Тисяча пенсіонерам та медреформа. Що зміниться для львів’ян у квітні

6365 0
Із квітня бізнес отримає пільги через карантин, а пенсіонери – одноразові виплати.
Фото: Главред

Фото: Главред

Медицина

Із 1 квітня стартує другий етап медреформи, за якою всі види медичних послуг повинна оплачувати Національна служба здоров'я України. Пацієнт зможе вільно вибирати лікаря і заклад, отримувати послугу, за яку платитиме Нацслужба. Водночас усі лікарні переходять на нову модель фінансування.

Українці зможуть безкоштовно отримувати такі послуги:

  • амбулаторні обстеження і діагностика;
  • госпіталізація;
  • реабілітація;
  • хірургічне втручання;
  • лікування інфарктів;
  • видалення апендиксу;
  • лікування хронічного бронхіту.

Направляти пацієнтів на аналізи, реабілітацію, до спеціалістів вузького профілю мають сімейні лікарі. Без направлення можна прийти до гінеколога, стоматолога та психіатра.

Ті медики, які працюють із хворими на коронавірус, у квітні мають отримати доплати до зарплати. Також 13 працівників Львівського обласного лабораторного центру МОЗ отримають від міста по 10 тис грн. 

Із квітня українці зможуть оформити лікарняний онлайн. Затвердити документ лікар зможе електронним підписом, а система автоматично надсилатиме інформацію щодо лікарняного роботодавцю і до Фонду соціального страхування.

Пенсії

Хоч індексації пенсій, як і у березні, не буде, цього місяця деякі пенсіонери отримають додаткову тисячу. Це стосується тих, хто отримує менше 5 тис. грн пенсії, таких в Україні понад 10 млн людей. Таку ж виплату отримають більше ніж 400 тисяч одержувачів соціальної допомоги, які отримують її замість пенсій. Це люди, у яких є інвалідність із дитинства, діти з інвалідністю та одержувачі соціальних пенсій.

Бізнес

На час карантину, який триватиме до 24 квітня включно, бізнес отримав низку пільг, зокрема:

  • до 30 квітня не нараховуватимуть і не сплачуватимуть плату за землю, що використовують для господарської діяльності, а також податок на нерухомість за нежитлові приміщення
  • до 30 квітня звільнили від сплати ЄСВ (Єдиного соціального внеску) всіх ФОПів та тих, хто займається незалежною професійною діяльністю. В цей період також обмежуються штрафи по ЄСВ
  • мораторій на проведення перевірок (крім тих, що стосуються сум відшкодування ПДВ із бюджету), що діятиме до 30 червня
  • обмежили штрафи за порушення податкового законодавства. Проте це не стосується ПДВ, акцизного податку та рентної плати
  • замість квітня річну декларацію можна подати до липня

У квітні мали запровадити обов’язкові касові апарати для всіх підприємців, утім через карантин їх відтермінували до серпня.

До 30 квітня можна буде не платити штрафи і пеню за прострочення по споживчих кредитах. Але це не звільняє від сплати відсотків – тобто кредитні канікули в повному обсязі не вводять. Банкам у цей період заборонили збільшувати процентні ставки. 

У Львові місцевий бізнес також отримав низку пільг від міськради, зокрема ті, хто орендує комунальні приміщення, на час карантину можуть не сплачувати за оренду.

Комуналка

Ціни на газ для населення змін не зазнають, але платіжки за березень споживачі отримають із 14% знижкою. Натомість із 1 квітня ціни на газ для промислових підприємств зростуть до 4 069 - 4 614 грн/тис. куб. м (без ПДВ і витрат на транспортування)

Освіта

Із 6 квітня в Україні стартує освітній проєкт «Всеукраїнська школа онлайн» для учнів з п’ятого по одинадцятий клас. Сорок педагогів з Києва на час карантину стануть вчителями для всієї України, котрі за програмою Міністерства освіти та науки викладатимуть одинадцять предметів. Переглядати уроки можна буде у Facebook, YouTube та на українських телеканалах. 

Також у квітні МОН обіцяє оприлюднити нові умови пробного ЗНО.

Карантин

Більшість квітня, як і березня, українці проведуть на карантині. 19 квітня цього року християни східного обряду відзначають Великдень, утім і в ПЦУ, і в УГКЦ закликають обмежити на цей час відвідування церкви та не цілувати ікони. Тож цей Великдень віряни святкуватимуть удома.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!