У Львові компанію-власницю будинку суд зобов’язав відновити пам’ятку архітектури у центрі міста

4085 0
Товариство з обмеженою відповідальністю «ПФ-ОНІКС» придбало будинок на аукціоні.
Фото кам

Фото кам'яниці/Drymba.com

Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав ТзОВ  «Виробничо комерційна компанія «ПФ-ОНІКС» відновити пам’ятку архітектури за адресою площа Ринок, 40. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Як зазначено в рішенні, до суду надійшла позовна заява Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, у якій останні просили зобов’язати ТзОВ «Виробничо комерційна компанія с відновити пам'ятку архітектури, якою вони володіють. Ці нежитлові приміщення, розмір яких становить 48,2 кв. м, компанія викупила на аукціоні у липні 2021 року. 

Вже у серпні 2022 року спеціальна комісія провела обстеження будинку:

«В дворі виявлено поглиблення рівня ґрунту, бетонування стін та влаштування перекриття. Також, виявлено повне руйнування триповерхової офіцини, а саме демонтаж внутрішніх і частково зовнішньої стіни, демонтаж даху, пониження рівня ґрунту, влаштовано балки з двотаврів.(а.с.60-64). Як зазначено у акті, вказаний будинок є пам`яткою архітектури та містобудування національного значення згідно з Постановою РМ УРСР «Про впорядкування справи обліку та охорони пам`яток архітектури на території Української РСР», – йдеться у судовому рішенні.

Проте представник ТзОВ «Виробничо комерційна компанія «ПФ-ОНІКС» у суді зазначив, що міська влада просто хоче перекласти всю відповідальність на них, хоча сама до 2020 року не приймала жодних рішень по збереженню пам’ятки архітектури. Також він додав, що в 2022 році в приміщенні відбулась пожежа, що нанесло непоправну шкоду дерев’яним елементам будинку. Запобігаючи обвалу та подальшому руйнуванню конструкцій та з метою усунення аварійності будинку, ними самостійно були розібрані обгорівші балки та інші непридатні конструктивні елементи. 

Проте враховуючи все вищевказане суд вирішив, що обов’язок по відновленню пам’ятки повинен лежати на власнику та користувачу. Таким чином він задовольнив адміністративний позов Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради. 

Як розповіла для Tvoemisto.tv  виконуюча обов’язків голови управління охорони історичного середовища Наталія Алєксєєва, в даному випадку термін «відновлення» тут вжито у комплексному значенні:

«Оскільки судове рішення стосувалося приміщення загалом, а воно було частково спотворене роботами власника, то слово «відновлення» є комплексне, оскільки закон про охорону культурної спадщини справді використовує такі терміни як «реставрація», «пристосування», і коли вже треба буде визначатися конкретно, то це робитиме проектант, який складатиме ескізні пропозиції, або проект. Я не архітектор, але припускаю, що він вже напише слово «реставрація» і в якійсь частині будівлі «з пристосуванням». Тобто вони вже визначаться, як це буде звучати архітектурно», – пояснила вона. 

Також вона додала, що сказати, коли відновлення завершать неможливо, адже це залежить від волі власника зробити це якомога оперативніше.  

Довідка про кам’яницю Зухаровичовську, яка знаходиться за адресою площа Ринок, 40: 

Кам'яниця Зухоровичовська споруджена у XVII ст. У другій половині XVIII ст. належала монастирю св. Онуфрія. Певні роботи в цьому будинку були виконані Бернардом Меретином. Незадовго до смерті Меретин доручив Пінзелю виконати дві балконні консолі на кам'яниці, яка тоді перебудовувалась під резиденцію митрополита Лева Шептицького. Загалом, сам будинок цегляний, витягнутий в плані, триповерховий з мансардою, зберіг асиметричне трьохчастинне внутрішнє планування і склепінчасті перекриття в деяких приміщеннях першого поверху. Увагу привертають фігури атлантів, які підтримують балкон.

Нагадаємо, що релігійна організація Українського католицького університету звернулася до Львівської міської ради щодо оформлення постійного користування ділянкою вілли «Пристань», що розташована на вул. Парковій, 7.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!