Київ

У Києво-Печерській лаврі проведуть панахиду та презентують дзвін до річниці обрання гетьманом Івана Мазепи

695 0
Панахиду проведуть о 10 ранку, опісля презентують дзвін.

25 липня у Києві відзначать 336-річчя обрання Івана Мазепи гетьманом Війська Запорозького. З цього приводу в Києво-Печерській лаврі проведуть панахиду, яка відбудеться о 10:00 в Успенському соборі та презентують дзвін із його дарчим написом. Про це анонсували на фейсбук-сторінці Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

Цьогоріч дзвін відреставрували фахівці відділу наукової реставрації та консервації рухомих пам'яток заповідника за підтримки благодійного фонду UaLavra.
 
Зазначається, що Мазепин дзвін є одним із найстаріших неперелитих у Києві. Він містить дарчий напис Івана Мазепи 1683 року до церкви Вознесіння Господнього дівочого монастиря, ігуменею якого була його мати – Марія Магдалена Мазепина (Мокієвська).
 

Після знищення цієї обителі імперською владою дзвін перенесли до Києво-Печерської лаври. Протягом тривалого часу він містився на третьому ярусі Великої лаврської дзвіниці, а під час Другої світової війни його перенесли на нижню територію лаври, де діяв відновлений чоловічий монастир.

Того року дзвін повернули на територію Верхньої лаври й передали на реставрацію.

Відреставровану пам'ятку презентують на першому ярусі Великої лаврської дзвіниці. Початок презентації об 11:05.

Нагадаємо, у Києво-Печерській лаврі наприкінці травня презентували видання Мазепинського Євангелія, яке надрукували у 1708 році у місті Алепо (Сирія).

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!