Круасан з куркою та салат Цезар. У Львові зафіксували два спалахи сальмонельозу

3977 0
Через отруєння у Львівську інфекційну лікарню потрапило 28 людей, з них – 5 дітей. Частину з них уже виписали.
Умовне фото / Pexels

Умовне фото / Pexels

У Львівську обласну інфекційну лікарню через отруєння у двох закладах харчування минулого тижня потрапило 28 людей. У хворих виявили небезпечну інфекцію – сальмонельоз. Частину пацієнтів вже виписали, проте інші залишаються на лікуванні. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ірина Куліш.

За її словами, у першому випадку після відвідин закладу громадського харчування захворіли семеро людей, з них – одна дитина. Станом на сьогодні виписали п’ятьох людей, зокрема дитину, ще двоє перебувають у стаціонарі. У хворих виявили сальмонелу.

«За результатами епідеміологічного розслідування, яке проводили епідеміологи, встановлено, що всі захворілі вживали круасан з куркою, що й стало причиною їхнього захворювання. Фахівці відібрали проби для лабораторного дослідження, воду, харчові продукти, змиви з обладнання та обстежили персонал. За результатами встановили, що у 14% харчових продуктів були відхилення виділеної кишкової палички, у 30% змивів теж були відхилення і в трьох працівників з персоналу виділений стафілокок», – каже епідеміологиня.

Читайте також: У Львові понад 20 людей отруїлися в закладах харчування

У другому випадку отруїлися 21 людей, з них – четверо дітей. Усі звернулися до лікарні з ознаками гострої кишкової інфекції: температура, біль в животі, тушнота, блювота. У пацієнтів виявили сальмонелу. 14 осіб вже виписали, зокрема трьох дітей.

Пацієнти, які досі перебувають на лікуванні, почуваються краще, у них позитивна динаміка. Усі захворілі є львів’янами, а один мешканець із Львівського району.

Згідно з епідеміологічним розслідуванням встановлено, що 95% хворих споживали салат Цезар.

При обстеженні для лабораторних досліджень спеціалісти також відібрали харчові продукти, змиви, воду та обстежили персонал. У 70% досліджених харчових продуктів та 30% змивах виявили бактерії групи кишкової палички – умовно патогенну флору. Це, як розповіла Ірина Куліш, свідчить про те, що на об’єкті було порушено протиепідемічний режим, не дотримувалися технології приготування страв.

«У салат Цезар входить куряче м’ясо, а до соусу можуть додавати сирі яйця. Одне і друге становить небезпеку зараження. В круасани, якими отруїлись люди, також входила курятина. Найімовірніше, м’ясо не пройшло достатньої термічної обробки і бактерія залишилась», – додала Ірина Куліш.

Нагадаємо, що 12 червня на оперативну лінію 102 надійшло повідомлення про те, що до однієї з львівських лікарень з «гострою кишковою інфекцією» доставили п’ятьох львів’ян – чотирьох дорослих та одну дитину.

Ольга Шведа
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!