно місце розташування військових містечок «Гвардійське», «Інженерне», «Наметове містечко» позначене як табір.

До того ж Косторний сприяв російським пропагандистам у створенні матеріалів, у яких негативно висвітлювали Україну. Зокрема, в 2015 році активно листувався з пропагандисткою «Россия-1» Юлією Акчуріною. 

Крім цього, згідно з інформацією ресурсу «Чесно», Косторний тричі намагався отримати мандат депутата: балотувався до Верховної Ради України у 2002 році від Комуністичної партії України у 127-му окрузі, але обраний не був; балотувався до Верховної Ради України та Львівської міськради у 2006 році від партії «Блок Наталії Вітренко «Народна опозиція», але обраний не був; балотувався до Львівської міськради у 2010 році від Прогресивної соціалістичної партії України, але обраний не був. 

Додамо, що дружина Косторного, Наталія, викладала російську мову у Львівському ліцеї №52.

Судові засідання, сторони процесу та думки щодо обвинувачення

Судові засідання в справі Олександра Косторного тривають із 29 вересня 2022 року. Важливо зазначити, що підсудному інкримінують саме ч.1 ст. 111 (державна зрада, вчинена не в період воєнного стану) Кримінального кодексу України, адже він мав згадані листування ще в березні 2022 року, тобто до нової редакції цієї статті, яка виділяє вчинення цього злочину під час воєнного стану як обтяжувальну обставину. 

Щодо обвинувального акта, то у коментарі Tvoemisto.tv прокурор Андрій Никеруй зазначає, що держава не вважає Косторного винним у смерті людей на полігоні, мовиться саме про державну зраду.

«По-перше, в обвинуваченні Косторного немає жодного слова, що через його дії відбулися обстріли і через його дії хтось загинув. Адже його здійснює якийсь командувач, якийсь відповідальний за це керівник дальньої авіації рф. Саме він відповідальний за те, що натискаються кнопки, віддаються накази, здійснюються пуски – це інша відповідальність. Для прикладу, ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни) ККУ, ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) ККУ – це статті щодо тих, які відповідальні за пуски ракет та смерті людей».

Проте вина підсудного у цій справі, за словами прокурора, проявляється у іншому. 

«А є інша відповідальність – державна зрада (ст. 111, яку й інкримінують Косторному). Вона проявляється в кількох формах, як-от надання допомоги державі-агресору в проведенні підривної роботи проти України. Він якраз тим, що надав карту і позначив на ній місця, де є скупчення військовослужбовців на полігоні та де розташовані казарми, допоміг державі-агресору чи її представникам. А от чи була ця інформація корисна і чи використав ворог тільки її, чи поєднував її з космічними знімками, чи, можливо, були інші інформатори, ми ж того не знаємо. Він надав допомогу, і навіть якби обстрілу не було, він все одно був би зрадником, адже виявив бажання надати допомогу, що й зробив. І саме в цьому його обвинувачують», – пояснює прокурор.

Також Андрій Никеруй розповідає, що в цій справі прокуратура не шукає причинно-наслідкових зв'язків між тим, що вчинив підсудний, і смертю людей. Натомість позиція адвоката, зі слів прокурора, полягає в тому, що  підсудний у смерті тих людей не винен, а отже, зрадником не є, що неправильно, бо зрада проявляється саме в допомозі у організації підривної діяльності.

Сам Косторний свою вину повністю відкидає та не визнає жодних неправомірних дій, а також регулярно скаржиться на стан здоров’я.

«Я думаю, що його стан абсолютно не змінився, хоча він постійно скаржиться на здоров'я. Звісно, певні заходи реагування були. Все, що можна було зробити, зробили. Він завжди маніпулює, що нічого не бачить і не чує, що він у дуже поганому стані. Але це йому чомусь не заважає дуже жваво реагувати на процеси, які відбуваються в суді. Також завжди дає коментарі для преси і так далі, у яких взагалі не визнає, що робив щось неправомірне. Тобто, незважаючи на свій вік і стан здоров'я, дуже активно пояснює і дуже добре все розуміє, усвідомлює. В розмові такий живчик…» – коментував раніше прокурор.

Що ж до захисту Косторного, то спочатку його представляв Ярослав Гандзюлевич, якого згодом затримали правоохоронці. Правника обвинувачують в отриманні неправомірної вигоди за вплив на рішення суду. Після цього на одному із судових засідань, на якому побував журналіст Tvoemisto.tv, Косторному обрали нового адвоката. Тоді підсудний ще не був поінформований про обвинувачення та подальше розірвання договору, тому суддя призначив йому громадського захисника. Проте вже згодом, на наступному засіданні, Косторний уклав договір із Юрієм Палєєм із адвокатського об’єднання «Палєй і Партнери».

Сам Палєй зазначив Tvoemisto.tv, що його підзахисний опинився на лаві підсудних помилково: «Я в матеріалах справи бачу, що у цьому випадку є певна помилка, що мій підзахисний перебуває на лаві підсудних. Прокурор сьогодні подає відповідні докази, у яких особисто захист вбачає, що вони не доводять вини мого підзахисного».

Чому суд триває майже півтора року

Сторони судового процесу, як і ті, що безпосередньої участі в ньому не беруть, а саме дружини загиблих, вказують на різні причини такої тривалості судових засідань.

Зокрема, прокурор пояснює, що все пов’язане із завантаженістю працівників суду, натомість йому особисто багато часу не знадобиться, що справу він міг би закінчити вже давно: «Здавалось би, сіли й закінчили справу, але суд завантажений, немає часу довго слухати її, це відбувається по 15-20 хвилин щоразу. Ми сіли б на пів дня і за два-три рази її заслухали. То затримка з доставкою конвою, то адвокат змінився, то клопотання на відкладення, то клопотання від захисту. Останнього разу була тривога, а передостаннього ми «добили» всі розглянуті матеріали. Минулого разу я готовий був закінчувати справу, але знову почалася тривога. Отже, є об'єктивні причини, на які я, на жаль, вплинути не можу».

Зазначимо, що з п’яти засідань, які вдалося відвідати журналісту Tvoemisto.tv, два завершили достроково через повітряну тривогу. Зокрема, так закінчилося й засідання, яке проводили 11 січня.

Натомість адвокат вказує на те, що суд лише намагається ретельно досліджувати справу, щоб уникнути процесуальних помилок: «Там переважають очевидні причини. Тобто є підстави для відкладення. Засідання не відкладають просто так, матеріали досліджують. Я не заперечую проти таких перерв, адже суду треба належним чином цю справу організувати, щоб не було процесуальних порушень, бо це може стати підставою для апеляції від будь-якої сторони. Ось і в сьогоднішньому засіданні перерва була обґрунтована (засідання 11 січня, яке перервали через повітряну тривогу – Ред.)».

Дружини загиблих на полігоні Олена Ящишина і Надія Гавришина, які відвідують усі засідання, вважають, що суд лише намагається докопатися до коріння агентурної мережі, яка діяла і діє в Україні та пов’язана з Косторним.

«Це людина, яка все своє свідоме життя діяла проти України, все робила проти держави. Здобуття Україною незалежності для нього стало шоком, і він увесь час тягнув свою лінію, свою політику, його діяння були антиукраїнськими. Тому й суд триває так довго, бо ж треба дізнатися, звідки почалася зрада. Ви ж подумайте, навіщо 70-річному діду коригувати вогонь – це ж неспроста. Треба підняти все і викрити ту мережу. Він не сам, є зв'язки», – кажуть жінки.

Зазначимо, що ст. 111 Кримінального кодексу передбачає покарання винного у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 15 років. Наразі в судах Львівщини та України розглядають десятки справ за цією статтею. Зокрема, судять або вже засудили: львів’янина Андрія Івасенка, якого обвинувачують в адмініструванні проросійських груп та зборі коштів на підтримку бойовиків «ЛНР/ДНР»; жительку Кіровоградщини засудили за передачу даних окупантам про оборонні підприємства (отримала довічне ув’язнення); одесита засудили за збір розвідданих щодо сил і засобів ЗСУ, розташованих на території Одеси та області (розвіддані агент передавав своєму кураторові – майору «міністерства державної безпеки ПМР (Придністровська Молдавська республіка)», отримав вирок у вигляді 15 років позбавлення волі).

Tvoemisto.tv розповість про перебіг і результати наступного судового засідання і можливих подальших. 

Володимир Федорович

Фото автора та Reuters

Повна републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. Частковий передрук тексту дозволений за умови посилання на сайт, де його розміщено.

___________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Війна і наступ Росії

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!