Винники замело снігом. Яка ситуація із розчищенням вулиць у громадах, які приєдналися до Львова

11739 0
Винники потопають у снігу, однак у Львові кажуть, що техніка працює цілодобово.

Мешканці міста Винники, яке віднедавна стало частиною Львівської ОТГ, скаржаться на нерозчищені від снігу дороги, двори та тротуари. Машини буксують, а люди змушені буквально самотужки протоптувати доріжки, аби пройти. Люди кажуть, що техніки, яка б відгортала сніг та розчищала вулиці практично немає – подекуди її можна знайти хіба що на центральних вулицях Винник, а ось інші вулиці буквально потопають у снігу. Техніка сюди не заїжджає.

Читайте також: У Львові перекриватимуть дороги, щоби вивезти сніг. Оперативна інформація

Купи снігу є й на центральній вулиці Винник – Галицькій. Якщо на дорозі машини ще якось проїзні, то на тротуарі лише вузенька смужка для пішоходів. Доріжки нічим не посипані, під ногами слизько. Нарікають мешканці практично усіх Винник – як на початку, так і вкінці містечка.

За словами приватної підприємиці, вони дуже не задоволені ситуацією, що склалася.

«Коли Винники ще були не приєднані до Львова, ситуація була набагато кращою. Тепер ми стали нікому не потрібними. До нас техніка ніяка не приїжджає. Була інформація, що в нашому районі мало працювати 6 машин, але де вони? Людям ніде пройти, а тут поруч школа, садок. Як усім добиратися, коли навіть машини буксують? У минулі роки снігу такого не було, всі все розчищали», – обурюється мешканка.

Жінка, яка возить і забирає двох дітей зі школи каже, що тут застрягає вже не раз.

«Як маю виїхати звідси з двома дітьми, не знаю. Ні дороги, ні тротуарів не видно. Де б не йшов, усюди місиш сніг. З дітьми ще важче. Возимо зі собою лопату, інколи люди пхають машину», – каже вона.

Решта мешканців також обурюються, що важко йти, доріжок через купи снігу просто не видно.

Люди кажуть, що на вулицях Івасюка та Забави ситуація ще гірша. Машини застрягають, водії або самотужки «розкопують» машини або й залишають посеред дороги, якщо не дають ради.

На вулиці Сухомлинського знаходиться школа №29. Тут також купи снігу, лиш доріжка до школи та обабіч розчищені. Тротуар для пішоходів протоптаний самими людьми.

Дещо краща ситуація там, де керуючі ОСББ за кошти мешканців найняли трактори для розчищення снігу. 

Проте тут проблемою №1 залишається паркування машин. Часто техніка тут не проїзна. Наприклад, за сміттям не міг приїхати сміттєвоз. Відтак, мешканцям доводиться долучатися і везти контейнери до машин.

Натомість, як наголосив Тvoemisto.tv директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Олександр Одинець, як у Львові, так і в населених пунктах та містечках, які тепер входять у Львівське ОТГ, уся техніка задіяна і працює цілодобово.

Що стосується населених пунктів Львівської ОТГ, то тепер ними «опікуються» райони. Зокрема, до Залізничного району відносяться смт. Рудне, Рясне-Руська та Підрясне. До Личаківського району – Винники, Лисиничі, Підбірці. Усі решта приналежні до Шевченківського району.

Читайте також: У мережі з'явилося відео, як працювала снігоприбиральна техніка у Львові вночі

За словами Олександра Одинця, у першу чергу вони розчищають ті вулиці і дороги, де курсує громадський транспорт. Щодня там працює техніка. У Рудно та Рясне Руська щодня працює 2 піскорозкидувачі та 1 малогабаритний трактор. В середньому використовують 30 метрів кубічних суміші. У Лисиничах і Підбірцях працює один піскорозкидувач і грейдер.

Чи не найскладніша ситуація у Шевченківському районі.

«Деякі дороги між населеними пунктами знаходяться на відкритих територіях, де дує вітер і замітає сніг. Техніка не встигає розчищати, тому там навіть ми додатково застосовували важку військову техніку – артилерійський тягач», – додає співрозмовник.

Що стосується Винник, то найбільше снігоприбиральної техніки залучають на 9 основних вулицях, а на 143 менших вулицях прибирають комунальники Винниківського комунального підприємства «Добробут». У середньому вони використовують 15 метрів кубічних піскосоляної суміші.

За словами Олександра Одинця, по Личаківській ШРП, зокрема у Винниках, працює 2 підмітальні трактори, 1 піскорозкидувач і 1 підмітальна машина. При потребі туди заїжджає ще й грейдер. Крім того, комунальне підприємство «Добробут» має в своєму розпорядженні 1 екскаватор, 1 вантажну машину з можливістю розкидання піскосоляної суміші та 1 навантажувач для вивезення сміття.

«З 6 до 15 лютого в нас випало майже 218% місячної норми снігу. Це вже неординарна ситуація, яка змушує працювати в екстреному режимі всіх людей та техніку. Можливо, не все одразу вдається розчищати, але казати, що ми не працюємо, також не можна», – каже Олександр Одинець.

За його переконанням, львівські комунальники забезпечують проїзд магістральними дорогами та вулицями.

«У нас не було жодного випадку, щоб, наприклад, не доїхала швидка. У внутріквартальних вулицях як Львова, так і тих населених пунктів, які тепер у Львівській ОТГ, також помалу розчищаємо. Наприклад, у Винниках багато бічних вулиць. Наразі основну увагу робимо на центральних вулицях. Думаю, за день-два там наведемо порядок», – наголошує він.

За словами Олександра Одинця, письмових звернень із наріканнями про нерозчищені вулиці в департамент житлового господарства не надходило.  П’ять звернень зафіксували на гарячу лінію Львова і кілька негативних дописів, як каже співрозмовник, йому натрапляли у Фейсбуці.

«Усе собі виписував, а відповідні комунальні служби реагували. Але масових скарг чи нарікань не було», – додав він.

Скільки реально потрібно машин та людей, щоб місто стало чистим від снігу, посадовець не каже. Мовляв, тієї, що є, вистачає.

«У нормах, що зазначені у правилах утримання вулично-шляхової мережі, зазначено, що ми маємо прибирати сніг упродовж двох годин після завершення снігопаду. Але у нас тиждень часу сніг падав цілодобово і безперестанку. Відтак, ця норма не може бути виконана. Вважаю, що тієї техніки, яка в нас є, достатньо. Ми справляємося. Просто усе дещо відтерміновано в часі. Ми можемо прибрати сніг за 2 години, але тоді нам доведеться закупити техніки на кілька мільярдів гривень. Або ж ми можемо прибрати сніг тією технікою, що є, але за добу чи дві після його завершення», – каже Олександр Одинець.

Загалом, за його словами, зараз у місті працює 130 одиниць техніки, яка розчищає сніг. У піковий період снігопадів залучають приблизно ще 100 одиниць від сторонніх підрядних організацій. Це переважно самоскиди, навантажувачі, грейдери.

Щоб розчистити сніг у Львові, інколи ситуативно доводиться перекривати дороги, що створює чимало незручностей для водіїв. Олександр Одинець каже, що хвилюватися не варто, адже це не надовго.

«Чіткого графіку немає і бути не може. Якщо бачимо, що на вулиці багато припаркованих авто, то їдемо далі і там розчищаємо», – додав співрозмовник.

Скільки коштів уже витратило місто на боротьбу із снігопадом, не відомо. За словами Олександра Одинця, техніка ще працює, витрати підраховуються.

Ольга Шведа

Фото та відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!