Київ

У Києві зафіксували спалах сальмонельозу. Під підозрою неякісні солодощі

916 0
У трьох хворих підтвердили сальмонелу.
Фото: Ye.ua

Фото: Ye.ua

6-10 липня в Оболонського району міста Києва зареєстрували 3 випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію. За попередньою інформацією, ймовірною причиною хвороби могло стати вживання громадянами 04 липня неякісної кондитерської продукції власного виробництва однієї з торговельних мереж столиці. Про це повідомили в Київському міському центрі контролю та профілактики хвороб.

За результатами відповідного бактеріологічного обстеження на кишкову групу інфекцій фахівцями ДУ «Київський міський ЦКПХ МОЗ України» в отриманих зразках було виділено сальмонелу.

Наразі всі пацієнти отримали необхідну медичну допомогу й перебувають на амбулаторному лікуванні.

ДУ «Київський міський ЦКПХ МОЗ України» проінформувала ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві та Департамент охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) про випадки захворювання та результати обстеження. Наразі розпочато епідеміологічне розслідування.

Зазначимо, сальмонела вражає шлунково-кишковий тракт, іноді може протікати з тифоподібними симптомами, рідше у вигляді генералізованих септичних форм. Збудники сальмонельозу надзвичайно стійкі до впливу низьких температур, а також інших проявів зовнішнього середовища. У випорожненнях тварин ці бактерії здатні зберігатися протягом трьох років, у водоймах – до чотирьох місяців, в молочних продуктах – до 20 днів. Багато штамів сальмонел резистентні до дії антибіотиків, але легко гинуть від хлордезінфікуючих розчинів.

Щоб мінімізувати ризики захворіти на сальмонельоз, варто дотримуватися найпростіших правил:

1.   Мити руки перед їжею – найважливіше правило, знайоме з дитинства, але для профілактики сальмонельозу та інших кишкових інфекцій є найдієвішим.

2.  Окремий ніж для сирого м'яса та риби – це стосується і обробної дошки, яку разом з ножем після використанням слід ретельно мити і сполоскати окропом.

3. Не їсти погано просмажене м'ясо – м'ясо та птицю слід варити, як мінімум, 1 годину.

4. Не їсти гоголь-моголь та не пити сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин.

5.  Пити тільки кип'ячене молоко, а також уникати вживання сиру типу «Адигейський», а також сиру, придбаного в літній період у сумнівних торгових точках.

6.  Уникати громадського харчування в сумнівних закладах у літній період часу.

 ___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!